Terapii Naturiste
Facem parte din Natura
Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog

Cimbru

Factorul curativ: cimbru de cultura: partea aeriana, partea erbacee a ramurelelor; cimbru de gradina: partea aeriana.
Afectiuni pentru care se recomanda: intern:
dischinezii biliare; tuse, bronsita, raguseala, astm bronsic; dispepsii usoare; enterocolite; viermi intestinali; extern: reumatism, guta; seboree; plagi purulente.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Cimbru de gradina (lat. Satureja hortensis); Cimbru de cultura (lat. Thymus vulgaris); denumiri alternative: Cimbru de cultura - cimbru adevarat, iarba cucului, lamaioara, lamaita.
Scurta descriere:
Exista doua tipuri de cimbru: de cultura si de gradina.
Cimbrul de gradina
Atinge inaltimi intre 10-30 (45) cm. Tulpina foarte ramificata de la baza, cu ramuri de culoare violeta. Frunzele sunt liniare sau liniar-lanceolate. Florile sunt liliachii, roze sau albe, cu pete purpurii pe partea interna, grupate cate 3-6. Fructele sunt nucule.
Cimbru de cultura
Subarbust de cultura cu tufe globuloase, cu baza lignificata, inalt de 10-50 cm, tulpini numeroase, cilindrice, lemnoase, frunze scurt petiolate, opuse si mici, flori mici rozee grupate in inflorescente.
Calitati curative si actiune farmaceutica: Cimbru de gradina:
Ulei volatil, sescviterpene, tanin, mucilagii, sibstante amare.
Condimentara si buna melifera. Expectorant, antiseptic intestinal, coleretic, colagog, stomahic.
Cimbru de cultura:
Ulei volatil, tanin, acid cafeic, flavone, principiu amar.
Antiseptic intestinal, carminativ, coleretic, diuretic, expectorant, calmant al centrului tusei; tonic aperitiv, stomachic; stimulent nervos; tonic capilar; vemifug; analgezic.

Recomandari:

- tinctura din frunze pentru dischinezii biliare; tuse, bronsita, raguseala, astm bronsic; dispepsii usoare; enterocolite; viermi intestinali.
Cu aceasta tinctura se vor trata, prin frectii, copiii slab dezvoltati dar si bolnavii de scleroza in plagi multiple.
- infuzie din planta pentru uz intern, impotriva tusei, bronsitei, raguselii, astmului bronsic; dispepsiilor usoare; enterocolitelor
Se bea in 3 reprize in timpul unei zile, de preferinta inaintea meselor principale. Sau se iau 3-4 linguri pe zi, inaintea meselor principale.
- infuzie din planta pentru uz extern, impotriva reumatismului, gutei; seboreei; plagilor purulent Dupa 30 de minute, se strecoara si se introduce in apa din cada care trebuie sa atinga 37 grade C. Se sta 15-20 minute.

Preparare

Tinctura
- se prepara cu inflorescente culese in soarele amiezii. Se umple o sticla pana la gat, fara a se indesa, se toarna rachiu de fructe de 350-400 si se lasa la macerat la soare, timp de 14 zile.
Infuzie pentru uz intern
- 1 sau 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita;
- mai concentrat: 2-3 linguri de planta maruntita la 250 ml apa clocotita.
Infuzie pentru uz extern
- 100 gr planta intreaga, uscata si maruntita; se introduc in 3 l apa clocotita.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Cimbrul de cultura e contraindicat in dispepsii si hipopepsii, deoarece inhiba activitatea enzimatica; insuficienta pancreatica.


Cimbru
Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog
Meniul sectiunii
Scoala Fidelia

"Înţeleptul îşi conduce steaua,$ignorantul este condus de ea."$$Învaţă ştiinţa astrelor!

Urmatoarea serie a cursurilor de astrologie si numerologie incepe in 10 martie 2017
Reclama
Sfaturi
Tarancuta

Remedii populare

Expectorante - Se prepara un amestec din plante uscate si maruntite de nalba mare, frunze de podbal si sovarf, luate in proportie de 2:1:1. Peste o lingura de amestec se toarna 400 ml apa clocotita, se lasa sa se infuzeze pana se raceste si se strecoara. Se administreaza cate 100 ml infuzie calduta de 3-4 ori pe zi, dupa masa. Peste o lingurita de frunze uscate si maruntite de patlagina se toarna 200 ml apa clocotita, se lasa sa se infuzeze timp de o ora si se strecoara. Se administreaza cate o lingura de infuzie, de 3-4 ori pe zi.

Fidelia

tratament - terapie - naturist - retete - sanatate - boala - medicina - alternativa - populara - catalog plante medicinale