Terapii Naturiste

Remedii florale Bach

Îmbolnăvirile de care suferim sunt o consecință a unor tulburări psiho-emoționale apărute în urma interacțiunii noastre cu ceea ce ne înconjoară sau a unor evenimente traumatice prin care am trecut, dar pe care nu am reușit să le amortizăm îndeajuns. În alte cazuri, poate fi vorba despre imperfecțiuni ale personalității care se cer a fi transformate și sublimate pentru a ne putea înscrie pe traiectoria unei evoluții spirituale.

În ultima vreme avem la îndemână din ce în ce mai multe terapii care să ne susțină în restabilirea echilibrul interior. Una dintre cele mai profunde și eficiente este terapia cu remediile florale a doctorului Bach, talentat medic, bacteriolog, patolog și homeopat britanic (1886 -1936). Având un ascuțit simt al observației și înzestrat fiind cu sensibilitate specială, Dr. Bach a descoperit și perfecționat un sistem terapeutic format din 38 de esențe florale. Pornind de la o experiență personală dramatică, el a constatat că starea sufletească și motivația pot avea un efect direct și regenerator asupra sănătății fizice. De aceea, în procesul de prevenire sau vindecare accentul trebuie să cadă pe suflet, minte și emoții, unde se inițiază prima undă aducătoare de îmbolnăvire.

Afecțiunile fizice sunt de fapt ultima formă de manifestare a unei dezordini mult mai profunde. Primele verigi ale mecanismelor de apărare ale organismului sunt slăbite de perturbările emoționale sau defectele de personalitate care au o influență nefavorabilă asupra forței de apărare a organismului, urmând apoi ca bolile să se instaleze în diferite părți ale ființei umane, nu numai în corpul fizic. Schimbarea atitudinii față de boală, viață, față de cei din jur și de noi înșine determină o recuperare mai rapidă, prin activarea potențialului de vindecare și creșterea imunității.

Remedii florale Bach

Dr. Bach spunea în cartea sa "Heal Thyself" (Vindecă-te singur) că prevenirea și vindecarea bolii poate fi aflată prin descoperirea a ceea ce este rău în noi înșine și eradicarea acestui defect, prin dezvoltarea calității care îl va distruge, nu prin lupta împotriva răului, ci prin aducerea unui asemenrea flux al calității opuse, încât acesta va fi eliminat din ființa noastră.

Remediile florale au fot grupate în 7 categorii, după cum urmează:

  • Frică: plop tremurător, corcoduș, creţişoară, castan roșu, trandafir sălbatic;
  • Incertitudine: porumbar sălbatic, ovăz sălbatic, cerato, carpen, gențiană de toamnă, orz sălbatic;
  • Preocupare excesivă pentru bunăstarea celorlalți: verbina, viţă de vie, apă de izvor, fag comun, cicoare;
  • Preocupare insuficientă pentru prezent: caprifoi, viţă albă, măceș, mugure de castan sălbatic, măslin, muștar sălbatic, castan alb;
  • Singurătate: iarbă neagră, slăbănog, vioreaua de baltă;
  • Sensibilitate excesivă la influențe și idei: nuc, țintaură, agrimonia sau turtiţă mare, ilice;
  • Dezamăgire sau disperare: larița, ulm, stejar, măr pădureț, pin, salcia galbenă, castan comestibil, Steaua din Betleem/bălușcă.
Cursuri Lenormand

38 de remedii florale - O medicină a sufletului

Index al plantelor

(denumire în limba engleză - limba latină și limba română)

1. Agrimony (Agrimonia Eupatoria) - Agrimonia sau Turtiţă mare
Îngrijorări, probleme și suferință mentală ascunse în spatele unei înfățișări vesele sau zâmbitoare. Persoane sociabile, cu simțul umorului, fiind adeseori o companie plăcută pentru cei din jur. Pentru a menține starea de veselie pot recurge la băutură, droguri, alimentație excesivă. Iubesc pacea, fiind deranjați de conflicte sau neînțelegeri, iar pentru a le evita sunt dispuși să lase mult de la ei.
2. Aspen (Populus tremula) - Plop tremurător
Temeri, frici, anxietate având origine necunoscută, și care nu pot fi explicate ca având o cauză rațională. Câteva semne: transpirații bruște, tremurături, coșmare, insomnii, senzația de tremurături în stomac sau în interiorul corpului, neliniște accentuată care poate progresa până la atac de panică. Mulți copii, dar și persoane adulte sensibile sau receptive pot suferi de teamă de tip Aspen. Această stare include și presentimentul că ceva rău s-ar putea întâmplă, precum și teama de un spirit rău sau ceva negativ care se află în preajma noastră.
3. Beech (Fagus Sylvatica) - Fag comun
Intoleranță și spirit critic. Remediu indicat pentru persoane care pretind precizie și ordine în viața lor, dar și în viața celor din jur. De multe ori sunt deranjați sau iritați de gesturi mărunte, de felul de a vorbi sau a se comporta al celorlalți. Acuitate mentală și spirit de observație dezvoltat, dar canalizat pe observarea părților negative.
4. Centaury (Centaurium umbellatum) - Țintaură
Voință slabă, serviabil. Persoane care din neputința de a refuza, oferă mai mult decât pot și se epuizează. În mod inconștient adoptă gesturi sau păreri ale unor personalități mai puternice. Fiind permanent în slujba celorlalți, își neglijează propria persoană și misiune.
5. Cerato (Ceratostigma willmottianum) - Cerato
Îndoială. Aceste persoane au nevoie de sfaturi și confirmare din partea celorlalți, deși în potențial au o intuiție foarte dezvoltată. Vorbesc mult, pun întrebări, sunt dornici de informațîi și cunoaștere, dar pe care nu le folosesc, din lipsă de încredere în propriile decizii.
6. Cherry Plum (Prunus Cerasifera) - Corcoduș
Teama de a ceda nervos sau de a-și pierde controlul; gânduri iraționale, înspăimântat de ceea ce ar putea face. În stări extreme: isterie, violență, gânduri și pericol de sinucidere. Din cauza tensiunii în care trăiesc, se tem că vor înnebuni, vor ceda nervos sau vor ajunge într-un spital de boli mentale.
7. Chestnut Bud (Aesculus Hippocastanum) - Mugure de castan sălbatic
Neputința de a învăța din greșeli anterioare sau din experiență; erori repetitive. Încearcă să uite cât mai repede posibil experiențele neplăcute. Pot părea naivi sau neatenți. De obicei se grăbesc, fiind persoane care întâi acționează și apoi gândesc.
8. Chicory (Cichorum intybus) - Cicoare
Posesivitate; șantaj emoțional; atitudine dominatoare. Tendința de a controla viața celor dragi și de a-i ține prin preajmă. Așteaptă atenție sau răsplată în schimbul dragostei sau al serviciilor pe care le oferă, fie doar și un simplu mulțumesc. Se pot simți răniți cu ușurință, reușind să uite sau să ierte destul de greu. În potențial au o mare capacitate de a iubi și de a se devota sincer și dezinteresat celor din jur.
9. Clematis (Clematis vitalba) - Viţă albă
Minte absentă și visătoare; lipsa interesului pentru prezent. Persoane care trăiesc într-un viitor imaginar și iluzoriu, sperând că totul va fi bine cândva. Privire îndepărtată, de visător pierdut în gânduri. Au nevoie de mult somn. Pot avea memorie slabă sau pot leșina cu ușurință. Toate acestea dintr-o dorință inconștiență de a evada din lumea aceasta, în care nu se simt ca acasă.
10. Crab Apple (Malus pumila) - Măr pădureț
Sentiment de necurăţenie; preocupare obsesivă sau excesivă pentru detalii. Se pot simți impuri, păcătoși mergând până la ura de sine. Pot fi complexați sau nemulțumiți de anumite aspecte fizice sau morale. Persoane preocupate de ordine, curățenie sau puritate fie în exterior, fie în plan interior.
11. Elm (Ulmus procera) - Ulm
Copleșit de responsabilitate. Persoane capabile, fiind leaderi înnăscuți, dar care la un moment dat se pot îndoi de capacitățile lor.
12. Gentian (Gențiană amarella) - Gențiană de toamnă
Dezamăgire sau descurajare cauzate de un eșec.
13. Gorse (Ulex europaeus) - Orz sălbatic
Lipsa speranței și disperare. Persoane care nu mai au dorința sau energia de a se mai strădui. Multe persoane care au nevoie de acest remediu suferă sau au suferit de boli cronice. Cu toate că nu mai speră într-o îmbunătățire a situației lor, la insistențele altor persoane pot fi convinși să mai încerce.
14. Heather (Calluna vulgaris) - Iarbă neagră
Gânduri și preocupări centrate pe propria persoană. Persoane care în general vorbesc mult, mai ales despre propriile probleme sau interese. Au nevoie de auditoriu, depind de afecțiunea și atenția celor din jur. Sentiment de singurătate interioară. Adeseori provin dintr-o familie în care au fost lipsiți de afecțiune părintească.
15. Holly (Ilex aquifolium) - Ilice
Ură, invidie, gelozie, suspiciune, răzbunare. De multe ori chiar persoanele cu preocupări spirituale au nevoie de acest remediu. Potențialul pozitiv reprezintă dragostea care radiază, care înțelege profund emoțiile umane, care se bucură sincer de succesele celor din jur.
16. Honeysuckle (Lonicera caprifolium) - Caprifoi
Nostalgie; dor de casă sau de cineva drag. Persoane care trăiesc și vorbesc adeseori despre trecutul lor. Idealizează trecutul, având o dorință ascunsă ca acesta să se reîntoarcă.
17. Hornbeam (Carpinus betulus) - Carpen
Sentimentul de "luni dimineaţa", letargie, lehamite. Oboseală datorată unei cauze emoționale. Amână lucrurile importante pe care le are de făcut. Dimineața se poate trezi mai obosit decât la culcare. Consideră că nu poate începe lucrul fără un stimulent precum cafea, ceai sau ceva tonic.
18. Impatients (Impatients glandulifera) - Slăbănog
Nerăbdare, iritabilitate. Se așteaptă ca totul să fie făcut repede și fără piedici. Deranjat sau iritat când lucrurile decurg prea încet sau oamenii lucrează prea lent. De aceea, preferă să lucreze singur. Persoană spontană, activă, energică având o mare dorință de independență.
19. Larch (Larex decidua) - Larița
Lipsa de încredere în sine, sentiment de inferioritate. Persoane care îi admiră pe ceilalți, considerând că ei nu ar putea fi capabili de succes. Nu încearcă lucruri noi, dintr-o convingere eronată că nu vor reuși.
20. Mimulus (Mimulus guttatus) - Creţişoară
Frici sau temeri de zi cu zi, având o cauză cunoscută. Teama de a merge la dentist, de a merge cu liftul, de a rămâne singur, de a rămâne fără bani etc. Frică de câini, de păsări, de examene. Timiditate, înroşirea feţei când persoana se află în centrul atenției. Teama de a fi observat, teama de a vorbi sau a desfășura diferite activități în public.
21. Mustard (Sinapis arvensis) - Muștar sălbatic
Depresie profundă fără motiv cunoscut, care apare și dispare ca un nor. Această stare nu poate fi ascunsă de ceilalți, fiind foarte intensă.
22. Oak (Quercus robur) - Stejar
Epuizare. Persoană curajoasă, care continuă să se străduiască sau să muncească depășindu-și forțele proprii. Uneori nu poate acccepta că lucrurile nu pot fi schimbate sau nu-și sesizează limitele și de aceea se extenuează.
23. Olive (Olea europanea) - Măslin
Oboseală, lipsă de energie; covalescenţă. Epuizare ca urmare a unei activități intense sau de durată: învățat, activitate fizică, oboseală psihică.
24. Pine (Pinus Silvestris) - Pin
Sentiment profund de vinovăție. Poate apărea chiar și atunci când persoana nu este cu adevărat răspunzătoare pentru cele întâmplate. Reproșuri aduse propriei persoane.
25. Red Chestnut (Aesculus carnea) - Castan Roșu
Teamă și preocupare exagerată pentru bunăstarea și siguranța celorlalți, în special a celor dragi.
26. Rock Rose (Helianthemum nummularium) - Trandafir sălbatic
Frică intensă, atacuri de panică; teroare.
27. Rock water (Aqua Petra) - Apă de izvor
Este singurul remediu care nu se prepară din flori. Persoanele care au nevoie de acest remediu, își propun standarde înalte, dorind să fie un exemplu pentru cei din jur. Atunci când nu le pot atinge, suferă de negare de sine și se autoreprimă. În stadii mai avansate, poate fi vorba de gândire rigidă sau fanatism.
28. Scleranthus (Scleranthus annus) - Porumbar sălbatic
Indecizie. Oscilează continuu între mai multe alternative. Persoane care consideră dificil să ia hotărâri de orice natură. Cu toate acestea, de multe ori nu împărtășesc celorlalți despre aceste dileme. Părerile sau stările lor se pot schimba de la un moment la altul.
29. Star of Bethelehem (Ornithogalum umbrellatum) - Steaua din Betleem/Bălușcă
Șoc, evenimente traumatice; suferință îndelungată.
30. Sweet Chestnut (Castanea sativa) - Castan comestibil
Disperare extremă, inimă zdrobită. Persoane într-o stare de profundă de disperare, care au sentimentul că au atins limita suferinței și au abandonat orice speranță. Cu toate acestea, își ascund pe cât posibil această agonie mentală față de cei din jur și nu au gânduri de sinucidere.
31. Vervain (Verbena officinalis) - Verbină
Tensiune, frustrare; entuziasm exagerat pentru un motiv sau un ideal. Deranjat sau protestând împotriva nedreptății. Pasiune în a argumenta și a convinge. Dificultate în a înțelege alte puncte de vedere.
32. Vine (Vitis vinifera) - Viţă de vie
Dominator, inflexibil, solicitant, puternic. Încearcă să-și impună punctul de vedere sau modalitatea de a face lucrurile indiferent de consecințele asupra celorlalți.
33. Walnut (Juglans regia) - Nuc
Protecție la schimbare sau influențe exterioare. Acest remediu este de asemenea, recomandat la toate vârstele care implică schimbări biologice majore: apariția dinților, începutul adolescenței, sarcina, menopauza, stadii terminale ale unor boli cronice.
34. Water violet (Hottonia Palustris) - Vioreaua de baltă
Persoane calme, aparent mândre sau distante, dar care de fapt, au nevoie de un spațiu personal și nu suportă ca ceilalți să se amestece în viața lor. Atunci când au probleme doresc să se descurce singuri, nesimțind nevoia de consolare.
35. White Chestnut (Aesculus Hippocastanum) - Castan alb
Gânduri repetitive, nedorite, obsesive, care nu pot fi alungate; îngrijorare excesivă. Conversații mentale cu diferite persoane. Hiperactivitate mentală, motiv pentru care, în viața de zi cu zi, se concentrează foarte greu, iar noaptea au de multe ori insomnii.
36. Wild Oat (Bromus ramosus) - Ovăz sălbatic
Incertitudine cu privire la drumul corect în viață. Persoane talentate, care au dorința de a face ceva semnificativ, dar nu au descoperit ce anume. De aceea, se pot simți nemulțumite, au sentimente de plictiseală sau frustrare.
37. Wild Rose (Rosa canină) - Măceș
Resemnare, apatie. Lipsa motivației interioare și a bucuriei. "Plictisiţii" de viață, dar care nu se simt nefericiți din acest motiv. Adeseori, se simt obosiți, fără energie și sunt apatici.
38. Willow (Salix vitellina) - Salcia galbenă
Resentiment ascuns; amărăciune sufletească; autocompătimire. Persoane care se plâng, dând mereu vina pe alții pentru nefericirea lor.

Claudia Cabat, BFR Practitioner



Tarancuta

Remedii populare

Tahicardie (pe baza nevoasă) - 1/2 kg Lămâi se dau pe răzătoare și se stoarce sucul, se amestecă cu 1/2 kg miere și cu 20 de miezuri de sâmbure de Caise pisat. Se ia din acest amestec, dimineață și seară, câte o lingură pe stomacul gol.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale