Terapii Naturiste

Spanz

Factorul curativ: radacina
Afectiuni pentru care se recomanda: accident vascular.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Spanz (lat. Helleborus purpurascens).
Scurta descriere:
Creste intre 15-30 cm, frunzele sunt filiforme, iar florile purpuriu-verzi la exterior. Fructul e format din 4-6 folicule.

Recomandari:

- macerat din radacina contra accidentului vascular
Cu lichidul obtinut se face o compresa: un tifon impaturit in patru sau o panza de bumbac curata se inmoaie in lichid si apoi se pune nestoarsa pe cap, care se acopera cu un fes, asa incat sa nu se evapore preparatul prea repede. Se tine compresa o ora, doua dupa care se lasa parul sa se zvante. Tratamentul se face o singura data pe zi, vreme de mai multe zile in sir.

Preparare

Macerat
Se ia o radacina de spanz de marimea palmei, se spala si se toaca marunt. Apoi, se pune intr-un vas de sticla, deasupra adaugandu-se 2 litri de apa calduta (in nici un caz clocotita). Se lasa la temperatura camerei sa se macereze pana cand face floare deasupra, dupa care se filtreaza.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Maceratul de spanz nu va fi folosit intern si nici nu va fi facut, nici chiar pentru uz extern, in concentratii mai mari decat cea mentionata, deoarece este foarte toxic.


Spanz

© Editura Fidelia
27.02.2007



Doctor

Sfaturi diverse

Oul este un aliment tonic, constituind o hrană completă. Ajută în convalescenţe, anemii, arterite. Eficient în cazuri de tuberculoză osoasă și articulară, tuberculoze pulmonare și viscerale, are efect tonifiant asupra sistemului nervos central, antitoxic, stimulator al secreţiilor sucurilor digestive (este stimulent digestiv).



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale