Terapii Naturiste
Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog

Dud

Factorul curativ: frunzele, fara petiol; fructele mature
Afectiuni pentru care se recomanda: enterite acute, diabet zaharat; diete.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Dudul alb (lat. Morus alba); Dudul negru (lat. Morus nigra); denumiri populare: agud si fragar.
Scurta descriere:
Dudul alb este un arbore falnic originar din China, in timp ce dudul negru are ca tara de origine India.. In tara noastra a fost aclimatizat pentru fructele comestibile.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Tanin, provitamina A, acid folic, aminoacid, vitamina C si antocianozide; acizi (aspartic, folinic, acetic, propionic), arginina, compusi volatili (butilamina), aldehide, cetone, betacaroten, carbonat de calciu, adenina.
Proprietati astringente, si antidiabetice, iar fructele sunt laxative, utilizate proaspete.

Recomandari:

Uz intern: diaree si diabet zaharat (eficacitatea este si mai sporita daca la ceai se adauga si frunze de afin, teci de fasole, frunze de nuc si urzica), gastrite, ulcer gastric si duodenal - consumarea fructului bine copt - in constipatie Uz extern: angine, stomatite, constipatie, afte.
Infuzie: cate 3-4 linguri pe zi, pentru tratarea enteritelor acute. daca se asociaza cu frunze de afin, teci de fasole si frunze de urzica, se utilizeaza in tratamentul diabetului zaharat, ca adjuvant.
Se poate bea si ceaiul dietetic.
Sirop: din fructele proaspete, pentru ca are efect laxativ si usor diuretic cu efect laxativ si usor diuretic.se va bea fractionat in 3 reprize dupa mesele principale; in cazul diabetului nu se va indulci cu zahar, optand pentru zaharina.sucul fructelor extras inainte de completa maturitate contine circa 25 g acid la l, utilizandu-se in sirop astringent pentru gargara impotriva anginelor, stomatitelor si aftelor.

Preparare

Infuzie din o lingura frunze de dud alb/negru la 250 ml apa clocotita.
Sirop din fructe proaspete: se strivesc dudele bine coapte, cu mna sau ntr-un mojar de lemn, trebuie avut n vedere c la fiecare kilogram de fructe se adaug 300 ml ap. Se amestec, se pun apoi ntr-o bucat de tifon i se stoarce compoziia deasupra unui vas n care urmeaz a se pune la fiert. Pentru un kilogram de suc se adaug un kilogram de zahr, se amestec cu o lingur de lemn bine i se pune la fiert pentru un sfert de or. Cnd este aproape gata, se adaug trei linguri suc proaspt de ctin i, aa fierbinte, se toarn n sticle care vor fi nfurate n prosoape ude. nainte de a se pune dopul, se adaug o linguri de alcool alimentar de peste 45 de grade sau rom. Se pstreaz la rece. Este folosit ca un bun laxativ, diuretic i depurativ.
Suc: fructele, nainte de a ajunge la completa maturizare, se introduc n storctorul electric, iar sucul obinut se utilizeaz la prepararea siropului pentru gargar, contra anghinelor, stomatitelor i a aftelor. Tinctura din frunze se obine prin macerarea a 100 g frunze proaspt culese, macerate timp de 21 de zile n 100 ml alcool alimentar. Se strecoar i se utilizeaz prin administrarea a cte 30 de picturi, diluate n ap, naintea meselor principale.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Dud

© Editura Fidelia
27.02.2007

Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog

"Înţeleptul îşi conduce steaua,$ignorantul este condus de ea."$$Învaţă ştiinţa astrelor!

Următoarea serie a cursurilor de astrologie şi numerologie începe în 8 decembrie 2017
Tarancuta

Remedii populare

Traumatisme - Se fierbe indelung 1/2 kg fasole alba uscata. Boabele rasfierte se strivesc si se aplica pe locul bolnav bandajandu-se pe deasupra cu o panza de bumbac. Bolnavul va dormi peste noapte cu acest pansament. Se vor evita ranile deschise.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale