Terapii Naturiste

Trei frati patati

Factorul curativ: partea aeriana

Afectiuni pentru care se recomanda: bronsite; afectiuni renale; eczeme, urticarii, furunculoza; constipatie.

Prezentare generala

Denumirea uzuala:
Trei frati patati (lat.Viola tricolor), denumiri alternative: catifelute, carligei, corosica, fratiori, micsunele, pansele salbatice, panselute, tamaioara, topirasi, viorea.

Scurta descriere:
Specie anuala sau hibernanta, inalta de 10-14 cm, cu frunze ovate, flori cu 5 petale inegale si diferit colorate - 2 superioare violacee, 2 laterale galben-deschis, cea inferioara mai mare, galbena.

Calitati curative si actiune farmaceutica:
Saponozide, flavonoide, compusi salicilici, carotenoide, antociani, tanin, ulei volatil, vitaminele C si A.
Depurativ de baza, curatind sangele de toxine, diuretic, fluidifica si elimina secretiile bronhice, usor laxativ.

Recomandari:

- macerat din planta impotriva bolilor cronice (bronsita, astm, reumatism)
Are cele mai complete efecte. Rezultate deosebite se obtin in cazul persoanelor foarte sensibile la bolile sezonului rece (in special la guturai si bronsita), precum si in cazul celor care deja sufera de afectiuni cronicizate cum ar fi bronsita, astmul, reumatismul etc.
- ceai preparat impotriva bolilor cronice (boli de piele etc.)
Este elixirul numarul unu in bolile de piele de orice tip. Se beau pe zi 1-2 litri de ceai de trei-frati-patati, in cure de 1-3 luni.

Preparare

Macerat
Se pun intr-un vas de portelan sau sticla 2-3 linguri de iarba de trei-frati-patati maruntita, intr-o jumatate de litru de apa de izvor sau plata. Planta se lasa sa macereze la temperatura camerei, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul se pune deoparte, iar planta ramasa se va opari vreme de jumatate de ora cu o jumatate de litru de apa clocotita, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se combina maceratul cu extractul obtinut prin oparire, iar preparatul va fi baut pe parcursul unei intregi zile.
Ceai preparat
- 4 lingurite de trei-frati-patati se inmoaie in jumatate de litru de apa, de seara si pana dimineata, dupa care se filtreaza, punandu-se maceratul deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu jumatate de litru apa clocotita si se lasa la racit, dupa care se strecoara si se amesteca cu maceratul obtinut anterior. Astfel se obtine circa un litru de ceai, care pastreaza foarte bine calitatile exceptionale ale acestei plante.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Trei frati patati

© Editura Fidelia
27.02.2007



Tarancuta

Remedii populare

Leac analgezic și antiinflamator pentru boli ale gâtului - Se prepară un amestec din scoarță de Stejar și Flori de tei, luate în proporție de 2:1. Peste două linguri de amestec se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de 15 minute și se strecoară. Se administrează câte 100 ml infuzie, de două ori pe zi.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale