Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilorApoplexie

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Dureri bruște de cap care cresc în intensitate, amețeli, vărsături, pierderi de memorie sau pierderea cunoștinței, pareza unei pârți din corp, dar se păstrează respirația şi circulația sanguină. Apar tulburări de vedere şi/sau auz, probleme ale nervilor faciali.

Cauze fizice

Atacul de apoplexie apare ca urmare a creșterii tensiunii arteriale, putând fi vorba despre ruperea unui vas de sânge sau formarea unui cheag de sânge pe creier.

Cauze spirituale

Atacul de apoplexie este urmarea respingerii diverselor aspecte din viață şi a necesității de a rezista în fața schimbărilor. Persoana se află într-o mare indecizie, nu se mai bucură de viață şi vrea să controleze totul, să facă totul depășindu-şi posibilitățile şi nu concepe ca ceilalți să-i dea sfaturi sau să-l ajute. Un vârstnic se teme să îmbătrânească şi este nesigur dacă familia îl va îngriji așa că acceptă să abandoneze totul şi să se închidă în sine. Consideră că moartea îl va scapă de necazuri, mai ales că acum toate activitățile sale sunt limitate.

Refacere, atitudine

 • Devin conștient că este inutil să mă simt vinovat;
 • Îmi accept viața așa cum este în fiecare zi;
 • Sunt conștient de calitățile mele;
 • Îmi recunosc valoarea şi cei din jur sunt conștienți de asta;
 • Îi ajut pe ceilalți şi consider că sunt liberi să facă ce vor;
 • Mă bucur de viața mea;
 • Am încredere că familia mea va avea grijă de mine.

Tratamente naturiste

 • Imediat după atac, se unge zona occipitală cu unguent de gălbenele şi se pune o compresă cu bitter suedez. Are rol în irigarea celulelor creierului.
 • Macerat la rece din vâsc: peste o linguriță de vâsc se toarnă o cană de apă rece şi se lasă la macerat peste noapte. A doua zi dimineață, se încălzește ușor şi se strecoară. Se bea cu înghițituri mici.
 • Ceai din amestec de cantități egale din mentă, salvie, țintaură, măghiran, păducel: linguriță din plante se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 30 minute, apoi se strecoară, se adaugă o lingură de zeamă de lămâie şi se bea neîndulcit, fracționat pe parcursul unei zile.
 • Decoct combinat: o linguriță din cantități egale de rădăcină de angelică şi valeriană se fierbe 10 minute cu o cană de apă, apoi se strecoară. Separat, se prepară un amestec din cantități egale de salvie, măghiran, talpa gâștei, lavandă, cerențel, isop, rozmarin din care se ia o linguriță şi se opărește cu lichidul din decoct şi cu o cană de suc de mere. Se strecoară, iar ceaiul se bea pe parcursul unei zile.
 • Infuzie dintr-o linguriță din acest amestec: mușețel, coada șoricelului, roiniță, angelică, coada racului. Se toarnă o cană de apă clocotită, se acoperă vasul şi se lasă să infuzeze 10-15 minute, apoi se strecoară şi se beau două căni pe zi.
 • Băi de șezut cu coada șoricelului sau coada calului: în cinci litri de apă rece se pun trei pumni dintr-una din aceste plante să se macereze câteva ore, apoi se încălzește, se strecoară şi se toarnă în apa de baie. Se stă în apă 15-20 de minute. Apa trebuie să acopere rinichii. După baie persoana suferindă trebuie să stea întinsă în pat cel puțin o oră.
 • Comprese calde cu tătăneasă: frunzele se opăresc, se scurg, se pun într-o pânză curată care se așază pe locurile paralizate.
 • Se fricționează pârțile suferinde cu tinctură de coada șoricelului, cimbru, traista ciobanului, sunătoare, câte una în fiecare zi.
 • Fricționări locale cu ulei esențial de sunătoare sau cimbru.
 • Ajută ca bolnavul să doarmă noaptea pe o pernă umplută cu frunze de ferigă.
 • Baie de șezut o dată pe săptămână cu muguri de pin, sunătoare, cimbru, salvie, mușețel preparată astfel: plantele se pun la macerat câteva ore în apă rece, care apoi se încălzește, se strecoară şi se toarnă în apa de baie. Baia durează 15-20 minute.
 • Mâinile şi picioarele se fricționează de 2-3 ori pe zi cu tinctură din coada șoricelului, arnică, cimbrișor sau traista ciobanului. Se folosește câte o singură tinctură în fiecare zi.
 • Compresă cu bitter suedez pe coloana vertebrală.
 • Dușuri alternante cu apă caldă şi rece de două ori pe zi.
 • Frecție cu apă rece de trei ori pe săptămână.
 • Reflexoterapia cu masarea punctelor aferente zonelor paralizate.

Asocieri

Zodie: Săgetător, Vărsător, Pești;
Planetă: Jupiter, Uranus, Mercur, Neptun;
Chakra: a șasea - Ajna;
Culoare: indigo;
Cristale şi pietre: ametist, azurit, fluorit, lapislazuli;
Uleiuri esenţiale: geranium, lavandă, rozmarin, cimbru.

Avertismente, recomandări

În cazul unui atac de apoplexie, este foarte important regimul alimentar bazat pe legume şi fructe, lactate şi carne slabă o dată pe săptămână. Se recomandă o dietă cu sucuri de legume şi fructe, grâu încolțit, cură cu boabe de ienupăr.

Sunt binevenite plimbările în aer liber ca şi gimnastica medicală de recuperare.

Sunt interzise țigările, alcoolul, cafeaua, afumăturile, mezelurile şi alimentele sărate.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".Doctor

Sfaturi diverse

Soia conține substanțe care protejează ficatul de acțiunile degradante ale diferitelor toxine, inclusiv a celor cu proprietăți cancerigene. Prin consumul de soia în alimentație, se micșorează nivelul colesterolului în sânge, ceea ce previne atât scleroza cât și infarctul miocardic. Produsele de soia pot fi folosite în terapia complexă a arterosclerozei și a diabetului.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale