Terapii Naturiste

Terapia cu aer

Respiratia completa (sau respiratia in 4 timpi) este simpla din punct de vedere tehnic si deosebit de eficace.

Timpul 1. Inspiram pe nas timp de 6-7 secunde (numarand in gand).
Timpul 2. Retinem aerul in plamani timp de 10 secunde.
Timpul 3. Expiram timp de 6-7 secunde.
Timpul 4. Dupa ce am expirat ramanem asa, fara sa inspiram, vreme de 4-5 secunde. Dupa o pauza de 10-14 secunde (timp in care respiram normal), reluam exercitiul cu timpii 1-2-3-4 - pauza. Aceasta respiratie se face gradat, adica 3-4 respiratii complete (cu pauze de 10-14 secunde) in trei reprize pe zi (dimineata, la pranz si seara), in primele doua saptamani. Gradat, numarul de respiratii va creste, ajungand la 8-10 respiratii/repriza in saptamanile 6-7 si la 16-20 respiratii/repriza in saptamanile 12-14.

Respiratia de forta ("Crucea")

Cu picioarele departate la latimea umerilor, mainile de-a lungul corpului si complet relaxati, incepem exercitiul.
Pasul 1. Inspiratie brusca, pe nas, cu lovirea rinolaringelui de catre curentul de aer. Concomitent, degetele se strang in pumn, iar bratele se arunca cu putere lateral spre spate, la nivelul umerilor. Capul se lasa pe spate, corpul se arcuieste la maximum spre spate, toti muschii sunt tensionati la limita. Inspiratia dureaza 4 secunde.
Pasul 2. Retinerea aerului: 4 secunde (Atentie! Nu depasiti timpii, este foarte periculos).
Pasul 3. Expiratie brusca, cu gura rotunda. Corpul se arcuieste in fata, cu mainile intinse, aproape atingand podeaua. Se incruciseaza mainile pentru eliminarea tensiunii si se revine in pozitia de relaxare initiala. Expiratia: 4 secunde.
Atentie! In prima saptamana, acest exercitiu se face dimineata de 15 ori, se repeta la ora 12.00 de 15 ori si cu o ora inainte de culcare, tot de 15 ori. Din a doua saptamana, fiecare repriza se face de 20 de ori.

Respiratia yoga - Respiratia dirijata (in trei timpi)

1. Respiratia abdominala: inspirati prelung aerul pe nas, pentru a umple varfurile inferioare ale plamanilor (abdomenul se bombeaza in acest timp).
2. Respiratia costala: inspirati in continuare pentru a umple partea mijlocie a plamanilor (abdomenul revine la loc, cutia toracica se dilata usor).
3. Respiratia claviculara: se inspira in continuare pe nas pentru a umple varful plamanilor (timp de 10 secunde). Se retine aerul in plamani 10 secunde, dupa care se face expiratia, tot pe nas, timp de 10 secunde. Se fac trei reprize pe zi, a cate 15 minute fiecare.

Kapalabati (Foalele fierarului)

Tehnica de executie: inspiratia si expiratia se efectueaza legat, una dupa alta, fara intrerupere si intr-o succesiune rapida (ca un gafait).
Intensificati expiratia prin contractia muschilor abdominali. Actionand astfel, se elimina tot aerul din plamani. Cand inspirati, umflati abdomenul. Exercitiul are efect terapeutic pentru: sinuzita, indispozitii bronsice, traheite, laringite, afectiuni ale corzilor vocale, T.B.C. Cu ajutorul kapalabati se curata aparatul respirator si caile nazale, se inlatura spasmele bronsice. In ultimul timp, s-au observat efecte benefice si in cazul astmului bronsic. Prima saptamana se fac 5-10 reprize a 15 inspiratii-expiratii zilnic.
Atentie! La finele unei reprize, retineti aerul in piept 10 secunde, apoi proptiti barbia puternic in osul pieptului (clavicula) si expirati prelung. Din a doua saptamana, se fac doua reprize a 50 inspiratii-expiratii fiecare. Din saptamana a cincea si in continuare, se face o repriza a 100 de inspiratii-expiratii zilnic. Exercitiile yoga se fac cu fata spre nord.



Doctor

Sfaturi diverse

Sucul de varză ajută la vindecarea ulcerelor, a constipaţiilor rebele, a erupțiilor și eczemelor; adăugarea de sare preparatelor din varză distruge vitaminele acesteia.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale