Terapii Naturiste

Salvie

Factorul curativ: frunzele (iarba)
Afectiuni pentru care se recomanda:
- intern: bronsite cronice; balonari abdominale; diabet zaharat; varice; vaginita atrofica; dischinezii biliare; reumatism.
- extern: aftoza bucala, abcese dentare, gingivite; rani cu puroi; faringite, amigdalite; ulceratii ale pielii.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Salvie (lat. Salvia officinalis), denumiri alternative: jaie, jale de gradina, jales bun, jales de gradina, salbie, salet, selvie, serlai.
Scurta descriere:
Salvia este un subarbust de cultura, bogat ramificat, inalt de 30-80 cm, cu tulpina si frunzele acoperite dens de peri de culoare cenusie-argintie, frunze opuse, ovate, flori albastre-violacee, in inflorescente spiciforme.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Ulei volatil, tanin, principii amare, substante estrogene, acizi organici.
Stomachic; carminativ si antispastic; coleretic-colagog; tonic nervin; sedativ al durerilor; uterotonic; stimulent al circulatiei sangvine; antiabetic energic; cicatrizant si antispetic; antisudorific.
Iarba de salvie este, alaturi de cretisoara, despre care vom vorbi in continuare, o planta emblematica pentru tratamentul bolilor specific feminine. Administrata in perioada de debut a menopauzei, ea este un excelent remediu cu efect imediat contra bufeurilor, intrucat regleaza temperatura corpului, are efect antisudorific (adica reduce cantitativ transpiratia), normalizeaza activitatea endocrina. Avand si o actiune detoxifianta puternica, ea este pe termen lung un foarte bun sprijin si pentru alte tulburari specifice menopauzei, cum ar fi tendinta de ingrasare, acumularea de lichide in organism, apetitul excesiv.

Recomandari:

- infuzie din iarba impotriva dispepsiilor, gastritelor
Pentru uz intern: se beau 2 ceaiuri pe zi. Pentru oprirea transpiratiei se bea rece, in mai multe reprize.
Pentru uz extern: se foloseste in gargara si comprese.
- pulbere din iarba luata in perioadele cu bufeuri puternice sau cu transpiratie abundenta
Se administreaza sub forma de pulbere, o jumatate de lingurita de patru ori pe zi. Planta se ia pe stomacul gol, se tine vreme de 5-10 minute sub limba (pentru a avea un efect mai rapid), dupa care se inghite cu apa. se pot lua pana la 6-8 doze a cate o jumatate de lingurita de pulbere de salvie pe zi.

Preparare

Infuzie
- pentru uz intern: o lingurita de frunze la 100 ml apa clocotita.
- pentru uz extern: 5 g frunze la 100 ml de apa clocotita.
Pulbere
- obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

La femeile cu o constitutie uscativa, cu o vitalitate slaba, salvia nu se administreaza pe perioade mai lungi de doua saptamani, urmate de doua saptamani de pauza, deoarece poate avea drept reactii secundare nedorite scaderea apetitului alimentar, o usoara deshidratare si constipatie. Femeile care alapteaza nu trebuie sa ia aceste produse, deoarece le micsoreaza secretia lactata.


Salvie

© Editura Fidelia
27.02.2007



Doctor

Sfaturi diverse

Orezul dispune de proteine superioare în comparație cu alte cereale. Are avantajul asimilării aproape în întregime: 100 g orez aduc cca. 350 calorii. Este unul din alimentele cu conținut foarte scăzut de sodiu, indicat în bolile cardio-renale. Pentru cei aflați în perioada de trecere spre hrană vie, e bine să rețină faptul că proporția de orez (fiert la foc domol) este de o cană la 3-4 căni de apă în clocot.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale