Terapii Naturiste

Cafeaua

Prezentare generală

  • Factorul curativ: boabele.
  • Afecțiuni pentru care se recomandă: probleme de digestie, stimulează bila, detoxifiant, energizant.
  • Prezentare generală: Boabele de cafea sunt fructele arborelui de cafea. Acest arbore crește în zonele de climat cald, Africa, America de Sud.
  • Denumire uzuală: Cafea (lat. Coffea arabica)
  • Calități curative și acțiune farmaceutică: Efectul cafelei se bazează pe o substanță - cofeina - care este un stimulent puternic al sistemului nostru nervos central și în același timp un stimulent al inimii. Ea mărește tonusul muscular, mărește acuitatea simțurilor, intensifică circulația cerebrală, crește frecvența cardiacă. De aici vin toate utilizările "terapeutice" ale cafelei, care este capabilă pe termen scurt să ne mobilizeze energiile, să ne scoată din starea de apatie sau somnolență.
Cafea

Și mai este ceva: substanțele amare, conținute de cafea, sunt un stimulent digestiv remarcabil. De altfel, cafeaua este singurul aliment amar consumat în cantități mari. Puțini s-au gândit la acest lucru, dar organismul nostru este programat, între altele, să primească nu doar gusturile dulce, sărat, picant și acru, ci și gustul amar și astringent - adică exact gusturile predominante ale cafelei.

Substanțele amare conținute de plante au efecte de stimulare a activității bilei, a mișcării organelor digestive (a peristaltismului), a proceselor de eliminare a toxinelor. Așa se explică de ce cafeaua îi poate ajuta pe cei cu digestie lentă, cu fiere leneșă sau cu constipație, de ce este cel mai la îndemână remediu după o noapte de chef (în care organismul este bombardat cu toxine). Răspunsul este deci că, într-adevăr, cafeaua ar putea fi considerată medicament, dar atenție, medicament cu două tăișuri, pentru că modul său de acțiune vom vedea că este dăunător pentru organism.

Poate fi cafeaua un medicament?

Pentru multe persoane, mai ales femei, consumul de cafea a ajuns o povară și o "necesitate" în același timp. Evident, niciunui om lucid nu îi convine să depindă de o licoare care costă din ce în ce mai mult, pe care organismul o cere în cantități și în concentrații din ce în ce mai mari, care-i poate da palpitații, insomnii rebele și alte probleme, acționând adesea ca o sabie cu două tăișuri. Cu toate acestea, renunțarea la cafea este dificilă. Este dificilă pentru că pe de o parte nu toți suntem convinși până la capăt că este dăunătoare, pe de altă parte pentru că nu știm cu ce să o înlocuim.

Preparare

Boabele verzi ale arborelui de cafea sunt prăjite și apoi, măcinate. Se prepară cafeaua prin adăugarea a 2-4 lingurițe cu vârf de cafea în 200-400 ml apă clocotită. Se fierbe 5 minute la foc mic, apoi se filtrează și se lasă la răcit până devine călduță.

Recomandări: clismă cu cafea pentru eliminarea toxinelor, diminuarea spasmelor, pentru stimularea ficatului.

O modalitate extrem de ingenioasă de utilizare terapeutică a cafelei este clisma cu cafea. Efectele sunt uluitoare - clismele diminuează spasmele, durerile precordiale și, mai ales, determină eliminarea masivă de toxine. Clismele cu cafea nu acționează așa cum s-ar putea crede asupra intestinelor, ci asupra ficatului, organul cel mai lezat de boala canceroasă.

Se introduce întreaga cantitate în intestin cu ajutorul perei de cauciuc sau a irigatorului, se ține în intestin timp de 15 minute, după care poate fi evacuată. La 10-12 minute după introducerea cafelei în intestin, cofeina este total resorbită, apoi pe calea venelor hemoroidale ajunge în ficat unde produce o stimulare excepțională: producția de bilă crește, canalele biliare se deschid, toxinele circulante și metaboliţii sunt prompt evacuați, anumite enzime din ficat (care se ocupă cu eliminarea din organism a radicalilor liberi, cu eliminarea carcinogenilor) sub influența cafelei administrate prin intestin sunt activate, înregistrând o creștere enormă: 700%!

În timpul tratamentului pe cale naturală, masele tumorale și ganglionii afectați se resorb, fiind eliminați într-un ritm atât de alert, încât ficatul este suprasolicitat și cedează. Imediat a fost adoptat un regim de eliminare a toxinelor cu aceste clisme, într-un ritm extrem de intens: o clismă la 12 ore, intervalul de timp putând scădea până la 4 ore (în cazuri extreme din două în două ore), iar efectele nu s-au lăsat așteptate. Clismele administrate zi și noapte, din patru în patru ore, elimină durerile, greața, încordarea nervoasă și depresia.

Ingerarea cafelei pe gură nu are nici pe departe vreunul din efectele menționate.

Precauții

Cafeaua dă dependență consumatorului?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să vedem puțin cum decurg lucrurile pentru un consumator de cafea: după înghițirea primei cești de cafea, întreaga activitate nervoasă va înregistra o creștere remarcabilă, care presupune însă un mare consum de resurse din organism. Dar după ce efectul dozei de cafea trece, se produce un fenomen foarte interesant, înregistrat de medici cu ajutorul aparaturii de laborator: activitatea nervoasă, tonusul psihic și fizic înregistrează o cădere.

Cu cât doza de cafea a fost mai mare, cu atât și căderea va fi mai puternică. Acest lucru va fi înregistrat de noi ca o stare de slăbiciune accentuată și ne gândim că avem nevoie de un stimulent. Și ce stimulent poate fi mai la îndemână decât o nouă ceașcă de cafea? De aceea apare dependența de cafea, pentru că este un stimulent foarte puternic, care ne face să consumăm nenatural resursele noastre limitate și care ne va solicita apoi o nouă doză, pentru a putea consuma cât mai repede și ceea ce mai avem. Evident, fenomenul instalării dependenței este lent, insesizabil la început. La consumatorii înveterați de cafea însă, acest fenomen este foarte evident, ei înșiși recunoscând că sunt dependenți de această înșelătoare "licoare".

Capuccino, Ness

Prezentare generală

Cofeina a pătruns în alimentația modernă sub tot felul de forme: în băuturile de tip Ness, Coca-Cola, în creme, lichioruri etc. Trebuie știut că, în măsură în care putem vorbi de sănătate în acest context, cafeaua este mai sănătoasă decât preparatele semisintetice derivate din ea, care conțin cofeină. Este, de asemenea, destul de îngrijorător consumul mascat de cofeină, mai ales în sucuri și dulciuri care sunt accesibile copiilor, care în felul acesta vor "beneficia" de stimulări care nu sunt de dorit la vârsta lor și care le pot afecta serios dezvoltarea (cea intelectuală, mai ales).

  • Calități curative și acțiune farmaceutică: energizant.
  • Afecțiuni pentru care se recomandă: mărește puterea de concentrare, capacitatea momentană de efort, acuitatea percepției, împotriva problemelor de digestie.
  • Recomandare: pentru consum.

Preparare

Capuccino este un caz aparte. Când a apărut cafeaua - "băutura cea neagră, cu gust de funingine" - mulți nu o tolerau, așa încât au început să o îndulcească, să-i adauge lapte, smântână, frișcă. Niște călugări din Ordinul Capuccinilor din Italia au avut ideea să pună mai puțină cafea și să adauge arome și mirodenii împreună cu lapte și miere, obținând o băutură stimulantă mult mai gustoasă și suportabilă, care a plăcut foarte mult, mai ales femeilor, și a fost apoi răspândită în toată Europa. Ideea aceasta, veche de vreo 150 de ani, a fost preluată de marile trusturi producătoare de cafea, care au elaborat mai multe formule, evident adaptate vremurilor tehnologizate în care trăim. Și așa, din parfumul capuccino cu aromă de mirodenii, a rezultat o cafea combinată cu lapte praf, stabilizatori de aromă, arome "identic naturale", corector de gust etc.

Precauții

Cu greu se poate spune ce este mai sănătos: cafeaua sau capuccino. Adevărul este că nici una, nici alta. Însă, ness-ul este cu mult mai nociv, deoarece este esență de cafea, obținută prin concentrarea cafelei obișnuite.

Cafeaua Oshawa

Prezentare generală

George Oshawa este un nume destul de cunoscut datorită celebrului său regim cu cereale integrale. În afara regimurilor alimentare pe care le-a creat, el a mai fost preocupat de găsirea unor înlocuitori și alternative viabile la alimentele nocive ale acestui secol. Printre creațiile sale se numără și rețeta "cafelei" care-i poartă numele, o băutură cu efecte stimulante puternice, dar care nu agresează și nu epuizează organismul.

Afecțiuni pentru care se recomandă

Este indicată pentru a mari puterea de concentrare, capacitatea momentană de efort, acuitatea percepției.

Recomandare: infuzie pentru consum. Se îndulcește sau nu cu miere. Se poate consuma oricând.

Preparare

Infuzie: o lingură de boabe de năut, o lingură de boabe de fasole, o lingură de boabe de orz se prăjesc pe o tablă încinsă, se macină cu râșniţa de cafea, după care se amestecă cu 3 linguri de cicoare prăjită și măcinată. Băutura se obține adăugând 1-2 lingurițe din această pulbere la o ceșcuță de apă clocotită și apoi se fierbe timp de 3-5 minute la foc mic sau pe nisip.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale