Acest articol va fi despre una din cele mai rezistente bacterii și în același timp și cea care ne creează probleme foarte diverse și serioase cu stomacul.
Această bacterie poartă numele de helicobacter pylori.
Etimologia cuvântului provine de la forma răsucită, helicoidală, pe care o posedă această bacterie. Pylori provine de la regiunea pylorică a stomacului.
Este important de menționat faptul că helicobacter colonizează atât mediul stomacului cât și al duodenului. Particularitatea de baza a sa este că în comparație cu alte tipuri de bacterii, ea rezistă la un mediu foarte acid, cum este cel al stomacului.
OMS, acronimul de la Organizația Mondială a Sănătății, a tras un semnal de alarmă asupra h. pylori, prin punerea în categoria cu agenții cancerigeni de clasa I, responsabili de cancerul gastric.
Această bacterie este vinovată de gastrite, ulcere, refluxuri gastro-esofagiene și inclusiv pirozis. Pirozis reprezintă senzația de arsură de la nivelul stomacului. Pentru informații mai detaliate despre helicobacter pylori și tratamentul acestuia puteți intra pe helicobacter-pylor.ro
Neglijența și sistemul imun scăzut reprezintă principalii factori de transmitere a h. pylori. Neglijența se manifestă prin igienă deficitară a populației, acest fapt fiind confirmat de procentul mai ridicat de infectare cu această bacterie în țările slab dezvoltate.
Această bacterie se găsește pe majoritatea fructelor și legumelor nespălate precum și în apă.
Transmiterea se face interuman (de la om la om).
Printre cele mai clare simptome ale infectării cu helicobacter, se numără durerile din capul pieptului legate de alimentație, durerile puternice stomacale, balonare, greață, pirozis-ul (senzația de arsură din stomac), precum și reflux-ul gastro-esofagian.
O metodă simplă de diagnostic este reprezentată de un test respirator neinvaziv, fiind foarte precis, cu o sensibilitate și senzitivitate de până la 95%. Această metodă se bazează pe măsurarea titrului (concentrației) de amoniu din aerul expirat. Avantajul este rapiditatea, rezultatul aflându-se pe loc.
Biopsia cu ajutorul endoscopiei reprezintă o altă metodă foarte eficientă dar și care produce un disconfort destul de mare.
Analiza de sânge reprezintă cea mai utilizată metodă, căutând anticorpii produși de organism împotriva antigenelor cu helicobacter pylori.
Pe lângă aceste metode, și analiza materiilor fecale este destul de des utilizată.
10% din copii prezintă această bacterie. Transmiterea se face de la alți colegi, colectivitatea reprezentând focar important pentru majoritatea bolilor.
Gastrita acută, cronică și atrofică sunt cauzate de helicobacterioză. Pentru aceste afirmații, doi savanți, Barry Marshall și Robin Warren au primit premiul Nobel în anul 2005.
Datorită faptului că parazitează mucoasa stomacului, helicobacter o distruge treptat. Inițial, are loc o gastrită erozivă superficială. Dacă persistă, va apărea ulcerul (distrugerea profundă a pereților stomacului). Ulcerul poate evolua spre cancerul de stomac la câțiva ani de la apariție.
Tratamentul cel mai folosit în caz de infecție cu helicobacter este reprezentat de clasicul antibiotic.
Datorită rezistenței crescute a acestei bacterii, medicii prescriu combinații de 2 antibiotice pentru combaterea ei. Pe lângă aceste 2 antibiotice, se mai folosesc încă 2 medicamente: un medicament pentru a micșora secreția sucului gastric și un preparat de bismut.
Marea problemă a antibioticelor, este faptul că după multe utilizări, bacteria devine rezistență la acțiunea lor. Astfel este necesară o antibiogramă care să releve clar care antibiotice sunt sau nu eficiente în lupta cu bacteria respectivă.
Pe lângă aceste antibiotice, și tratamentele homeopate au eficientă.
De exemplu, mastic gum, care se produce din rășina arborelui de mastic de pe insula Chios din Grecia, este extrem de eficientă în lupta cu helicobacter.
La nivel internațional, acest tratament are un procent foarte mare de cazuri tratate cu succes. Avantajele sunt faptul că nu dă efecte secundare ca în cazul antibioticelor și nu distruge nici flora bacteriană. Dezavantajele constau în faptul că prețul este mare, o cutie de 45 de capsule ajungând până la 140 de lei pe piața românească.
Răzvan Mihai
Remedii populare
Răceală severă - Se pisează mărunt 10 foi de Tutun uscat, se amestecă cu miere și țuică tare de casă. Amestecul se unge pe o compresă care se aplică pe mijlocul bolnavului.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale