Terapii Naturiste

Topinambur

Topinambur (Helianthus tuberosus) este cunoscut si sub numele de Anghinare de Jerusalim sau Trufe de Canada, iar la noi in tara mai este numit Mar de pamant, Morcov porcesc, Cartoful saracilor sau Pere iernatice. Face parte din familia Asteraceae si este cultivat pentru tuberculii sai bogati in inulina. Denumirea engleza de Jerusalem Artichoke provine de la gustul sau asemanator cu al anghinarei, apropiat de napi cu o aroma de alune.

Topinambur

Numele de Topinambur rezulta din pronuntia franceza a tribului brazilian Tupinambas (Topinamboux). In 1613 mai multi bastinasi au fost adusi la paris ca o curiozitate, ceea ce l-a facut pe Carl von Linne sa considere planta de origine braziliana.

Este o planta rezistenta la frig, cu inflorescenta galbena, inflorind in lunile august -septembrie-octombrie in functie de clima zonei de cultura. Tuberculii se formeaza pe rizom subteran si au o forma neregulata, cu coaja tare, culoarea lor variind de la galben la rosu-violet. Este destul de toleranta la seceta, iar tuberculuii pot fi lasati in pamant peste iarna chiar la geruri de -20..-30 grd C.

Tuberculii de topinambur sunt bogati in vitamine A,C, B3, saruri minerale si glucide sub forma de inulina, ceea ce ii face sa fie un aliment sarac in calorii. Inulina nu este asimilata in organism, de aceea pot fi utilizati in hrana diabeticilor. Partea aeriana a plantei se foloseste ca furaj in hrana animalelor, iar dupa unele surse, frunzele uscate pot inlocui tutunul in tigarete.

100 g de topinambur contin: 31 kcal, 78 g de apa, 2,4 g proteine, 0,4 g lipide , 4 g glucide, 44 mg acid linolenic, 478 g potasiu, cca 10 mg calciu si 20 mg magneziu, plus fosfor, fier, cupru.

Ca si la cartofi, tuberculii pot fi consumati fierti, in salate, prajiti, piureu, etc, iar cruzi pot fi rasi in salatele de cruditati sau sub forma de suc.

Topinambur tuberculi

Retete cu topinambur

Piureu de topinambur (500g)

Tuberculii se curata de coaja, se spala si se fierb 20-25 de minute. Se scurg de apa si se paseaza prnitr-o sita sau cu un pasoar manual sau electirc. Se adauga 2-3 linguri de smantana, sare dupa gust si 1 lingura de ulei de masline. Rezulta o pasta cremoasa care se serveste calda presarata cu boia de ardei si piper macinat.

Supa catifelata de topinambur

Se curata de coaja un tubercul de cca 100 g, se taie cubulete si se inabuse intr-o lingura de ulei si doua linguri de apa, impreuna cu o lingurita de curry si una de miere. Se toarna cca 750 ml supa de legume sau de pasare si, dupa cca 10 minute de la inceputul fierberii, se adauga 250 ml smantana. Se fierbe totul 25-30 de minute, se potriveste gustul de sare, se presara cu patrunjel verde tocat si se serveste fierbinte. Smantana poate fi inlocuita cu lapte.

Chips de topinambur

Se curata tuberculii de coaja, se spala si se taie rondele subtiri care se pun in apa rece cu sare si putin otet. In timp ce se incinge uleiul, rondeleel se scurg bine de apa si se tamponeaza cu hartie absorbanta. Se prajesc rapid in uleiul incins, sa devina aurii. Se scot pe hartie absorbanta sa se inlature surplusul de ulei.

Rica Paduret



Doctor

Sfaturi diverse

Din Cătină se prepară medicamente extrem de eficiente pentru tratarea diabetului, scăderea tensiunii. Este folosită în alimentație sub formă de suc, pastă, vin etc. Precauții: după ora 14 nu se consumă produse din cătină deoarece sunt mai excitante decât cafeaua, pe care o poate înlocui cu succes.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale