Terapii Naturiste

Tarhon

Factorul curativ: frunze
Afectiuni pentru care se recomanda: tulburari dispepsice; balonari, dureri reumatice; condiment in regimul desodat.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Tarhon (lat. Artemisia Dracunculus).
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Ulei volatil, tanin, substante amare, vitamine B1 si C, saruri minerale, urme de iod.
Stimuleaza digestia si apetitul, carminativ, diuretic cu eliminare masiva de acid uric, expectorant si calmant al spasmelor bronhice.

Recomandari:

- vin din frunze de tarhon
Mai putin mediatizate decat tincturile si uleiurile din plante, vinurile medicinale sunt elixiruri naturale, cu efecte benefice asupra sanatatii si a starii noastre de spirit. Din acest vin, se iau cate 25 ml, de trei ori pe zi, inainte de mese.
- infuzie din frunze pentru anorexie
Se beau 2-3 cani pe zi, inainte de mese. Se bea infuzia dupa mese, ca stomachic.

Preparare

Vin
- 30 g frunze proaspete de tarhon, 1 l vin alb.
Se spala frunzele si se usuca bine. Se acopera cu vin alb si se lasa la macerat 8 zile. Se filtreaza si se imbuteliaza.
Infuzie
- 1 lingurita de planta la o cana de apa. Se fierbe apa si se adauga planta maruntita, acoperindu-se vasul cu un capac.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Cateva norme de igiena: pentru preparare, se utilizeaza numai vase curate, sterilizate cu abur sau apa fiarta, timp de cel putin 30 de minute, de cate trei ori. Nu se folosesc vase metalice, in special cele de aluminiu. Se folosesc doar ingrediente pentru care nu au fost utilizate insecticide sau ierbicide. Fructele care intra in compozitia vinurilor trebuie sa fie bine coapte si bine spalate. In cazul plantelor uscate, se folosesc doar cele care nu au fost uscate la soare.
Vinul se pastreaza in sticle inchise, la temperatura camerei. Aceste vinuri nu trebuie sa fie confundate cu vinul de masa. Ele au o prescriptie stricta, la fel ca orice medicament. Vinurile medicinale nu se consuma in amestec. Rachiul folosit la prepararea vinului trebuie sa fie de minimum 40% alcool.


Tarhon

© Editura Fidelia
27.02.2007



Doctor

Sfaturi diverse

Manganul se găsește în țelină, pătrunjel, păstârnac, praz, spanac, lobodă, vinete, andive, cicoare sălbatică, fructe, cum ar fi merele, perele, cireșele, vişinele, castanele, măslinele, lămâile, toate acestea preparate la rece, fără foc. Întârzierea creșterii se manifestă prin lipsa manganului în corp, scăderea rezistenței osoase, apariția malformațiilor scheletice, alterarea sistemului de reproducere, convulsii, paralizie, modificarea metabolismului glucidic și lipidic. Poate apare, de asemenea, la copii orbirea sau surditatea. La persoanele adulte pot apare zgomote în urechi sau pierderea totală a auzului.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale