Terapii Naturiste

Bitter suedez

Prezentare generală

A fost redescoperit în urmă cu două decenii de către o fitoterapeută de origine austriacă. Un remediu despre care experimentata cunoscătoare a plantelor spunea că vindecă aproape orice boală. Nu era departe de adevăr. Prin timp, miraculoasa tinctură, o veritabilă "antologie" de ierburi tămăduitoare, a dovedit că are efecte benefice asupra sănătății, dobândindu-și rapid o celebritate meritată. Milioane de flacoane cu prețiosul elixir, în tot felul de formule și diluţii, au fost vândute anual pe tot mapamondul, bitterul suedez devenind între altele și un simbol al reînvierii tradiției de vindecare cu plante.

Dar care este, de fapt, originea acestui remediu? Care dintre zecile de formule care se găsesc acum pe piață este cea bună? Își merită, oare, bitterul celebritatea? Se pare că această tinctură a fost descoperită în Evul Mediu - un elixir din plante care să prelungească tinerețea. După un succes fulminant, elixirul-minune a căzut în uitare, fiind păstrat și transmis din tată în fiu, doar într-o familie de medici suedezi. Bitterul suedez și-a dovedit din nou eficienţa într-o serie impresionantă de boli, de la indigestii și migrene la boală canceroasă și maladiile de piele greu vindecabile.

Au apărut tot felul de versiuni ale bitterului suedez, înafara celei cu 32 de plante: cu 16 plante, cu 12 plante, cu 8 plante, dar și cu 180 de plante.

Bitter suedez

Calități curative și acțiune farmaceutică

Este un extract hidroalcoolic sau, altfel spus, o tinctură din plante medicinale amare. De altfel, este uneori numit și "aperitiv amar suedez". De ce amar? Pentru că plantele și gustul amar au o importanţă deosebită în terapia naturistă. Remediile naturale amare sunt un drenor puternic pentru ficat și vezica biliară, stimulează procesele de eliminare prin amplificarea peristaltismului digestiv, activează digestia prin sporirea secreţiei de sucuri gastrice.

Din punct de vedere psiho-mental, gustul amar este asociat dezamăgirii - o sintagmă care, analizată din punct de vedere etimologic, înseamnă descoperirea, eliberarea de amăgire. De aceea, în medicina holistică, remediile amare au în plan psihologic rolul foarte interesant de a ajuta la eliminarea convingerilor și ideilor false, cu alte cuvinte, a amăgirilor, care conduc la boală. Practic, nu se poate vorbi în medicina naturistă de un proces de dezintoxicare eficient și complet în care să nu fie folosit gustul amar. Ei bine, diferitele variante de bitter suedez sunt o colecție fără egal de plante amare, cu diferite nuanțe.

Astfel, acest bitter conține plante amare pure (gențiană, țintaură, anghinare), amare aromatice (pelin, coada-șoricelului, coajă de portocal amar), amare saline (cicoare, păpădie), amare mucilaginoase (lichen de Islanda) etc. Din acest motiv, acest elixir amar este un drenor și detoxifiant extraordinar, ceea ce și explică efectele sale vindecătoare într-o gamă extrem de mare de boli.

În ciuda popularității sale ca leac, nici până în prezent nu se știe cu precizie care este rețeta originală de bitter suedez. De fapt, anumite componente ale sale, cum ar fi theriacul venețian, sunt chiar formule obținute prin procedee alchimice, procedee care nu mai sunt cunoscute în prezent. Dar asta nu exclude eficienţa lui.

Există și rețete românești. Mai ales flora medicinală spontană a României este extrem de bogată în plante medicinale amare și aromatice, cu efecte foarte puternice care, incluse în rețeta acestui remediu, fac adevărate minuni. Apoi, concentraţiile de principii active de la bitter-urile românești sunt mult mai mari decât la cele aduse din străinătate, unde, în mod curios, se pune mai mult accent pe gustul plăcut al remediului decât pe acțiunea sa terapeutică. În fine, se pare că în domeniul terapiei cu plante, creativitatea autohtonă a găsit un teren foarte bun de exprimare, așa încât au fost găsite niște rețete de bitter care pun foarte bine în valoare principiile ce stau la baza alcătuirii acestui remediu.

Afecțiuni pentru care se recomandă: indigestie, balonare, dischinezie biliară, afecțiuni hepatice cronice, anorexie, anorexie psihică, boli de piele, afecțiuni alergice, guturai (răceală), gripă, cistită, infecții renale, tulburări intestinale, febră, stări de greață, viermi intestinali, tromboflebită, arsuri, înțepături de insecte.

Preparare

Iată o rețeta ceva mai simplă, compusă din doar douăsprezece plante, dar care pune foarte bine în valoare principiile care stau la baza alcătuirii bitterului suedez.

Într-un borcan cu filet, cu o capacitate de 2 l, se pun câte 2 lingurițe din următoarele plante sub formă de pulbere (obținută prin măcinare cu râşniţa electrică de cafea):

  • pelin (Artemisia absinthum)
  • anghinare (Cynara scolymus)
  • flori de salcâm (Robinia pseudoacaccia)
  • foi de dafin (Laurus nobilis)
  • iarbă de troscot (Polygonatum aviculare)
  • frunze de frasin (Fraxinus sp.)
  • rădăcină de angelica (Angelica archangelica)
  • boabe de ienupăr (Juniperus communis)

Se adaugă apoi câte 1 linguriță de:

  • pulbere de rășină de brad (Abies salba)
  • semințe de fenicul (Foeniculum vulgare)
  • rădăcină de urzică (Urtica dioica)
  • o jumătate de linguriță de pulbere de șofran (Curcuma longa)

După ce am pus toate plantele, adăugăm un litru și jumătate de alcool alimentar de 50-60 de grade și lăsăm totul să macereze vreme de minimum două săptămâni. La sfârșitul timpului de macerare, se filtrează preparatul prin tifon și se pune la păstrare într-o sticlă închisă la culoare, într-un loc întunecos și rece.

Recomandări

Uz intern

Se administrează de regulă 1-2 lingurițe din preparat, înainte de mesele principale, diluate în apă plată sau ceai.

  • Indigestie, balonare, dischinezie biliară - Se ia câte o linguriță de bitter, diluată în jumătate de cană de apă, de patru ori pe zi, înainte de masă. În cazurile de indigestie, se poate administra imediat ce apar simptomele neplăcute o doză mai mare de bitter - 2 lingurițe într-un pahar cu apă.
  • Afecțiuni hepatice cronice - Plantele amare ale bitterului acționează cu mare putere în sensul decongestionării și regenerării ficatului. Se administrează câte o linguriță, de 3 ori pe zi, într-o cană de apă (250 ml), pe stomacul gol. Se vor face cure de câte 2-3 săptămâni, urmate apoi de o săptămână de pauză.
  • Anorexie, anorexie psihică - Încă din primele zile ale administrării bitterului se declanșează o senzație naturală de foame, simultan cu trezirea unui neobișnuit tonus psihic și a poftei de viață, stări care trebuie de altfel să caracterizeze orice om sănătos. Aceasta conduce la o normalizare ponderală gradată, prin echilibrarea funcțiilor digestive, ca și a stărilor emoționale. Se vor lua 3 mese pe zi, bitterul fiind administrat cu 20 de minute înainte de fiecare masă, în doză de 1-2 lingurițe la o cană cu apă.
  • Boli de piele - Se face o cură de o lună cu bitter suedez, din care se administrează câte o linguriță într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Efectele se instalează gradat, dar sunt persistente, fapt ce va fi ușor constatat la cei predispuși la eczeme ori acnee, precum și la cei care nu pot să scape de unele infecții cu ciuperci sau bacterii cu localizare pe piele.
  • Afecțiuni alergice - Bitterul se folosește în cure de două luni. Se administrează de patru ori pe zi, câte o linguriță de bitter diluată într-un pahar cu apă. Modul de acțiune a preparatului în cazul acestor afecțiuni nu este încă pe deplin elucidat, se pare însă că efectul tonifiant și purificator puternic asupra principalelor organe de eliminare și drenare din corp (ficat, rinichi, plămâni), conduce gradat la o reglare a reacțiilor imunitare ale organismului.
  • Tulburări menstruale (ciclu menstrual neregulat, dureros, abundent) - Administrarea se realizează într-un mod aparte: cu 4-5 zile înaintea menstruației, se administrează câte o linguriță de trei ori pe zi, iar în primele două zile în care ciclul menstrual s-a declanșat, se administrează câte o jumătate de linguriță de 5-6 ori pe zi, diluată într-un pahar cu apă.
  • Cistită, infecții renale - Sunt afecțiuni în care bitterul exercită printre cele mai puternice efecte. Se administrează câte o linguriță de patru ori pe zi în 250 ml de apă (se consumă astfel zilnic un litru de apă cu preparat). În cazurile de criză, se vor aplica suplimentar comprese calde cu bitter pe zona vezicii urinare sau a rinichilor, după caz.
  • Viermi intestinali - Se administrează de trei ori pe zi câte o linguriță de bitter suedez, diluat într-un pahar cu apă.
  • Guturai (răceală), gripă - Bitterul se administrează din trei în trei ore, pe întreaga durată a zilei, în doză de o jumătate de linguriță sau chiar o linguriță la un pahar cu apă. Are efecte de eliberare treptată a căilor respiratorii, de reducere a inflamaţiilor și a durerilor gâtului, de ușurare a respirației și reglare a temperaturii în caz de febră. De asemenea, are efecte de stimulare imunitară.
  • Febra - Este recomandat ca bitterul să fie administrat chiar de la începutul declanșării stărilor febrile. În aceste cazuri, în primele zile se va administra din două în două ore câte o linguriță la o jumătate de pahar cu apă. Alimentația trebuie să fie foarte ușoară în acest interval, bazată mai mult pe legume, fructe și băuturi naturale (sucuri proaspete din citrice sau apă plată). Odată cu reducerea temperaturii, remediul se administrează normal, câte o linguriță de trei ori pe zi.
  • Stări de greață dimineața, migrene - Se administrează atât preventiv, câte o linguriță de trei ori pe zi, cât și ca adjuvant în cazul în care au apărut aceste stări - câte o linguriță din oră în oră, dar nu mai mult de 5 administrări zilnic.
  • Reumatism, gută - Bitterul are un efect pe termen lung în cazul acestor boli, prin declanșarea proceselor de mobilizare și eliminare a toxinelor din tot corpul. Se va folosi în cure de lungă durată (3 luni), timp în care se administrează de patru ori pe zi câte o linguriță de preparat la o cană cu apă, pe stomacul gol. După o pauză de o lună, cura se poate relua de mai multe ori.
  • Boli cardiace, asociate cu valori crescute ale colesterolului - Bitterul suedez reduce valorile colesterolului, ajută la menținerea tinereții și flexibilității vaselor de sânge, având și efecte tonice cardiace. Se administrează în tratamente de minimum două luni, timp în care se iau câte 3 lingurițe pe zi.
  • Boli ale pancreasului, adjuvant în diabet - Se iau 3-4 lingurițe de bitter pe zi, diluate în apă. Plantele amare din compoziția sa au efecte tonice și antiinflamatoare asupra pancreasului.
  • Adjuvant în boală canceroasă - Este recomandat mai ales pentru stimularea poftei de mâncare, reducerea senzației de greață și, eventual, a febrei. În plus, are efecte de stimulare a imunității, motiv pentru care poate fi un ajutor prețios în aceasta afecțiune. Se ia o linguriță diluată în jumătate de pahar cu apă, înaintea fiecărei mese.

Uz extern

  • Dureri de cap, tulburări nervoase posttraumatice - Se pune pe ceafă o compresă cu bitter suedez, care se ține minimum 30 de minute.
  • Răni, cicatrice persistente - Se spală rănile cu un tampon bine înmuiat în preparat. Se stoarce apoi tamponul de vată înmuiată în bitter suedez deasupra locului tratat, așa încât pe zona afectată să se formeze o crusta de preparat.
  • Arsuri ușoare și medii - Se aplică cu ajutorul unui tampon de vată bitter pe locul afectat.
  • Tromboflebită - Se pun comprese cu bitter suedez pe zona afectată.
  • Luxații, entorse - Zilnic, se ține vreme de două ore o compresă pe zona articulaţiei accidentate.
  • Înțepături de insecte - Se scoate acul, după care se aplică o compresă înmuiată în bitter.
  • Pentru depuraţie - Este un remediu pe care îl gășiți în orice magazin naturist și care are la bază plante amare. De altfel, una din denumirile sale este aceea de tonic amar suedez. Se administrează câte o jumătate de lingură până la o lingură, înainte de fiecare masă, puse în apă sau ceai.

Precauții și contraindicații la tratamentul cu bitter suedez

Pentru uz intern, datorită concentrației destul de mari de alcool, nu va fi de regulă administrat nediluat. Excepție vor face doar cazurile în care este contraindicat aportul masiv de lichide în corp. Întrucât conține plante cu efecte abortive (pelin, angelica), nu va fi administrat intern femeilor gravide.

Pentru uz extern, va fi folosit sub formă de comprese, după ce se dă în prealabil un strat protector cu cremă de gălbenele pe porțiunea de piele care va fi tratată. De asemenea, după aplicarea pe porțiunea de piele, va fi lăsată la aer măcar un sfert de oră, pentru a se zvânta. În cazul în care apar senzații de arsură ori maceraţie puternică a tegumentelor, tratamentul va fi întrerupt temporar.



Tarancuta

Remedii populare

Sinuzita - Se picură, în ambele nări, o dată pe zi, timp de 2-3 zile la rând, suc din rădăcină de Ciclamă sălbatică.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale