Terapii Naturiste

Ritmurile în viața noastră

Viața este un complex de ritmuri și omul trăiește simultan în aceste ritmuri. Ritmul (ciclul) îl regăsim în toate formele de manifestare a vieții biologice (bioritmul), ale naturii (anotimpurile), în Univers (rotația planetelor, sistemelor solare, galaxiile), în viața noastră mentală, afectivă, socială și spirituală.

Euritmia

Ritmurile naturii

  • ritmul septenarelor - 7 ani
  • anual - 12 luni
  • lunar - 28 zile
  • săptămânal - 7 zile
  • zilnic - 24 ore

Ritmul susține viața și sănătatea acestea fiind corelate cu cele 4 elemente ale ființei umane:

  • Anul - ritmul organismului fizic (boli de sezon, spasmofilii vara, astenie de primăvară și lipsa de fier).
  • Luna - ritmul organismului temporal, cunoscut sub numele de bioritm, simultan fiind și ritmul învățării.
  • Săptămâna - ritm al organismului sufletesc. Săptămâna are 7 zile, fiecare purtând numele unei planete, de aici numele de ritm astral.
  • Ziua - ritmul organismului Eu-lui, acesta finnd compus din:
    • - 12 ore pentru zi - când suntem treji - îmi amintesc de mine, - 12 ore pentru noapte - dorm - uit de mine.

Mai există ritmuri mai scurte, pentru psihic, cum ar fi:

  • de 4 h - al sistemului digestiv (metabolism);
  • de la 2h la 1 min - pentru sistemul cardio-respirator;
  • de secunde și milisecunde - pentru sistemul nervos.

Care este cel mai important ritm al ființelor? Oare nu respirația?

  • Ritmul inspir - expir, încet - tare, ușor - greu, lent - repede, zi - noapte, emisivitate - receptivitate.
  • Ritmul constă în activitate (concentrare) și relaxare, inspirație - expirație, ascultare - vorbire, receptivitate - emotivitate, gândire rațională - gândire intuitivă, acumulare - reproducere, știință - artă.

Elemente ritmice, euritmia

Lucrul cu elemente ritmice ne ajută să ne integrăm în ritmul vieții, să fim în armonie cu el, pentru a deschide Porțile Împărăției și pentru a avea acces la toate resursele noastre Interioare pe care Viața ni le pune la dispoziție.

Elementul ritmic îl găsim cel mai adesea în muzică și dans. În această perioadă a evoluției noastre este foarte important să lucrăm cu aceste elemente (ritmul, muzica și dansul), pentru a ne reconecta la esența ființei noastre, la Divinitatea din noi și astfel să restabilim Armonia în Existență.

"Fără muzică, viața ar fi o eroare", a spus filosoful german Friedrich Nietzsche. "Ea este forța invizibilă care ne farmecă, ne mișcă până la lacrimi, ne apropie unii de alții și ne îmblânzeşte." Muzica face omul să fie om. Ea ne stimulează, ne face fericiți sau triști. O asociem cu propria noastră copilărie, cu anumite locuri, persoane, mirosuri și evenimente speciale, cu o stare de bucurie, căci muzica, la fel ca și amintirile, este depozitată în acea parte a creierului nostru care guvernează emoțiile.

Unele cântece ne zguduie, altele sunt un adevărat balsam pentru psihicul stresat. Nu inutil se fac atâtea metafore legate de muzică: muzica poeziei, muzica sferelor, exprimându-ne astfel încântarea pentru priveliști sau cuvinte ce ne mângâie sufletul.

Dar muzica face bine sănătății! Influențează funcțiile organismului, bătăile inimii, tensiunea arterială și ritmul respirației. Ea calmează durerile sufletești și chiar fizice, elimină spasmele, vindecă mai repede rănile și întărește sistemul imunitar.

Probabil că tocmai din acest motiv, grecii antici i-au atribuit zeului Apollo competențe nu numai în muzică, ci și în medicină. În reprezentările picturale, lui Apollo îi place să pozeze cu o liră, despre care se spune și astăzi că ar avea puteri vindecătoare ieșite din comun. Pentru a dovedi că este adevărat, un chirurg din Illinois operează frecvent în prezența unui instrumentist care cântă la harpă muzică clasică. Din cincisprezece bolnavi anesteziați, la paisprezece frecvența bătăilor inimii se reducea vizibil, iar la unul, ea cobora chiar de la 90 la 60 de bătăi pe minut. Totodată, pacienții aveau nevoie de mai puțin anestezic și ulterior se refăceau mai repede.

Dansul unifică, în dans ființa noastră se manifestă unitar. Totul în univers dansează, de la rotirile dervişilor și ale electronilor la cele ale planetelor și galaxiilor. "Prin folosirea acestor tehnici și metode care au trecut cu adevărat testul timpului - multe din ele fiind dovedite a fi fost folosite de zeci de mii de ani încoace, ne putem muta cu ușurință punctul focal al conștiinței de la a gândi, la a fi, de la starea de separare dată de identificarea cu ego-ul, cu mintea, la starea de unitate a Ființei. Și atunci o întreagă altă gamă de posibilități de percepție, de acțiune, de Ființare se deschide în față noastră, precum și în noi înșine." - scrie pe site-ul www.shamanism.nierika.ro al lui Aurel Mocanu.

Astfel, manifestarea Ritmului prin muzică și dans aduce ființa noastră în armonie cu Întreaga Existență. Ritmul este gândul, ideea, muzica este emoția, iar dansul este manifestarea.

Elementul ritmic în educația copilului este foarte important. Activitățile trebuie să se bazeze pe aceste ritmuri, pentru ca ființa copilului pe toate structurile, fizică, psihică și afectivă să se dezvolte în armonie. În educația copilului trebuie să se antreneze activitățile mentale cu cele practice, activități statice cu cele de mișcare, cele de ascultare cu cele de verbalizare. Exercițiile de Ritm le dezvoltă capacitatea de a comunica, auzul, vorbirea, capacitatea de sicronizare, capacitatea de a învață eficient, creativitatea, bucuria de a învăța, simțul melodic, simțul mișcării etc.

Dorin Moldovanu
Practicant de terapii complementare pentru managementul stressului.



Tarancuta

Remedii populare

Traumatisme - Se fierbe îndelung 1/2 kg Fasole albă uscată. Boabele răsfierte se strivesc și se aplică pe locul bolnav bandajându-se pe deasupra cu o pânză de bumbac. Bolnavul va dormi peste noapte cu acest pansament. Se vor evita rănile deschise.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale