Terapii Naturiste

Sanziene

Factorul curativ: florile
Afectiuni pentru care se recomanda: bolile de piele, ale gusii, ale glandei tiroide, ulceratiile canceroase, tumoarea canceroasa de pe laringe.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Sanziene galbene (lat. Galium verum), denumiri alternative: dragaica.
Scurta descriere:
Creste inalta de pana la 100 cm, are tulpina patruunghiulara, cu frunze liniare, cate 8-12, flori galben-aurii, odorante. Creste prin tufisuri, fanete, pe marginea drumului.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Sanzienele galbene sunt unele dintre cele mai bune plante cosmetice. Cea mai importanta actiune a lor este aceea de curatare a pielii de pete, de micile semne ramase in urma arsurilor, a acneei, a iritatiilor. Unguentul se poate folosi insa numai pentru tenul uscat sau normal.

Recomandari:

- alifie din flori impotriva bolilor de piele, ale gusii, ale glandei tiroide, ulceratiilor canceroase, tumorii canceroasa de pe laringe
Sanzienele galbene sunt extrem de eficiente in infectiile pielii, a caror vindecare treneaza. Unguentul de sanziene mai este indicat pe cicatricile vechi, inestetice, precum si in cazul petelor ramase pe piele in urma infectiilor ori a contactului cu diferite substante chimice.
- ceai din flori impotriva tumorii canceroase de pe laringe

Preparare

Alifie
Reteta 1
Topiti 1 kg unt, margarina sau untura de porc fara sare. Se pun florile taiate marunt, cam 2 pumni, se adauga 50 gr ceara de albine, se amesteca cu o lingura din lemn pana se fac maronii, apoi se ia de pe foc si se lasa la macerat pana a doua zi, cand se incalzeste usor si se strecoara prin tifon. Se pastreaza la frigider, in cutii sau borcane. Se trateaza prin masare sau frectie.
Reteta 2
Se toarna untul clarifiat proaspat obtinut, fierbinte peste o mana de inflorescente proaspete, tocate foarte marunt. Se amesteca totul cat mai bine, dupa care se lasa sa se raceasca vreme de 7-8 ore. Se pune apoi vasul in care s-a facut amestecul la foc mic si se asteapta pana isi recapata consistenta lichida, dupa care se filtreaza prin tifon, obtinandu-se un unguent cu tenta verzuie, care se va pastra la frigider.
Infuzie
Pentru tenul gras, este indicata aplicarea pe zonele afectate de comprese cu infuzia obtinuta din trei lingurite din aceasta planta, la o cana de apa fierbinte.
Ceai
Se prepara din 300 gr flori de filimica, 100 gr coada soricelului, 100 gr urzica, la 2 l de apa, care se bea cu inghitituri mici, din 20 in 20 de minute.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Sanziene

© Editura Fidelia
27.02.2007



Tarancuta

Remedii populare

Boli de rinichi - Se amestecă bine lut de oale cu oțet din Mere. Preparatul se unge pe o pânză care se aplică seara pe locul bolnav.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale