Terapii Naturiste

Helicobacter pylori: inamicul stomacului

Acest articol va fi despre una din cele mai rezistente bacterii si in acelasi timp si cea care ne creeaza probleme foarte diverse si serioase cu stomacul.

Aceasta bacterie poarta numele de helicobacter pylori.

Etimologia cuvantului provine de la forma rasucita, helicoidala, pe care o poseda aceasta bacterie. Pylori provine de la regiunea pylorica a stomacului.

Este important de mentionat faptul ca helicobacter colonizeaza atat mediul stomacului cat si al duodenului. Particularitatea de baza a sa, este ca in comparatie cu alte tipuri de bacterii, ea rezista la un mediu foarte acid, cum este cel al stomacului.

Helicobacter pylori

OMS, acronimul de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, a tras un semnal de alarma asupra h. pylori, prin punerea in categoria cu agentii cancerigeni de clasa I, responsabili de cancerul gastric.

Aceasta bacterie, este vinovata de gastrite, ulcere, refluxuri gastro-esofagiene si inclusiv pirozis. Pirozis reprezinta senzatia de arsura de la nivelul stomacului. Pentru informatii mai detaliate despre helicobacter pylori si tratamentul acestuia puteti intra pe helicobacter-pylor.ro

Cum se transmite helicobacter?

Neglijenta si sistemul imun scazut reprezinta principalii factori de transmitere a h. pylori. Neglijenta se manifesta prin igiena deficitara a populatiei, acest fapt fiind confirmat de procentul mai ridicat de infectare cu aceasta bacterie in tarile slab dezvoltate.

Aceasta bacterie se gaseste pe majoritatea fructelor si legumelor nespalate precum si in apa.

Transmiterea se face interuman (de la om la om).

Ce simptome da aceasta bacterie?

Printre cele mai clare simptome ale infectarii cu helicobacter, se numara durerile din capul pieptului legate de alimentatie, durerile puternice stomacale, balonarea, greata, pirozis-ul (senzatia de arsura din stomac), precum si reflux-ul gastro-esofagian.

Ce metode de investigatie sunt disponibile pentru a depisa helicobacter pylori in organismul nostru?

O metoda simpla de diagnostic este reprezentata de un test respirator neinvaziv, fiind foarte precis, cu o sensibilitate si senzitivitate de pana la 95%. Aceasta metoda se bazeaza pe masurarea titrului (concentratiei) de amoniu din aerul expirat. Avantajul este rapiditatea, rezultatul aflandu-se pe loc.

Biopsia cu ajutorul endoscopiei reprezinta o alta metoda foarte eficienta dar si care produce un disconfort destul de mare.

Analiza de sange reprezinta cea mai utilizata metoda, cautand anticorpii produsi de organism impotriva antigenelor cu helicobacter pylori.

Pe langa aceste metode, si analiza materiilor fecale este destul de des utilizata.

Helicobacter pylori la copii:

10% din copii prezinta aceasta bacterie. Transmiterea se face de la alti colegi, colectivitatea reprezentand sursa de focare importanta pentru majoritatea bolilor.

Gastrita si helicobacterioza:

Gastrita acuta, cronica si atrofica sunt cauzate de helicobacterioza. Pentru aceste afirmatii, doi savanti, Barry Marshall si Robin Warren au premit premiul Nobel in anul 2005.

Datorita faptul ca paraziteaza mucoasa stomacului, helicobacter o distruge treptat. Initial, are loc o gastrita eroziva superficiala. Daca persista, va aparea ulcerul (distrugerea profunda a peretilor stomacului). Ulcerul poate evolua spre cancerul de stomac la cativa ani de la aparitie.

Cum ne tratam de aceasta bacterie?

Tratamentul cel mai folosit in caz de infectie cu helicobacter este reprezentat de clasicul antibiotic.

Datorita rezistentei crescute a acestei bacterii, medicii prescriu combinatii de 2 antibiotice pentru combaterea ei. Pe langa aceste 2 antibiotice, se mai folosesc inca 2 medicamente: un medicament pentru a micsora secretia sucului gastric si un preparat de bismut.

Marea problema a antibioticelor, este faptul ca dupa multe utilizari, bacteria devine rezistenta la actiunea lor. Astfel este necesara o antibiograma care sa releve clar care antibiotice sunt sau nu eficiente in lupta cu bacteria respectiva.

Pe langa aceste antibiotice, si tratamentele homeopate au eficienta.

De exemplu, mastic gum, care se produce din rasina arborelui de mastic de pe insula Chios din Grecia, este extrem de eficienta in lupta cu helicobacter.

La nivel international, acest tratament are un procent foarte mare de cazuri tratate cu succes. Avantajele sunt faptul ca nu da efecte secundare ca in cazul antibioticelor si nu distruge nici flora bacteriana. Dezavantajele constau in faptul ca pretul este mai mare, o cutie de 45 de capsule ajungand pana la 140 de lei pe piata romaneasca.

Ce sfaturi sunt bune de urmat in prezenta helicobacterului pylori?

  • Branzeturile fermentate si prajelile sunt interzise.
  • Alimentele afumate cresc acidul gastric din stomac, deci si in acest caz nu sunt recomandate.
  • Bauturile carbogazoase si cele alcoolice trebuiesc evitate pe toata durata tratamentului.
  • Ceaiul cu musetel reduce nivelul de acid gastric.
  • Gentiana are o actiune antiinflamatoare asupra mucoase stomacului si ajuta in lupta cu h. pylori.

Razvan MihaiDiverseDoctor

Sfaturi diverse

Din catina se prepara medicamente extrem de eficiente pentru tratarea diabetului, scaderea tensiunii; sunt folosite in alimentatie sub forma de suc, pasta, vin, etc. Precautii: dupa ora 14 nu se consuma produse din catina deoarece sunt mai excitante decat cafeaua, pe care o poate inlocui cu succes.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale