Terapii Naturiste

Plantele depurative

O treaptă obligatorie pentru întărirea sistemului imunitar

În medicina naturistă, se știe că starea de sănătate a trupului și a sufletului se bazează într-o mare măsură pe echilibrul între două procese fundamentale ale ființei noastre: asimilarea și eliminarea. Cel mai adesea, boala și suferința apar atunci când, într-o formă sau alta, asimilăm mai multe toxine decât putem elimina. Dacă, de pildă, trăim într-o aglomerație urbană și inspirăm zilnic noxele a sute și mii de țevi de eșapament, bem o apă de calitate îndoielnică și ne hrănim cu alimente "presărate" cu tot felul de aditivi chimici, la un moment dat organismul nostru va fi împovărat de substanțe nocive.

Această împovarare va duce la o scădere a capacității naturale de apărare, iar de aici până la boală nu mai este decât un singur pas. În plan psihologic, lucrurile stau exact la fel: neliniștile, conflictele, supărările și alte emoții negative mai mici sau mai mari se adună, iar sufletul nostru intră în criză. Forma de manifestare poate fi o iritabilitate trecătoare, insomnie sau, mai rău, depresie, însă fenomenul este identic: o încărcare a ființei cu toxine (de data aceasta psihice), care duce la îmbolnăvire. Nu putem pleca de la îndatoririle noastre pentru a ne izola într-un loc unde apa și aerul sunt limpezi și curate, unde stresul vieții cotidiene nu ne mai "ajunge".

Soluția cea mai eficace este să ne despovăram cât mai repede de toate impuritățile și resturile adunate, ființa noastră regăsindu-și astfel echilibrul. Atât pentru eliminarea toxinelor fizice, cât și a celor psihice, medicina naturistă ne pune la îndemână mijloace de purificare cât se poate de eficiente. Aplicarea acestora este extrem de importantă. Întărirea imunității (o fază ulterioară purificării) nu se poate face decât pe un organism spălat de toxine. Ca să poată lupta, celulele au nevoie de drum curat.

Plantele depurative

Rolul plantelor depurative

Rolul lor este să facă o "curățenie generală" a organismului, determinând intensificarea eliminării reziduurilor pe toate căile principale: transpirație, urină și fecale. Purificarea determinată de ele este atât de intensă, încât la persoanele foarte intoxicate pot apărea într-o primă fază fenomene derutante și nu întotdeauna foarte plăcute, cum ar fi: transpirația abundentă și cu un miros mai neplăcut decât de obicei (după care se reduce cantitativ și devine inodoră), urinarea frecventă, mici erupții tegumentare (care se vindecă extrem de rapid, fiind vorba de o reacție de vindecare). În flora noastră sunt mai bine de 30 de plante depurative, unele mai intense ca acțiune, altele mai blânde. Acestea pot fi găsite în magazinele naturiste.

Plante depurative: iarbă de trei-frați-pătați (Viola tricolor), boabele de ienupăr (Juniperus communis), fructele de soc (Sanbucus nigra).

Cursuri Lenormand

Cură

Cât timp durează o cură?
Durata tratamentului de dezintoxicare cu aceste plante este determinată în primul rând de gravitatea problemelor cu care se confruntă acestea. Pentru o persoană sănătoasă, cu un regim de viață moderat și fără vicii majore, două săptămâni de tratament cu una din plantele de mai sus sunt suficiente pentru asigurarea unei bune imunități pe perioada sezonului rece. Persoanele foarte sensibile la răceli, care au eventual afecțiuni respiratorii, nu numai cronicizate, ar fi bine să facă minimum o lună de tratament cu una din aceste plante depurative, cura putând fi prelungită atât cât se simte nevoia.

Care sunt efectele curei?
În primul rând, această cură ne face să ne simțim mai ușori, ne conferă în timp un anumit gen de prospețime, reflectată printr-o capacitate de muncă sporită, un somn mai odihnitor, o piele mai curată și mai strălucitoare, o rezistență fizică și psihică mai bună. Apoi, remediile de stimulare imunitară "prind" mult mai rapid după ce am urmat acest tratament.

În funcție de planta aleasă pentru cură, din cele trei descrise mai sus, vom sesiza și niște efecte specifice, după cum urmează:

  • Cura cu trei-frați-pătați ajută în special la eliminarea bolilor respiratorii cronice (mai ales bronșita și astmul), precum și a bolilor alergice de tot felul.
  • Cura cu tinctură de ienupăr mărește foarte mult imunitatea la nivelul rinichilor și a vezicii, ceea ce duce la eliminarea promptă a cistitelor, nefritelor, a anumitor forme de uretrită.
  • Cura cu tinctură de fructe de șoc elimină constipația și ajută la o scădere rapidă în greutate (mai ales în varianta ceva mai complexă și îndelungată, prezentată mai sus).


Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale