Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Bronșita

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Bronșita este o inflamație a bronhiilor, edemul produs generează mucus care favorizează tusea, iar respirația devine dificilă. În acest caz, simptomele sunt tusea seacă în primele zile, apoi devine productivă, uneori stare febrilă, dar și greutate în respirație.

Cauze fizice

Bronșita este mai frecventă în perioadele reci, produsă fiind adesea de un virus, dar poate fi cauzată şi de fum, praf, substanțe iritante, diferite substanțe chimice.

Cauze spirituale

Afecțiunile pulmonare păstrează reprimate necazuri şi supărări de lungă durată. Când cineva gândește rău despre lumea înconjurătoare, au de suferit plămânii. Există un conflict în familie, la serviciu sau în grupul de prieteni. Suferindul se simte blocat, nu poate acționa după propria dorință, este sufocat şi nu se poate regăsi pe sine însuși. Este trist şi deprimat, se simte neputincios, se izolează de cei din jur, gândind că nu își poate îndeplini obligațiile. Îi este teamă de relațiile sociale, este intolerant şi rece.

Refacere, atitudine

  • Mă iubesc pe mine însumi şi sunt liniștit;
  • Trăiesc în echilibru cu cei din jur;
  • Iubesc tot ce mă înconjoară;
  • Sunt o persoană liberă şi îmi place viața pe care o trăiesc;
  • Văd bogăția din viața mea;
  • Trăiesc în armonie şi pace interioară;
  • Sunt recunoscător vieții şi respir cu toată puterea plămânilor mei.

Tratamente naturiste

  • Infuzie din cimbru: 1-2 lingurițe de plantă se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă să se răcească şi se bea pe parcursul zilei.
  • Infuzie de tei: o lingură de flori se opărește cu o cană de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi. Fluidizează secrețiile bronşice.
  • Decoct din coji de la 4-5 nuci, foile de la 2 cepe, 2 linguri de pătlagină, 2 linguri flori de tei care se fierb într-un litru de apă să scadă la jumătate. După ce s-a răcit, se strecoară şi lichidul obținut se amestecă cu 1-2 linguri de miere. Se ia câte o lingură de 5-6 ori pe zi.
  • Infuzie de plămânărică: o linguriță de plantă se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să se răcorească acoperit, apoi se strecoară şi cât e călduț, se îndulcește cu puțină miere de tei sau pădure. Se pot bea 2-3 căni pe zi.
  • Sirop de ridiche neagră: se scobește cât mai mult o ridiche neagră, în scobitură se pune zahăr şi se colectează siropul format. Se ia câte o lingură de 4-5 ori pe zi.
  • Sirop de brad: o jumătate de kg de muguri de brad se fierb timp de o oră în doi litri de apă. Se strecoară, se scurg bine mugurii, iar lichidul rezultat se măsoară şi se amestecă cu o cantitate egală de zahăr. Se fierbe până când se leagă, la sfârșit se adaugă zeama de la o lămâie. Se ia câte o lingură de 4-5 ori pe zi.
  • Sirop din conuri de brad: se prepară ca şi siropul din muguri de brad.
  • Tinctură de propolis: 5-6 picături de tinctură de propolis se pun într-o lingură cu puțină miere. Se înghite încet, să îmbrace bine căile respiratorii.
  • Șodou de lapte cu ou: un gălbenuș de ou se freacă bine cu o linguriță de zahăr, apoi se toarnă lapte cald şi se omogenizează. Are efect emolient şi liniștitor.
  • Cataplasme cu hrean: o rădăcină de hrean ras se așază pe o pânză/prosop, se stropește cu puțină apă caldă, se împachetează şi se pune pe piept, acoperit cu o foile de plastic şi apoi cu un fular de lână. Se lasă până când suportă pacientul (ustură pielea după câteva minute). Are efect vasodilatator şi calmant al tusei.
  • Cataplasme cu făină de muștar: o mână de făină de muștar se amestecă cu puțină apă caldă să se obțină o pastă care se întinde pe un prosop sau o pânză, se împăturește şi se așază pe pieptul bolnavului. Se acoperă cu o folie de plastic şi cu un fular de lână. Se ține cât suportă pielea.
  • Compresă cu sare încinsă: 200 g sare grunjoasă fără iod/sare de mare se încinge într-o tigaie uscată, fără grăsime şi se pune într-un prosop care se împachetează bine. Se așază pe piept cât suportă de fierbinte.
  • Inhalații cu aburi: câteva picături de ulei de eucalipt/pin/oregano se pun într-un vas cu apă clocotită. Persoana suferindă se apleacă deasupra vasului cu capul acoperit cu un prosop.
  • Inhalații cu aburi din infuziile cu cimbru/mușețel/levănțică.
  • Masajul trunchiului cu câteva picături de ulei de eucalipt/pin/levănțică/mușețel.

Asocieri

Zodie: Leu, Balanță, Săgetător;
Planetă: Soare, Venus, Saturn;
Chakra: a patra – Anahata;
Culoare: verde şi roz;
Cristale şi pietre: cuarț roz, jad, smarald, aventurin, malahit;
Uleiuri esenţiale: eucalipt, lemn de santal, trandafir, lemn de cedru.

Avertismente, recomandări

În cazul unei astfel de boli, este indicată odihna la pat într-o cameră încălzită. Se va feri de frig, curent şi aer rece. Mâncarea şi băutura vor fi călduțe, nu reci şi nu fierbinți.

Regimul alimentar va fi unul ușor, fără grăsimi, mezeluri, afumături, condimente iritante sau produse zaharoase prea dulci. Sunt interzise alcoolul şi tutunul.

Este benefic ca în camera bolnavului să existe un umidificator, ușurându-i astfel respirația.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Tarancuta

Remedii populare

Leac pentru hepatită și colecistită - Se prepară un amestec din plante uscate și mărunțite de Siminoc, Mentă și semințe de Coriandru, luate în proporție de 2:2:1. Peste o lingură de amestec se toarnă 400 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de 30 de minute și se strecoară. Se administrează câte 100 ml de infuzie de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale