Terapii Naturiste

Echinaceea

Factorul curativ: numeroase parti ale diferitelor specii de Echinacea, cel mai des folosite fiind radacinile de la plantele care au cel putin 3 ani. Florile, frunzele si tulpinile pot fi taiate in timpul verii cand plantele de 2 – 3 ani sunt in plina inflorire.
Afectiuni pentru care se recomanda: raceli; ca stimulent pentru sistemul imunitar prin diverse metode printre care si cresterea producerii de anumite celule albe din sange si intarirea peretilor celulari astfel incat bacteriile si virusii sa nu intre atat de usor in celule; efecte antivitale semnificative; anti-infectii si anti-inflamatorii, eczema si psoriazis; hemoroizi si muscaturi de insecte; protejeaza pielea impotriva actiunii soarelui.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Echinacea (lat. Echinacea purpurea).
Scurta descriere:
E o planta erbacee, facand parte din Familia Asteraceae. Planta creste in America de Nord, avand flori composite, care infloresc vara tarziu. E o planta perena, atingand 1-2 m inaltime. Frunzele au forma eliptica, o lungime de 10–20 cm si latime de 1,5–10 cm latime. Sunt de culoare rosu inchis, uneori albe sau galbene. Sunt aranjate sub forma unor mici conuri.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Sunt cunoscute multe specii de Echinacea, insa doar 3 dintre ele – Echinacea angustifolia, Echinacea pallida si Echinacea purpurea – sunt folosite in medicina. Echinacea angustifolia are un gust puternic amar care produce o senzatie intepatoare cand vine in contact cu tesuturile din interiorul gurii.
Antibiotic sintetic.

Recomandari:

Ceai si extracte din partile aeriene uscate.
Suc uneori, plantele taiete proaspat sunt zdobite pentru a se face suc. Se recomanda sa se refrigereze sucul proaspat de Echinacea pentru a diminua pierderea compusilor activi.
Dozajul variaza foarte mult in functie de afectiunile care trebuie tratate si produsul variat. Trebuie sa urmati cu strictete instructiunile medicului.
Creme, lotiuni, ape de gura, unguente, paste de dinti; produse cosmetice.

Preparare

Pulbere - planta uscata (poate fi achizitionata de la farmaciile naturiste) se macina cu rasnita electrica de cafea sau in piua, apoi se cerne prin sita pentru faina alba. Se iau trei lingurite rase de pulbere pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. In infectiile acute puteti lua pana la sase lingurite de planta pe zi, pe stomacul gol, tinand eventual planta mai putin timp sub limba, deoarece este destul de iritanta si lezeaza tesuturile epiteliale.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu este recomandata in timpul sarcinii, in timpul alaptarii sau in copilarie.
Poate avea slabe efecte secundare ocazionale cum ar fi diaree si greata, urticarie. Echinacea angustifolia poate provoca o senzatie de amareala sau de usturime in gura. Copiii intre 2 si 11 pot face urticarie in cazul administrarii orale. Forma injectabila a plantei este asociata cu friguri, musculatura slabita, durere si iritatie in locul injectarii.
Pacientii suferinzi de boala lui Crohn, scleroza multipla, artrita reumatica, lupus sau diabet grad I trebuie sa evite administrarea produselor pe baza de Echinacea.
Din cauza ca accelereaza functiile sistemului imunitar, Echinacea poate interactiona cu efectele medicamentelor folosite dupa transplantul de organe sau in alte afectiuni. Pentru ca este distrusa de anumite enzime din ficat, Echinacea poate sa interactioneze cu medicatia care are la baza astfel de enzime: medicamentele impotriva alergiilor, pentru reducerea nivelului ridicat al colesterolului, impotriva cancerului, contraceptive orale etc. Unele interactiuni dintre produse pe baza de plante si medicamente pot fi foarte severe. pentru a evita interactiunile daunatoare anuntati doctorul ori farmacistul ce medicamente luati, inclusiv cele eliberate fara reteta, vitamine si plante.


Echinaceea

© Editura Fidelia
27.02.2007



Doctor

Sfaturi diverse

Orezul dispune de proteine superioare în comparație cu alte cereale. Are avantajul asimilării aproape în întregime: 100 g orez aduc cca. 350 calorii. Este unul din alimentele cu conținut foarte scăzut de sodiu, indicat în bolile cardio-renale. Pentru cei aflați în perioada de trecere spre hrană vie, e bine să rețină faptul că proporția de orez (fiert la foc domol) este de o cană la 3-4 căni de apă în clocot.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale