Terapii Naturiste

Paducel

Factorul curativ: flori, buchetelele de frunze si flori, fructele, mladite.
Afectiuni pentru care se recomanda: angina pectorala, miocardita, hipertensiune arteriala; tulburari de climacterium, tahicardie, tulburari neurovegetative.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Paducel (lat. Crataegus oxyacantha, Crataegus Monogyna Jacq.), denumiri alternative: gherghinar, malai moale, maracine alb.
Scurta descriere:
Arbust ghimpos (mai rar arbore), cu flori albe, avand cate 5 petale, grupate in buchete comune, cu frunze mici si lobate.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Flavone, colina, acetilcolina, trimetilamina, acid cafeic, crategolic, ursolic, tanin, ulei volatil, iar in fructe - vitamina C si compexul B. Sedativ cardiac si nervos; antispasmodic, vasodilatator, indeosebi la nivel coroniar, hipotensor, tonic cardiac si bradicardizant (rarire a contractiilor inimii), usor astringent.

Recomandari:

- macerat din mladite de paducel impotriva anginei pectorale, miocarditei, hipertensiunii arteriale; tulburarilor de climacterium, tahicardiei, tulburarilor neurovegetative.
- gemoderivat din mladite de paducel diminueaza ritmul cardiac si normalizeaza tensiunea arteriala.
Este vasodilatator, realizand o mai buna irigare coronariana. Restabileste circulatia in zonele afectate de infarctul miocardic. Are efect antispastic, sedativ si creste capacitatea de oxigenare a creierului, prin imbunatatirea circulatiei cerebrale. Trateaza insuficienta cardiaca congestiva incipienta, angina pectorala stabila si instabila, infarctul miocardic, nevroza cardiaca, miocarditele, endocarditele, tulburarile minore ale somnului, starile de anxietate, tulburarile de memorie.
Din gemoderivatul de mladite se iau cate 30-50 picaturi, de 2-3 ori pe zi, diluate in putina apa, cu 15 minute inainte de mesele principale. Poate fi asociata cu tei, in aritmii, cu sanger, porumb, in cardiopatie ischemica, cu tei si sanger, in nevroza cardiaca si insomnii.
- infuzie din frunze de paducel in combaterea crizelor de angina pectorala.
Se face gargara. Actiunea sa vasodilatatoare are ca efect reglarea circulatiei sangelui si a tensiunii arteriale.
- tinctura din flori de paducel impotriva crizelor de angina pectorala

Preparare

Tinctura
- 20 g flori uscate macerate timp de 10 zile, in alcool de 70 de grade. Se iau cate 15-20 de picaturi in timpul crizei sau preventiv, cate 15 picaturi, in putina apa, de 3 ori pe zi.
Infuzie
Se prepara dintr-o lingurita amestec de flori, fructe si frunze uscate, la 200 ml apa clocotita. Se infuzeaza in vas acoperit timp de 10 minute si se bea o cana cu ceai in timpul crizei sau preventiv, in cursul unei zile.
Gemoderivat
Planta de paducel lasata la macerat.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Paducelul in doze mari, provoaca scaderea brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme intestinale si voma daca este baut pe stomacul gol. Dupa folosirea ceaiului sau tincturilor cu paducel se interzice a se bea apa rece deoarece apar colici intestinale.


Paducel

© Editura Fidelia
27.02.2007



Tarancuta

Remedii populare

Emolient pentru gargară în caz de inflamații ale cavității bucale - Peste o lingură de frunze uscate și mărunțite de Salvie se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de 35 de minute și se strecoară.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale