Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Hipertensiunea

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Hipertensiunea arterială este un sindrom care se manifestă prin amețeală, insomnie sau somnolență, durere de cap în regiunea occipitală, uneori amorțeala membrelor.

Cauze fizice

Stresul, obezitatea, fumatul, abuzul de alcool, viața sedentară, predispoziții genetice, carențe în alimentație.

Cauze spirituale

Persoana în suferință trăiește într-o presiune continuă fără să-şi exprime gândurile şi emoțiile mai mult timp, nu ajunge la nicio concluzie şi asta îl apasă. Este lipsit de compasiune, în schimb este hipersensibil şi nu se poate controla. Este orgolios şi vrea întotdeauna să fie cel mai bun, îl deranjează să i se spună ce şi cum să facă, de aceea se află permanent într-o mare tensiune nervoasă. Contradicțiile care îl macină îi creează conflicte interioare şi confuzii în acțiune, îi este teamă că nu va fi acceptat, dar nici nu se simte apropiat de cei din jurul său. Este convins că, dacă își exteriorizează emoțiile, va fi atacat şi se va afla în pericol. Nu își poate arăta slăbiciunile, se suprasolicită pentru a-i face pe ceilalți să-l admire, astfel că trăiește într-o continuă tensiune.

Refacere, atitudine

  • Mă eliberez de contradicțiile şi conflictele mele interioare.
  • Sunt calm şi fac față tuturor problemelor mele.
  • Mă iubesc şi iubesc tot ce întâlnesc şi tot ce văd.
  • Îmi exprim liber emoțiile şi sentimentele.
  • Am încredere în mine şi în capacitățile mele.
  • Pot rezolva orice situație fără să mă simt sub tensiune.
  • Sunt conștient de forța mea interioară.
  • Mă bucur de tot ce îmi oferă viața.

Tratamente naturiste

  • Ceai de talpa gâștei: două linguri de plantă se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Se bea pe parcursul zilei.
  • Ceai de păducel: o linguriță de frunze se opăresc cu o cană de apă, se lasă să infuzeze 10-15 minute, apoi se strecoară. Se bea pe parcursul zilei.
  • Ceai din fructe de păducel: două lingurițe de fructe se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 20 de minute apoi se strecoară. Se bea pe parcursul zilei.
  • Macerat de vâsc: o linguriță de plantă se pune într-o cană de apă şi se lasă peste noapte. Dimineața se încălzește ușor, se strecoară şi se bea pe parcursul zilei.
  • Amestec în cantități egale din păducel (flori, frunze, fructe), coada șoricelului, talpa gâștei, rădăcină de rauvolfia. O linguriță din acest amestec se opărește cu o cană de apă clocotită, se infuzează 10 minute, apoi se strecoară. Se bea în cursul dimineții. După trei-patru zile, se verifică tensiunea arterială.
  • Amestec în cantități egale din păducel, frunze de măslin, rădăcină de valeriană. O linguriță din acest amestec se opărește cu o cană de apă, se lasă să infuzeze 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea seara înainte de culcare.
  • Mixtură din ceaiul de mai sus cu vâsc: ceaiul de mai sus se amestecă cu o cană de macerat de vâsc. Se bea în cursul zilei.
  • Tinctură de păducel: se iau de trei ori pe zi câte 15-20 picături în puțină apă.
  • Tinctură de talpa gâștei: se iau de trei ori pe zi câte 25 picături în puțină apă.
  • Amestec din trei linguri de tinctură de păducel şi valeriană şi câte două linguri de tinctură de talpa gâștei şi extract de vâsc. Din acest amestec, se iau de patru ori pe zi câte 15 picături în puțină apă.
  • Pulbere de vâsc: se înghite de trei ori pe zi câte un vârf de cuțit de pulbere.
  • Metoda chinezească cu tinctură de usturoi: 350 g usturoi zdrobit se macerează timp de 10 zile cu 250 ml alcool rafinat de 90°, apoi se filtrează şi usturoiul se stoarce bine. Cura durează 17 zile, luând câte picături sunt recomandate de trei ori pe zi ca în tabelul de mai jos. Se repetă o dată la cinci ani.
Ziua Dimineață Prânz Seară
1 1 2 3
2 4 5 6
3 7 8 9
4 10 11 12
5 13 14 15
6 16 17 18
7 19 20 21
8 22 23 24
9 25 25 27
10 24 23 24
11 21 20 19
12 18 17 16
13 15 14 13
14 12 11 10
15 9 8 9
16 6 5 4
17 3 2 1

Asocieri

Zodie: Leu, Balanță, Capricorn;
Planetă: Leu, Venus, Saturn;
Chakra: a patra - Anahata;
Culoare: verde şi roz;
Cristale şi pietre: cuarț roz, smarald, jad, malahit, aventurin;
Uleiuri esenţiale: trandafiri, lemn de santal, lemn de cedru.

Avertismente, recomandări

Este foarte important să se consume puțină sare şi să nu se adauge suplimentar în mâncare. Alimentele cu sare adăugată trebuie eliminate (afumăturile, conservele, mezelurile, brânza telemea). De asemenea, se vor evita alimentele cu conținut mare de grăsime: unt, margarină, carne grasă, prăjeli, dulciuri, brânzeturi fermentate, dar şi cafeaua şi alcoolul. Se recomandă să se consume carne de pui sau curcan fără pieliță, fiartă sau la grătar, fructe şi legume proaspete, cereale, pâine fără sare, brânză nesărată, pește, nuci, ulei de măsline etc. Cele mai recomandate legume sunt usturoiul, ceapa, prazul, salata verde, sparanghelul, urzicile, hreanul, sfecla roșie, fasolea verde şi boabe, cartofii, mazărea, pătrunjelul verde, secara şi grâul încolțit. Dintre fructe se recomandă cireșele, fragii, căpșunele, merele, vișinele, strugurii, bananele, perele, coacăzele negre. Se va evita efortul fizic excesiv, tensiunea nervoasă, stresul, obezitatea. Sunt benefice gimnastica medicală şi plimbările zilnice.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Doctor

Sfaturi diverse

Calciul este cel mai abundent mineral din organism. Pentru copiii până la 1 an, nevoile zilnice sunt de 0,7 grame, 1 gram până la 10 ani, 1,2 grame între 10 și 12 ani, 1,4 grame între 12 și 18 ani. În timpul sarcinii se recomandă 1,2 grame calciu zilnic, iar în perioada de lactaţie 1,3 grame zilnic. Cele mai bogate produse în calciu sunt: toate produsele lactate, gălbenușul de ou, legumele (inclusiv fasolea verde și boabele), mazărea (boabe), morcovii, țelina, gulioarele, castraveții, varza, fructele (îndeosebi merele), cerealele, floarea soarelui etc.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale