Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Alopecie (Calviție)

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Alopecia este o afecțiune dermatologică ce conduce la pierderea totală sau parțială a părului. Nu pune în pericol viața persoanei, nu produce durere, dar are consecințe estetice, putând provoca anxietate sau depresie.

Cauze fizice

Nu se cunosc cu precizie cauzele alopeciei, dar se pare că factorii ereditari sunt determinanți, agravați de stresul emoțional şi fizic, dereglări hormonale, dezechilibre în alimentație, boli infecțioase, tratamente cu radiații, boli autoimune asociate cu factorii de mediu etc.

Cauze spirituale

Părul reprezintă forța interioară a unei persoane, legătura spirituală cu energia cosmică. Căderea părului arată că individul s-a îndepărtat de divinitatea sa interioară, gândurile şi munca lui sunt îndreptate spre realizarea materială, nu se folosește de intuiţie, ci doar de gândirea rațională. Are o nevoie puternică de a se autodepăși pe plan material şi se simte fără valoare intelectuală. Simte adesea nevoia să-şi smulgă părul din cap. Este permanent revoltat de ceva, îl apasă autoritatea tatălui, se teme că va pierde mereu fără să știe ce anume, trăiește pentru a satisface obligațiile exterioare lui. Este un conservator rigid, închis în sinea lui, se simte permanent nedreptățit, este neîncrezător în ceea ce privește viața lui. Fiind legat strâns de materialitate, spiritualitatea aproape că nu există pentru el, trăiește o ruptură interioară, astfel că pierderea părului o simte ca pe o eliberare.

Refacere, atitudine

  • Consider că am o viață bună, care mă satisface;
  • Fac schimbări în viața mea, astfel că nu mai am obligații care nu îmi plac;
  • Accept că regulile sunt făcute pentru binele meu şi al tuturor;
  • Caut în mine puterea de a face ce îmi dictează inima;
  • Mă deschid spre înțelegerea spirituală;
  • Am încredere că primesc de la viață ceea ce merit şi am nevoie;
  • Sunt conștient că voi găsi soluțiile în interiorul meu;
  • Îmi schimb modul de viață după cum consider că mă simt bine;
  • Sunt mulțumit că toţi mă ajută.

Tratamente naturiste

  • În 4-5 litri apă rece, se pune câte o mână de frunze proaspete de urzici, soc, mesteacăn, nuc, o rădăcină de rostopască şi se lasă să dea în clocot. Vasul se acoperă şi după cca 10 minute, se strecoară. Din toată cantitatea de lichid se păstrează jumătate de litru, cu restul se spală părul cu un săpun/șampon alcalin. Cu lichidul păstrat, se fricționează capul, se acoperă şi se lasă 5-10 minute să acționeze. Nu se clătește cu apă.
  • Se face un decoct dintr-o rădăcină de urzică şi una de brusture cu care se spală capul de 2 ori pe săptămână.
  • În 200 ml alcool de 40° se prepară o tinctura dintr-o lingură de rădăcină de brusture, 4 linguri cu frunze de urzică, 4 linguri de muguri de mesteacăn. După două săptămâni, se strecoară şi cu loțiunea obținută se masează rădăcina părului.
  • Este benefic şi masajul capului cu ulei de măsline o dată pe săptămână. Se poate amesteca şi cu o lingură din tinctura de mai sus.
  • Se ,învelește“ capul cu un amestec dintr-o ceapă mică, o căpățână de usturoi, o rădăcină de tătăneasă toate rase şi un ou bătut ușor cu furculița. Masca se pune seara, se acoperă capul cu o cască şi apoi cu un fular sau o eșarfă şi se spală dimineața.
  • Seara, se masează capul cu suc de aloe şi dimineața se spală cu un șampon din plante.
  • În fiecare seară se masează rădăcina părului cu suc proaspăt de năsturel.
  • Masaj de trei ori pe săptămână cu alifie cu propolis 30% timp de 20-30 minute.
  • În 200 ml alcool de 40° se macerează 200 g ardei iute tăiat mărunt timp de 7 zile. Cu această loțiune, se fricționează pielea capului o dată pe săptămână.
  • Se masează capul în fiecare seară cu suc de usturoi, se acoperă şi se spală dimineața cu șampon.
  • Pentru stimularea creșterii părului, se masează capul cu un amestec în părți egale din ulei de ricin, rom şi petrol lampant. Se lasă să acționeze 2-3 ore, apoi se spală părul cu un șampon revitalizant.
  • Uleiul esențial de oregano se poate folosi pentru masarea directă a capului sau 4-5 picături puse în șamponul pentru spălarea părului.
  • Pentru stimularea circulației sanguine, de trei ori pe săptămână, se fac dușuri reci ale gambelor.
  • Reflexoterapie în punctele corespunzătoare echilibrării metabolice.

Asocieri

Zodie:
Planetă:
Chakra:
Culoare:
Cristale şi pietre:
Uleiuri esenţiale: argan, oregano.

Avertismente, recomandări

Atenție la folosirea îndelungată a contraceptivelor orale care pot accelera căderea părului. Uscătorul de păr trebuie folosit la o temperatura moderată şi la o distanță de cel puțin 15 cm de păr. Vopsirea părului trebuie urmată de un balsam hidratant şi remineralizat pentru refacerea texturii firelor. Este benefică o dietă echilibrată, bazată pe grâu încolțit şi suc de orz verde, care să asigure organismului vitaminele, mineralele şi oligoelementele necesare, mai ales aportul de seleniu şi complexul de vitamine B.

Căderea părului este mai intensă primăvara şi toamna.

Eficiența tratamentului împotriva căderii părului apare după 2-3 luni de folosire. Se recomandă mai multe metode concomitent.

În cazul rezultatelor favorabile, tratamentul se menține timp de 4-6 luni, apoi mai rar şi în doze mai mici timp îndelungat pentru prevenirea recidivelor.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale