Terapii Naturiste

Cromoterapia

Ce este cromoterapia?

Cromoterapia se bazeaza pe vechea arta a utilizarii culorilor si a luminii in tratarea afectiunilor sau bolilor de orice fel. Practicantii cred ca prin utilizarea culorilor din mediul nostru este posibila imbunatatirea calitatii vietii si a sanatatii.

Primele forme ale acestei terapii include utilizarea cristalelor colorate sau a luminii solare. Exista o varietate de optiuni la indemana si multi practicanti combina utilizarea cromoterapiei cu alte terapii complementare precum aromoterapia, masajul, cristaloterapia si yoga.

Care sunt principiile cromoterapiei?

Corpul uman absoarbe lumina care e formata din spectrul de culori. Fiecare culoare din spectru are o anumita frecventa, lungime de unda si energie asociata ei. Culorile pe care le absorbim au efect asupra sistemului nervos, sistemului endocrin si a eliberarii de hormoni sau a altor substante organice din corpul uman. De asemenea, pot afecta energiile mai subtile ale chakrelor (cele sapte chakre ale corpului uman). Acestea pot afecta si mentalul, emotionalul, precum si starea psihica si fizica a omului.

Simptomele afectiunilor sunt un semn al unei lipse sau utilizari nepotrivite a culorii si luminii, de catre celulele si organele corpului uman. Acest lucru se poate datora unor factori precum modul de viata, mediu, etc. Aceasta lipsa de echilibru poate fi corectata prin utilizarea selectiva a frecventelor culorilor. Formele prin care se transmit frecventele culorilor catre corp sunt numeroase.

Cum ne ajuta cromoterapia?

Terapeutii sugereaza ca partea vizibila a spectrului de culori poate afecta mintea si corpul, de asemeni. Ei iau in considerare aura umana - reprezentata printr-un asa zis "ou" de energie - energia emanata de corpul uman, pe care doar putini dintre noi o pot observa.

Terapeutii vor lua in considerare dosarul medical si starea prezenta de sanatate a unei persoane pentru a observa aura prin concentrare. Ei cred ca fiecare organ, parte a corpului, stare emotionala sau mentala raspunde la o anumita culoare. Observand culorile din aura fiecaruia ei pot utiliza culorile respective pentru remedierea afectiunilor.

Culorile sunt de asemenea, utilizate in practica medicala comuna pentru tratarea icterului de care sufera nou-nascutii si a altor afectiuni. Pe de alta parte, sunt utilizate in terapiile complemetare pentru a intari sistemul imunitar si a asigura insanatosirea pe cale naturala.

O multime de probleme inclusiv cele legate de conditiile de stress, cum ar fi: insomnia, anxietatea, astmul, devieri de comportament, depresia etc., pot fi tratate astfel. In special, ajuta la recuperare dupa operatii sau boli grave. De asemenea, ajuta la cresterea nivelului creativ si in procesul de invatare.

Cazuri particulare

Cromoterapia implica utilizarea culorilor sau a luminii ca forma de tratament. Diagnosticele difera, incluzand examinarea culorilor din "aura" clientului, dupa cum am explicat mai devreme. Un corp suferind emana vibratii neechilibrate, in special culori inchise, neclare sau linii agresive de culoare. Cromoterapeutii incearca restabilirea armoniei. De exemplu, daca cineva se plange de oboseala sau lipsa de energie, acesta trebuie sa faca o "baie" de culoare pentru o scurta perioada de timp. Cea mai potrivita pare a fi culoarea rosie, deoarece creste vitalitatea si stimuleaza circulatia sangvina.

Se cunoaste prea bine ca rozul tempereaza, albastrul calmeaza si ajuta asimilarea cunostintelor, in timp de portocaliul tinde sa ne inveseleasca. Unii cromoterapeuti spun ca anumite culori se potrivesc in anumite situatii, si ne sfatuiesc asupra utilizarii acestora in decorarea locuintei si a biroului.

Atentie!!!

Culorile pot fi folosite aproape in toate cazurile (pentru toate afectiunile), alaturi cu tratamentul medical clasic. Probabil, cromoterapia ajuta mai ales din punct de vedere al starilor mentale.

Ce forma de tratament sa utilizam?

Tratamentele pot lua forme variate:

  • Concentrarea luminii solare pe zona afectata - Utilizarea anumitor alimente colorate in dietele noastre produc anumite reactii in corp. De exemplu, carotenul (il gasim in morcovi si cartofi dulci) are culoarea portocalie si se afla in compozitia vitaminei A. Aceasta formula trebuie utilizata pentru a mentine sanatatea pielii, a mucoaselor etc.
  • Consumul de "apa de curcubeu" - Apa se pastreaza intr-un recipient colorat si expusa la soare. Culorile recipientul isi alatura energiile cu cele ale apei si in momentul consumului, ne imbibam cu aceste energii.
  • "Respiram culorile" - Cand afirmam acest lucru ne referim la respiratia normala, dar imaginandu-ne in acelasi timp, ca aerul este colorat.
  • Lumina alba straluceste prin filtre colorate si este directionata catre parti ale corpului sau catre intregul corp.
  • Imbracamintea colorata - anumite culori ale imbracamintii filtreaza lumina, iar corpul o absoarbe.

Cromoterapia si cum functioneaza aceasta

Este bine cunoscut faptul ca s-a demonstrat stiintific ca toate lucrurile si fiintele au o vibratie proprie. Aceste vibratii au o anumita frecventa. Acelasi lucru este valabil in cazul afectiunilor care ne afecteaza sistemul, fie ca sunt virale, bacteriologice, parazite sau simple ciuperci. Toate au vibratie proprie unica.

Cromoterapia nu ne afecteaza negativ si poate fi folosita, in special, ca si tratament alternativ. Fiecare culoare din spectru vibreaza pe o banda proprie si fiecare parte din corpul uman rezoneaza la o culoare proprie. Daca nu ne simtim bine, suntem bolnavi sau prost dispusi, putem utiliza culorile pentru a armoniza vibratiile si restabili echilibrul. Prin restabilirea echilibrului "corpului energetic", putem crea armonia corpului fizic.

Limbajul psihologic al culorilor este usor de invatat. De exemplu, culorile calde - galben sau portocaliu - produc excitatie nervoasa si fericire, cele reci - albastru sau indigo - calmeaza nervii. Daca ne simtim bine si suntem echilibrati, nu trebuie sa existe o preferinta pentru o anumita culoare. Daca suntem atrasi de o anumita culoare, se intampla deoarece fiecare culoare in parte este necesara pentru a produce echilibrul corpului energetic.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale