Terapii Naturiste

Secretul longevității

Din cele mai vechi timpuri omenirea a căutat secretul "tinereții fără de bătrânețe și vieții fără de moarte", de cele mai multe ori confundând nemurirea cu longevitatea. Nemurirea în plan fizic este imposibil de atins, organismul uman, ca și toate celelalte sisteme materializate în plan fizic, supunându-se legii universale a ciclicităţii - formare, dezvoltare, dezintegrare. Putem însă trăi mai mult?

În antichitate, cei mai mulți căutători ai secretului longevității au încercat să îl găsească în tot felul de sisteme materiale mai mult sau mai puțin vii, considerându-le un fel de "magazii" ale esenței vieții umane, bazându-se pe ipoteze derivate din crezul că tot ce ne înconjoară în această lume se constituie ca o anexă hărăzită sprijinului dezvoltării noastre. Astfel s-au încercat diverse elixire din plante, preparate după niște rețete foarte complicate, pulberi de cristale, aliaje de metale sau alte preparate ale chimiștilor etc. A fost omis un singur sistem: propriul organism. Mari maeștri spirituali au descoperit că secretul longevității se găsește în noi înșine.

Longevitate

Organismul uman este un sistem complex constituit din trei elemente majore: materie fizică, energie și inteligență. Inteligența concretă, cu alte cuvinte rațiunea, ia naștere din interacțiunea primelor două elemente, și are rol definitoriu ca factor perceptiv, decizional și coordonator al acțiunilor noastre cotidiene, ea fiind deci elementul prin care vom reuși armonizarea dintre materie și energie, și conservarea acestora. Prin intermediul rațiunii și a atributelor ei (percepție, decizie, coordonare) se poate realiza controlul asupra proceselor ce au loc la diferite nivele ale elementelor materie și energie, iar prin mecanisme de autodeterminare se poate realiza și autocontrolul proceselor ce au loc la diferite nivele ale elementului inteligență. Transpunerea în practică a enunțurilor de mai sus - care constituie de fapt întregul secret al longevității - se face etapizat, ulterior etapele căpătând caracter permanent, altfel spus, ele devin un mod de viață. Conservarea energiei și materiei urmărește menținerea organismului în perfectă stare de sănătate și vitalitate, și este precedată de o prealabilă purificare obținută prin mijloace clasice.

Postul este cea mai eficientă metodă de purificare a sângelui, a organelor și a tuturor țesuturilor din organism. Cele două posturi anuale de mai lungă durată (de Paști și de Crăciun) pe lângă implicația spirituală au și o importantă fiziologică, cele două momente marcând totodată și trecerea de la un tip de dietă la altul, când, eliminarea toxinelor specifice acumulate devine necesară. Posturile săptămânale au rol de menținere a stării de curățenie a organismului. Clismele purifică organismul de toxinele ce se acumulează în intestin ca urmare a digestiei, prevenind împrăștierea lor în organism. Este deosebit de benefică, în special pentru un organism bolnav.

Alimentația reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de care depinde obținerea longevității. Epoca modernă în care trăim a afectat destul de serios calitatea alimentelor prin impactul pe care acestea îl au asupra stării de sănătate a organismului. Conservanții, stabilizatorii, coloranții, aromatizanții și alți aditivi alimentari constituie elemente pentru care organismul nu deține căi metabolice specifice, ele împrumutându-le, în cazurile fericite, cu o cheltuială energetică însemnată sau, mai grav, acumulându-se în organism. În ambele cazuri, rezultatul este același: organismul suferă, energia se consumă și materia îmbătrânește. Pe lângă calitatea elementelor, o deosebită importanţă o prezintă atât modul de asociere cu proteine sau consumul de fructe imediat după o masă copioasă sau supraalimentația generează o digestie incompletă care are ca rezultat apariția unor subproduşi toxici, dăunători organismului.

Tutunul, alcoolul, cafeaua, ceaiul negru sunt alimente deosebit de nocive asupra organismului, multe dintre efectele nedorite pe care le produc fiind ireversibile. Dăunătoare sunt și băuturile acidulate, inclusiv apa minerală acidulată, consumate în mod frecvent, acestea destabilizând echilibrul acido-bazic din organism, privându-l totodată și de unele elemente (calciu, magneziu, fier etc.). Un efect asemănător îl produce și zahărul rafinat.

Mediul înconjurător prezintă importanţă prin calitatea aerului și natura câmpurilor electromagnetice predominante. Aerul intens poluat, pe lângă efectele directe ale noxelor, afectează conservarea energiei organismului datorită faptului că este lipsit de ioni negativi, aceștia reprezentând aportul energetic atmosferic. Betonul armat din construcții modifică radiația telurică, creând noduri suplimentare dăunătoare în timp. Rețelele de înaltă tensiune, transformatoarele, emițătoarele și alte surse artificiale de câmpuri electromagnetice (telefoane mobile, pagere) inhibă funcțiile epifizei, hipofizei și alte zone din creier, afectând imunitatea prin dezechilibrarea sistemelor energetice ale organismului.

Starea emoțională stă la baza menținerii echilibrului energetic intern al organismului. Reacțiile emoționale necontrolate și stresul afectează sever vitalitatea și imunitatea, dezorganizează energiile interne, ceea ce are ca rezultat apariția afecțiunilor organice de natură nervoasă. În mod voluntar, prin autocontrol mental se pot rezolva problemele emoționale.

Sexualitatea este o mare consumatoare de energie datorită naturii ei creatoare. Momentul concepției este însoțit de o deplasare de energie dinspre genitori spre noul organism ce va rezulta, această energie având rol de suport până la dobândirea de către făt a propriilor sisteme energetice. În urma raporturilor care nu au ca rezultat concepția, energia mobilizată de către parteneri se pierde, ducând la îmbătrânirea sexuală prematură a persoanelor care practică sexul în mod excesiv. Metodele de practicare a sexului cu conservarea energiei pot fi realizate doar în cadrul cuplurilor constante și nu au întotdeauna rezultatul scontat.

Exercițiile fizice au o deosebită importanţă în menținerea vitalității organismului stimulând circulația sangvină și energetică, intensificând procesele de respirație și de curățire a țesuturilor și armonizează funcțiile sistemului nervos și a celui endocrin. Sunt recomandate exercițiile ușoare, ritmice, corelate cu o respirație profundă, controlată.

Armonizarea materiei cu energia este considerată ca element cheie în longevitate, armonia fiind generatoare de liniște interioară, de mulțumire de sine, satisfacție și bucurie - elemente necesare unei bune circulații energetice într-un organism sănătos. Un pas important în atingerea și conservarea armoniei este dobândirea clarității mentale, elementul atât de necesar pentru dobândirea disciplinei în modul de viață. Totodată, claritatea mentală îmbunătățește percepția senzorială și concepția mentală bazată pe percepție, promovează stăpânirea mentală necesară cultivării echilibrului emoțional. Armonia dintre materia fizică și energie se concretizează în viața cotidiană printr-un comportament moderat guvernat de starea de calm mental, un program riguros de alimentație și odihnă, eliberat de orice excese, o mentalitate clară bazată pe înțelepciune, încredere de sine și nu în ultimul rând respect. Acesta este secretul longevității!

Farm. Robert Gergely



Tarancuta

Remedii populare

Leac analgezic și antiinflamator pentru boli ale gâtului - Se prepară un amestec din scoarță de Stejar și Flori de tei, luate în proporție de 2:1. Peste două linguri de amestec se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de 15 minute și se strecoară. Se administrează câte 100 ml infuzie, de două ori pe zi.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale