Terapii Naturiste

Rețete de la Tinca

Nu are rost să înșirăm aici toate beneficiile medicinii populare şi nici să facem vreun istoric. Evident, înainte de a exista medicina modernă a existat medicina populară, altfel cum s-ar fi perpetuat specia umană? În mod sigur strămoșii noștri au observat ce le face bine și ce nu, au aplicat și și-au transmis aceste informații. Altfel nu am fi existat!

Și tot în mod evident medicina modernă s-a inspirat din medicina populară. Oamenii de știință chiar și din curiozitate au cercetat "miracolele" populare pentru a le găsi explicația și astfel au adaptat totul la ceea ce numim acum medicină științifică.

Ce motive am avea să nu punem în aplicare rețetele populare? Doar pentru că unele sunt prea simple ca să fie adevărate, sunt prea aproape de Natură cum ar trebui să fie de altfel și omul? Sau din prea multă "fandoseală"? Nu contează cum sunt, pentru cel care vrea să fie sănătos contează doar că funcționează!

Și așa cum spune autoarea acestor texte, prietena și colaboratoarea noastră Tinca Secăşan, important este: "Nu uitați, să zâmbiţi cu sufletul!"

Retete populare

Drob de post

Toată familia ține post... Da, dar numai eu gătesc, ceilalți așteaptă doar să pui în farfurii ceva bun. Ufff, și nu mai știu ce? Să fie și de post, să-mi sature familia și să aducă un aport de vitamine sau proteine în alimentația zilnică. Deja se gândesc cât de bună va fi felia de drob cu roșii și ceapă verde. Păi, stai că se poate și altfel de drob!

  • 2 cepe mijlocii, le tai peștișor și le călesc ușor;
  • 50 gr de nucă măcinată sau semințe de floarea soarelui decojite și tocate cu cuțitul;
  • o ceșcuță de orez ales și bine spălat;
  • o pungă cu soia granule înmuiată în apă caldă cu 1-2 ore înainte;
  • 2 roșii tăiate cubulețe sau 4-5 linguri de bulion sau chiar mai mult, după preferințe;
  • 10-20 bucăți de măsline negre, fără samburi, tăiate în 4-5 feliuțe;
  • condimente: sare, piper, pătrunjel verde, mărar, după preferințe.

Se amestecă toate ingredientele, se unge o tavă cu ulei și se pune amestecul la cuptor. Se acoperă cu folie și se lasă la cuptor la foc moale circa 40 de minute. Nu uitați, să fie destul ulei amestecat cu apă și bulion în tavă. Se pune pe deasupra drobului înainte de a pune folia.

Se poate servi la masă și cald și rece. Dacă adăugați și o salată de crudități, poate mai primiți și un pupic pentru o asemenea mâncare. Poftă bună!

Ciorbă de frunze de podbal acrită cu cotoare de rubarbă

Se strâng sau se cumpără de la piață frunze de podbal. Se taie din grădină sau se cumpără de la piață 3-4 cozi de rubarbă.

Frunzele de podbal se spală și se opăresc în puțină apă care se aruncă apoi. Cozile de rubarbă se curaţă și se taie bucățele cât mai mici. După ce au fost opărite, frunzele de podbal se taie cât mai subțiri și se pun la fiert cu apă cât să le acopere bine - circa 2 litri de apă. Când începe să fiarbă, în această apă se pun și 4-5 linguri de orez și rubarbă pegatite. Când orezul este fiert, se leagă această ciorbică în felul următor: 3-4 gălbenuşe frecate cu jumătate de litru de lapte, peste care se toarnă, încet, lichid din această ciorbică stâmpărată. Apoi, se toarnă peste toată ciorba.

Are o aromă de primăvară, un gust bun și este un excelent emolient pentru persoanele care au probleme cu plămânii, care au o expectorație dezagreabilă, pentru cei ce prezintă veșnic un gât cu probleme. Dacă se consumă fără sare, e un remediu excelent pentru unii bolnavi de rinichi. Dacă vă place și vi se permite, puteți adăuga și o porție de mămăliguță cu brânză verde... Adică o bucată de caş proaspăt, frământat și interpus cu straturi de mămăligă.

Nu-i așa că este altceva decât "de trei ori pe zi câte o ceașcă de ceai...", de care sigur v-ați săturat și nu îl mai suportați nicicum? Leacurile din grădina Domnului sunt foarte bune dacă sunt luate cu plăcere...

Borș

Este mai greu când borșul se prepară pentru prima dată. Hai să pregătim cele necesare.

  • un vas de pământ de circa 15 litri este cel mai potrivit;
  • o putinică din lemn de fag, merge și asta;
  • aveți în cămară un borcan de circa 10-15 l și pe care l-ați golit de murături, este bun și el.

Acuma, haideți să ne înțelegem: rețeta o dau mai mult pentru gospodinele de la oraș, care prepară borșul doar sezonier.

Pentru prima dată când preparăm borșul trebuie să ne asigurăm cu materie primă și anume:

  • circa 10 kg de tărâțe de grâu;
  • circa 2-3 kg de făînă de mălai;
  • circa 1 kg de făînă albă;
  • drojdie de bere, o bucățică cât o nuca;
  • apă curată și bună de băut.

Huştile - este amestecul ce rămâne pe fundul borcanului după ce s-a decantat lichidul acrișor numit borș. Huştile sunt necesare întotdeauna la prepararea unei noi cantități de borș, întrucât conțin fermentul necesar producerii acestuia.

În cazul în care borșul se prepară pentru prima dată și nu avem "huşti", se face o maia din 250 gr de mălai amestecat cu apă fiartă. După ce se răcește puțin, se adaugă 2 linguri de făină de grâu. Se amestecă și se lasă să dospească 12 ore. Numai în cazul în care doriți să obțineți mai repede borșul, adăugați drojdie de bere, o bucățică cât o nucă, altfel nu, și atunci puteți umple borșul la numai 2 ore. E preferabil să lăsăți să se producă fermentația în mod natural. Această maia se adaugă în locul huştilor la prepararea borșului.

Prepararea

La 10 litri de apă se pun 1,5 kg de tărâțe de grâu, 1-2 kg de mălai și o farfurie de huşti rămase de la alt borș. Se lasă apa să clocotească. Între timp, se prepară o plămădeală din tărâță de grâu și făină de porumb amestecate cu apă rece. Se lasă să stea circa 1-2 ore. Peste această cantitate se toarnă apă clocotită, amestecându-se mereu cu făcălețul.

După ce s-a mai răcit puțin, se adaugă huştile - nu se vor pune în apă fierbinte pentru că moare fermentul. La acest amestec puteți adăuga 2-3 cărbuni stinși, pentru că ajută la limpezirea borșului. Pentru ca fermentația borșului să se producă mai repede, se așează vasul într-un loc mai călduț. După 12-14 ore, borșul s-a acrit. Se trage în sticle de 1 kg, după ce în prealabil a fost filtrat prin tifon curat, și se păstrează la frigider sau la un loc răcoros. Se bea la temperatura camerei.

Observație!

Dacă veți folosi borșul la prepararea unor ciorbe sau chiar borşuri, puteți pune în aceste sticle câte un fir de leuștean sau cherval, dar dacă doriți să îl consumați ca atare, folosiți frunze de vișin. Conferă o savoare deosebită.

Vara când va topiți de căldură, beți câte un pahar de circa 200 gr de borș. E reconfortant.

Mai doriți borș? Luați-o de la început. Spălați borcanul, preparați maiaua, nu uitați de huşti, etc. O să observați că, deși ați legat borcanul cu un tifon curat, în locul unde stă la fermentat se simte un iz de acru. Bucătăriile ultra moderne de astăzi au alte... pretenții. Căutați așadar un loc unde să nu deranjeze izul... păstrați plăcerea doar pentru papilele gustative...

Mi-au rămas albușuri

Am făcut o ciorbică de primăvară de la care mi-au rămas albușurile. Ce să fac cu ele? Să le arunc?... Nu! În aproape toată casă se găsește în bucătărie... orez, zahăr și un pliculeț de vanilie. Păi, dacă le aveți la îndemână, haideți să salvăm albușurile!

Fierbem niște orez cu apă sau lapte până se absoarbe tot lichidul - e mai bun cu lapte, dar acolo unde nu este permis e bună și apa. Nu stăm degeaba cât timp se fierbe orezul, și avem și grijă să nu se prindă. Batem albușurile spumă foarte bine cu vanilia și o cantitate de zahăr care ne convine. Când orezul este fiert și scăzut, adăugați cantitatea de albuşuri și amestecați ușor până se încorporează tot albuşul. Atenție, crește de două ori. Pentru un bolnav de rinichi este o cină perfectă, pentru un om sănătos este un deliciu. Poftă bună!

Ce? Nu aveți voie cu zahăr? Adăugați îndulcitori artificiali. Vă privește. Aveți colesterol mărit? Nu aveți voie gălbenușuri... Păi, aici nu sunt... Pentru copiii cu probleme digestive, care s-au săturat de zeamă de orez, este un tratament delicios. Nu este unul să refuze tratamentul!

Nu-i totuna!

De multe ori, când primești câte o rețetă tradițională ca făcând parte din arsenalul de leacuri băbești, ţi se recomandă să folosești ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline. Păi, nu-i totuna! Țineți minte... Uleiul de floarea soarelui are rolul de închidere, iar uleiul de măsline are rolul de deschidere.

Dacă se va recomandă unei persoane cu pietre la vezica biliară o rețetă de eliminare a lor, și în această rețetă se va folosi ulei de floarea soarelui, nu aș vrea să fiu în pielea acelei ființe. Uleiul de floarea soarelui va închide și mai bine sfincterul (ușa) de eliberare a bilei, iar durerile vor deveni insuportabile.

Dacă în aceeași rețetă se va folosi ulei de măsline, situația se schimbă. Sfincterul (ușa) se va deschide și, mai ușor sau mai greu, acel depozit se va elibera, și încet, încet, lucrurile vor reveni la normal. Deci, atenție mare în recomandarea ingredientelor unei rețete. Nu-i totuna...

Urzicile

E primăvară, e frumos... Haideți să strângem urzicuţe pentru ceai, pentru ciorbă, pentru o mâncare scăzută, pentru plăcerea de a face o plimbare în natură. Dar ați încercat să mâncați urzici proaspăt culese? Să știți că se poate.

Spălați urzicile bine și rupeți și selecționați vârfuri cât mai crude. Dacă aveți un castronaş umplut cu urzicuţe, scoateți-le și tăiați-le cât mai mărunt posibil, apoi amestecaţile cu ulei de porumb, floarea soarelui, măsline, mă rog... după gust și după buzunar.

Aveți în casă semințe de floarea soarelui decorticate? Nu? Mergeți și le cumpărați. Se găsesc acuma la orice raion cu semințe. Dacă aveți dinți buni, presărați-le peste urzicile înmuiate cu undelemn. Dacă nu... raşniţi-le ușor cu râșniţa de cafea și puneți peste urzicuţe o cantitate care să vă convină. Stoarceți apoi o lămâie și poftă bună! Nu puneți sare!

Cum? Așa crude?... Nu mă pișcă la limbă?... Nu mănânc așa ceva. Ba da! Încercați! Uleiul a neutralizat acidul formic din frunze și nu vă pișcă deloc dacă ați amestecat bine urzicile cu uleiul pus pe frunze.

Această salată va asigura sățietatea pentru 3-4 ore, este foarte binevenit un aport de vitamina C, A, D, și nu mai știu eu care, că nu sunt medic, vă veți simți foarte bine, și dacă veți consuma astfel câte două castronaşe (boluri mici) de urzici pe săptămână, în fiecare sezon, nici nu veți ști când se va produce schimbarea, dar o veți simți. Vederea se îmbunătățește, activitatea dumneavoastră nu mai este o corvoadă, vă vine să dansați, simțiți o reconfortare în tot organismul, nu știți de ce vă vine să cântați... E primăvară... Unde e astenia de care se vorbește atât de mult?

Poftă bună! Așa-i că e altceva decât cele trei cești de ceai de urzici, care face bine, dar e așa de scarbos... Phoa?

Atenție! - Pe paralela 45 N nu se culeg și nu se consumă urzici decât până la 23 aprilie. În tradiția populară, până de Sf. Gheorghe. După aceasta zi, acidul formic din frunze devine prea puternic pentru organismul uman.

Tinca
Și nu uitați, să zambiti cu sufletul! :)



Doctor

Sfaturi diverse

Din Cătină se prepară medicamente extrem de eficiente pentru tratarea diabetului, scăderea tensiunii. Este folosită în alimentație sub formă de suc, pastă, vin etc. Precauții: după ora 14 nu se consumă produse din cătină deoarece sunt mai excitante decât cafeaua, pe care o poate înlocui cu succes.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale