Terapii Naturiste

Ritmurile in viata noastra

Viata este un complex de ritmuri si omul traieste simultan in aceste ritmuri. Ritmul (ciclul) il regasim in toate formele de manifestare a vietii biologice (bioritmul), ale naturii (anotimpurile), in Univers (rotatia planetelor, sistemelor solare, galaxiile), in viata noastra mentala, afectiva, sociala si spirituala.

- ritmul septenarelor - 7 ani
- anual - 12 luni
- saptamanal - 7 zile
- zilei - 24 ore
- ritmul lunar - 28 zile

Ritmul sustine viata si sanatatea.

Acestea fiind corelate cu cele 4 elemente ale fiintei umane:
Anul - ritmul organismului fizic (boli de sezon, spasmofilii vara, astenie de primavara si lipsa de fier).
Lunar - ritmul organismului temporal, cunoscut sub numele de bioritm, simultan fiind si ritmul invatarii.
Saptamanal - ritm al organismului sufletesc. Saptamana are 7 zile, fiecare purtand numele unei planete, de aici numele de ritm astral.
Zilei - ritmul organismului Eu-lui, acesta este compus din:
- 12 ore pentru zi - cand suntem treji - imi amintesc de mine,
- 12 ore pentru noapte - dorm - uit de mine.

Mai exista ritmuri mai scurte, pentru psihic, cum ar fi :
- de 4 h - al sistemului digestiv (metabolism),
- de la 2h la 1 min - pentru sistemul cardio-respirator,
- de secunde si milisecunde - pentru sistemul nervos.

Care este cel mai important ritm al fiintelor? Oare nu respiratia?
Ritmul inspir - expir, incet - tare, usor - greu, lent - repede; zi - noapte, emisivitate - receptivitate.
Ritmul consta in activitate (concentrare) si relaxare, inspiratie - expiratie, ascultare - vorbire, receptivitate - emotivitate, gandire rationala - gandire intuitiva, acumulare - reproducere, stiinta - arta.

Lucrul cu elemente ritmice ne ajuta sa ne integram in ritmul vietii, sa fim in armonie cu el, pentru a deschide Portile Imparatiei si pentru a avea acces la toate resursele noastre Interioare pe care Viata ni le pune la dispozitie.

Elementul ritmic il gasim cel mai adesea in muzica si dans. In aceasta perioada a evolutiei noastre este foarte important sa lucram cu aceste elemente (ritmul, muzica si dansul), pentru a ne reconecta la esenta fiintei noastre, la Divinitatea din noi si astfel sa restabilim Armonia in Existenta.

"Fara muzica, viata ar fi o eroare", a spus filosoful german Friedrich Nietzsche. "Ea este forta invizibila care ne farmeca, ne misca pana la lacrimi, ne apropie unii de altii si ne imblanzeste." Muzica face omul sa fie om. Ea ne stimuleaza, ne face fericiti sau tristi. O asociem cu propria noastra copilarie, cu anumite locuri, persoane, mirosuri si evenimente speciale, cu o stare de bucurie, caci muzica, la fel ca si amintirile, este depozitata in acea parte a creierului nostru care guverneaza emotiile.

Unele cantece ne zguduie, altele sunt un adevarat balsam pentru psihicul stresat. Nu inutil se fac atatea metafore legate de muzica: muzica poeziei, muzica sferelor, exprimandu-ne astfel incantarea pentru privelisti sau cuvinte ce ne mangaie sufletul.

Dar muzica face bine sanatatii! Influenteaza functiile organismului, bataile inimii, tensiunea arteriala si ritmul respiratiei. Ea calmeaza durerile sufletesti si chiar fizice, elimina spasmele, vindeca mai repede ranile si intareste sistemul imunitar.

Probabil ca tocmai din acest motiv, grecii antici i-au atribuit zeului Apollo competente nu numai in muzica, ci si in medicina. In reprezentarile picturale, lui Apollo ii place sa pozeze cu o lira, despre care se spune si astazi ca ar avea puteri vindecatoare iesite din comun. Pentru a dovedi ca este adevarat, un chirurg din Illinois opereaza frecvent in prezenta unui instrumentist care canta la harpa muzica clasica. Din cincisprezece bolnavi anesteziati, la paisprezece, frecventa batailor inimii se reducea vizibil, iar la unul, ea cobora chiar de la 90 la 60 de batai pe minut. Totodata, pacientii aveau nevoie de mai putin anestezic si ulterior se refaceau mai repede.

Dansul unifica, in dans fiinta noastra se manifesta unitar. Totul in univers danseaza, de la rotirile dervisilor si ale electronilor la cele ale planetelor si galaxiilor. "Prin folosirea acestor tehnici si metode care au trecut cu adevarat testul timpului - multe din ele fiind dovedite a fi fost folosite de zeci de mii de ani incoace, ne putem muta cu usurinta punctul focal al constiintei de la a gandi, la a fi, de la starea de separare data de identificarea cu ego-ul, cu mintea, la starea de unitate a Fiintei - scrie pe site-ul www. shamanism.nierika.ro al lui Aurel Mocanu. Si atunci o intreaga alta gama de posibilitati de perceptie, de actiune, de Fiintare se deschide in fata noastra, precum si in noi insine".
Astfel, manifestarea Ritmului prin muzica si dans aduce fiinta noastra in armonie cu Intreaga Existenta. Ritmul este gandul-ideea, muzica este emotia, iar dansul este manifestarea.

Elementul ritmic in educatia copilului este foarte important. Activitatile trebuie sa se bazeze pe aceste ritmuri, pentru ca fiinta copilului pe toate structurile, fizica, psihica si afectiva sa se dezvolta in armonie. In educatia copilul trebuie sa se antreneze activitatile mentale cu cele practice, activitati statice cu cele de miscare, cele de ascultare cu cele de verbalizare. Exercitiile de Ritm le dezvolta capacitatea de a comunica, auzul, vorbirea, capacitatea de sicronizare, capacitatea de a invata eficient, creativitatea, bucuria de a invata, simtul melodic, simtul miscarii, etc.

Cititi continuarea: Exercitii ritmice

Dorin Moldovanu
Practicant de terapii complementare pentru managementul stressului.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale