Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Ulcer

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Ulcerul reprezintă o leziune a mucoasei gastrice sau a intestinului subțire, astfel existând două feluri de ulcere și anume cel gastric şi cel duodenal. Cât privește ulcerul gastric, durerea în epigastru se instalează imediat după masă, iar în cazul celui duodenal, durerea apare la câteva ore după masă. Pe lângă durere, apare lipsa poftei de mâncare, senzația de balonare, arsură sau vomă după masă, greața, constipația.

Cauze fizice

Una dintre cele mai întâlnite cauze este infecția cu bacteria Helicobacter Pylori (HP), dar şi tensiunea psiho-emoțională, fumatul, alcoolul, obiceiurile alimentare dăunătoare (mese rare, alimente iritante etc.) şi mai ales abuzul de medicamente ca aspirina, ibuprofenul şi alte antiinflamatoare nesteroidiene.

Cauze spirituale

Bolnavul de ulcer are un spirit autocritic foarte acid, aprecierea de sine este foarte scăzută şi se teme ca şi cei din jurul său să nu afle acest lucru. Îi este frică să asimileze idei şi experiențe noi, nu se poate afirma şi de aceea trăiește într-o permanentă frustrare şi nemulțumire față de sine, devenind chiar agresiv în relațiile cu ceilalți. Consideră că nu este suficient de bun în ceea ce face, nu se respectă pe sine, dar are pretenția să fie admirat şi respectat de ceilalți şi se revoltă dacă nu se întâmplă așa. Nu poate exprima ceea ce simte, emoțiile îl copleșesc, trăiește în nesiguranță şi se simte neputincios în fața oamenilor. Își maschează incertitudinea de teamă că cei din jurul său să nu-i descopere slăbiciunile. Ar vrea să fugă, să evite realitatea, dar nu se simte în stare şi de aceea se căznește să facă pe plac altora.

Refacere, atitudine

  • Sunt conștient de calitățile şi aptitudinile mele;
  • Învăț să înțeleg ideile şi experiențele noi;
  • Mă accept şi mă iubesc așa cum sunt;
  • Am încredere în vocea mea interioară şi în puterile mele;
  • Sunt calm şi liniștit;
  • Îmi exprim liber sentimentele şi emoțiile;
  • Mă simt relaxat şi îmi trăiesc viața cu bucurie.

Tratamente naturiste

  • Ceai de mușețel: o linguriță de flori se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze zece minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
  • Ceai de gălbenele: o lingură de flori se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă 10 minute să infuzeze, apoi se strecoară. Se bea câte o jumătate de cană înainte de fiecare masă. Se poate amesteca cu mușețel.
  • Ceai de salcâm: două lingurițe de flori se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă 15 minute să infuzeze, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi înainte de mese.
  • Ceai de plămânărică: o lingură de frunze se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi.
  • Ceai de pătlagină: o lingură de frunze se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau una-două căni pe zi timp de cel puțin o lună de zile.
  • Decoct din tătăneasă: o linguriță de rădăcină mărunțită se fierbe timp de zece minute cu o cană de apă, apoi se strecoară. Se bea câte o cană cu o oră înainte de mesele principale.
  • Decoct de obligeană: o linguriță de rădăcină mărunțită se fierbe timp de zece minute cu o cană de apă, apoi se strecoară. Se bea în două-trei reprize înainte de mese.
  • Macerat din lemn dulce: o linguriță de rădăcină mărunțită se lasă la macerat timp de opt-zece ore într-o cană cu apă rece, apoi se strecoară. Se bea în cursul unei zile, timp de una-două luni.
  • Suc de cartofi: se bea proaspăt stors, câte o treime sau cel mult jumătate de pahar înainte de masa de dimineață sau cea de la prânz, timp de două-trei săptămâni. Cartofii folosiți trebuie să fie sănătoși, neîncolțiți, să nu aibă coajă verde sau să fie verzi sub coajă.
  • Suc de varză albă crudă: se bea câte o jumătate de pahar, de trei ori pe zi, cu 45 minute înainte de fiecare masă principală. Cura durează cca o lună de zile.
  • Suc de morcovi: se bea proaspăt stors, câte un pahar înainte de masa de dimineață, timp de una-două luni.
  • Suc de afine: câte 100 ml suc natural băut în fiecare dimineață.
  • Suc de pătlagină: se ia câte o linguriță de trei ori pe zi înaintea meselor principale.
  • Pulbere de banane: bananele necoapte curățate de coajă se taie felii subțiri care se usucă (la soare, în cuptor sau uscător special) şi apoi se macină. Două linguri de pudră se amestecă cu o lingură de miere de salcâm. Se iau trei linguri pe zi, câte o lingură înainte de fiecare masă principală.
  • Pulbere de obligeană: se ia câte un vârf de cuțit, de două-trei ori pe zi, înainte de mese, preparată din rădăcină uscată şi măcinată.
  • Argint coloidal: câte o linguriță dimineața, timp de două-trei săptămâni.
  • Propolis: câte o linguriță de esență de propolis într-o cană cu ceai de gălbenele sau într-o lingură de miere de salcâm.
  • Ulei esențial de oregano/cimbru/tarhon/cuișoare: câte una-două picături puse într-un pahar cu apă sau ceai de mușețel/gălbenele/salcâm băut în cursul dimineții.
  • Apă cu lămâie: se bea dimineața o cană de apă caldă în care s-au pus zeama de la o jumătate de lămâie, o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu şi un sfert de linguriță de rădăcină mărunțită de ghimbir.
  • Remediu: se bate un albuș de ou proaspăt cu o linguriță de zahăr pudră şi o lingură de ulei de măsline până se obține o cremă omogenă. În fiecare dimineață, pe stomacul gol, se va lua câte o lingură, timp de zece zile. Se poate adăuga şi un vârf de cuțit de praf de argilă albă sau gri.
  • Tratament popular: trei ouă de găină sau 15 de prepeliță, 500 g miere de salcâm, 500 ml ulei de măsline, 250 ml alcool alb 40°, patru linguri suc de cătină sau zeamă de lămâie, 500 ml ceai de sunătoare (infuzie din două linguri de plantă în 250 ml apă clocotită). Se amestecă toate ingredientele într-un vas de sticlă care se închide etanș, se îmbracă cu hârtie de culoare închisă şi se lasă la macerat timp de două săptămâni. Se ia câte o lingură dimineața, înainte de micul dejun.
  • Remediu rustic: trei-cinci ouă proaspete, 500 g miere de salcâm, 500 ml ulei de măsline, 250 ml alcool alb 40°, zeama de la trei lămâi, 500 ml decoct de sunătoare (două linguri de plantă se fierb cu un litru de apă până când se reduce la jumătate). Se amestecă bine toate ingredientele şi se lasă la macerat timp de 14 zile. Se iau câte două lingurițe dimineața pe stomacul gol până când se termină toată cantitatea.

Asocieri

Zodie: Leu, Fecioara, Săgetător;
Planetă: Soare, Mercur, Jupiter, Marte;
Chakra: a treia - Manipura;
Culoare: galben;
Cristale şi pietre: citrin, ambră, ochi de tigru, turmalină galbenă, topaz galben;
Uleiuri esenţiale: ienupăr, bergamotă, lavandă, rozmarin.

Avertismente, recomandări

Se poate evita apariția ulcerului prin respectarea câtorva reguli de viață: să se renunțe la fumat, mesele să fie luate la ore fixe şi în cantități moderate, să se evite alcoolul băut pe stomacul gol, să se evite alimentele care au făcut rău, fiecare masă să conțină proteine. De asemenea, trebuie să se renunțe la medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (aspirină, ibuprofen etc.).

Este recomandabil ca mesele să fie luate într-o atmosferă liniștită, calmă, destinsă şi să se aloce timp suficient.

Bananele necoapte cresc cantitatea de mucus la nivelul tractului digestiv, oferind astfel un puternic ajutor la vindecarea ulcerațiilor. Două linguri cu miere de salcâm zilnic sunt suficiente pentru calmarea ulcerațiilor, cu condiția ca mierea să fie naturală, organică, neprocesată. Este benefic să se folosească pudră de turmeric/șofran în mâncăruri, sosuri sau presărată în salate, având un rol bactericid, antiinflamator, cicatrizant, restaurator al florei intestinale.

De asemenea, consumul zilnic de kefir are un rol important în prevenția ulcerului şi chiar în cicatrizarea ulcerațiilor.

Ultimele cercetări au arătat că ardeii iuți nu provoacă ulcer, dimpotrivă, consumarea acestora ar împiedica dezvoltarea ulcerațiilor prin declanșarea mecanismelor de protecție a mucoasei stomacului, scăderea nivelului de acid din stomac şi creșterea secreției de protecție.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Tarancuta

Remedii populare

Leac pentru inflamații ale mucoasei aparatului respirator - Peste o lingură de flori uscate și mărunțite de Soc se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de 30 de minute și se strecoară. Infuzia se bea caldă, câte 50 ml de 3-4 ori pe zi, înainte de masă.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale