Terapii Naturiste

Mineralele în viața noastră

Informațiile obținute aici despre substanțe și minerale se referă strict la rolul alimentar, inclusiv ca și componente ale vitaminelor sau contribuția adusă la mineralizarea organismului.

Minerale

Acid folic

  • Vitamina/mineral: acid folic, parte din B-complex.
  • RDA sau DV: 180-200 mcg.
  • DV optim: 400-2000 mcg.
  • Funcție nutrițională: înmulțirea celulelor și dezvoltarea corpului, reproducere, sinteza proteinelor.
  • Activ împreună cu: B-complex, în special B12.
  • Afecțiuni tratate: deficienţa B12, oboseală, stres, dereglări menstruale și de reproducere.

Acidul folic - datorită lui, celulele organismului funcționează corespunzător: se divizează și transmit mai departe, altor celule, informația genetică. Acidul folic, luat înainte de sarcină sau în timpul sarcinii, ferește fătul de probleme serioase în dezvoltare.

Cele mai bogate surse le oferă: drojdia (o lingură - 313 mg), bananele (o banană de dimensiune medie - 33 mg), spanacul gătit (1/2 pahar - 82mg), sfeclă roșie gătită (1/2 pahar - 66 mg), broccoli fiert (1/2 pahar - 44 mg), pâinea graham (o felie - 16 mg), germenii de grâu (2 linguri - 40 mg), fasolea roșie gătită (1/2 pahar - 34 mg).

Biotina

  • Vitamina/mineral: biotina, parte din B-complex.
  • RDA sau DV: 30-100 mcg.
  • DV optim: 100-200 mcg.
  • Funcție nutrițională: ajută la fixarea vitaminelor tip B, ajută la energizare (ciclul Krebs) în sinteza lipidelor și proteinelor, producerea celulelor.
  • Activ împreună cu B-complex, C.
  • Afecțiuni tratate: oboseală, dureri musculare, depresii, păr și ochi uscați.

Calciul

  • Vitamina/mineral: calciu.
  • RDA sau DV: 200-1200mg.
  • DV optim: 800-1500 mg.
  • Funcție nutrițională: sistem osos și dentiție, acumulare de fier, relaxarea nervilor, rezistență.
  • Activ împreună cu A, C, D, F, magneziu, fier, fosfor.
  • Surse naturale de calciu: laptele și produsele lactate, gălbenușul de ou, conopidă, semințele de susan, soia, fasolea, mazărea, țelina, anumite ape minerale, sardelele din conserve. Cele mai bogate surse le oferă: laptele slab (un pahar - 302 mg), iaurtul (un pahar - 415 mg), sardelele cu oase (850 g - 375 mg), broccoli fiert (1/2 pahar - 50 mg), caisele uscate (1/2 pahar - 44 mg).

Semnele carenței de calciu

Lipsa de calciu este cea mai frecventă tulburare minerală a organismului și are manifestări diferite, în funcție de gravitatea sa. La persoanele cu o ușoară lipsă de calciu apare o senzație de amorțeală sau de furnicături în membre (calciul răspunde de transmiterea influxurilor nervoase), contracturi musculare necontrolate (cârcei), dereglări ale ciclului menstrual, osteoporoză, frecvența crescută a cariei dentare, stări de melancolie, apatie. În cazul lipsei severe de calciu apar insomnia, palpitațiile, vindecarea lentă a rănilor, starea de irascibilitate fără motiv aparent, stările depresive, durerile de cap intense, senzația de lipsă de aer nemotivată. La copii apar rahitismul și tulburările de creștere. Se constată, de asemenea, tulburări de dinamică sexuală, scăderea potenței la bărbați și o înclinație marcată spre frigiditate la femei.

Calciul garantează sănătatea oaselor și a dinților, răspunde de coagularea sângelui și de tensiunea corespunzătoare.

Recomandări

Afecțiuni tratate: probleme ale sistemului osos și dentiţiei, musculatura dureroasă, probleme ale sistemului nervos, palpitații, insomnie.

Suplimentarea cantității de calciu este în mod special recomandată persoanelor care suferă de spasmofilie acută sau cronică, osteoporoză, alergie, tulburări de concentrare, astenie, dureri de cap, tulburări de menopauză, hemoragii prelungite, iritabilitate sau nervozitate. Cea mai mare nevoie de un aport sporit de calciu o au copiii în perioada de creștere (mai ales între 10 și 18 ani) și femeile în perioada de graviditate.

Suplimente nutriționale pe bază de calciu

- calciu biologic - obținut din extract din ouă de prepeliță și un produs pe bază de alge din Marea Neagră;
- un supliment pe bază de ginseng, la care s-a adăugat calciu și magneziu; Calcium, Magnezium, Zinc.

Câteva observații foarte importante

  1. Pentru a fi asimilat și a-și exercita funcțiile, calciul are nevoie de câteva "ajutoare", adică de alte vitamine și minerale: vitamina D (sinteza acesteia se face spontan prin expunerea pielii la soare), vitamina A (o găsim în cantități mari în cătină și în morcovii cruzi), vitamina C (din măceșe, lămâi și citrice în general) și magneziul, care are o importanţă foarte mare și vom vorbi despre el în continuare.
  2. Adesea lipsa de calciu nu apare din cauza faptului că acest mineral nu este în cantități suficiente în alimentele consumate, ci din cauză că organismul nu reușește să-l asimileze. În acest sens, este foarte important aportul de vitamine și minerale menționate mai sus, dar și un mod corect de viață. S-a constatat, de pildă, că persoanele care au un regim lactovegetarian și care consumă foarte multe legume și fructe crude asimilează mult mai bine calciul, fără a avea nevoie de suplimente nutritive.
  3. Suplimentele de calciu nu se iau împreună cu cele de fier, deoarece în acest fel va fi blocată asimilarea acestuia din urmă. Un studiu recent a pus în evidență că cei care iau înainte de culcare suplimente sintetice de calciu (gluconat, carbonat sau citrat de calciu) au o pregnantă tendință de a... sforăi.

Precauții și contraindicații

Evitați să luați mai mult de 2000 mg de calciu/zi din tablete sau fiole sintetice, deoarece riscați producerea unei hipercalcemii traduse prin greață, vărsături, dispariția apetitului, dureri de cap și musculare, uscarea gurii și a nasului, constipație, scăderea ritmului cardiac, calculoză renală, iar pe termen lung, chiar insuficienţă renală. Nu vor folosi suplimente sintetice de calciu persoanele care suferă de calculi renali calcici și persoanele cu insuficientă cardiacă, aflate în tratament cu digitalice. Niciodată nu se va administra calciu neînsoțit de magneziu.

Cholina

  • Vitamina/mineral: cholina, parte din B-complex.
  • RDA sau DV: 60 mg.
  • DV optim: 50-250 mg.
  • Funcție nutrițională: metabolismul proteinelor și lipidelor, transmiterea impulsurilor nervoase.
  • Activ împreună cu: B-complex.
  • Afecțiuni tratate: arteroscleroză, hipertensiune, tinitus, probleme ale ficatului.

Clorul

  • Vitamina/mineral: clor.
  • RDA sau DV: 500 mg, excesul distruge vit. E și flora intestinală.
  • DV optim: 500 mg.
  • Funcție nutrițională: digerarea proteinelor, detoxifierea ficatului, echilibrează acizii alcalini, deparazitarea stomacului.
  • Activ împreună cu: -.
  • Afecțiuni tratate: pierderea dinților și a părului, probleme digestive, ale mușchilor.

Cromul

  • Vitamina/mineral: crom.
  • RDA sau DV: 50-200 mcg.
  • DV optim: 100-300 mcg.
  • Funcție nutrițională: reglează insulina, energizarea circulației, glanda tiroidă și adrenala.
  • Activ împreună cu: -.
  • Afecțiuni tratate: metabolismul glucidelor, arteroscleroză, oboseală.

Cuprul

  • Vitamina/mineral: cupru.
  • RDA sau DV: 1,5-3 mg, peste 10 mg poate deveni toxic.
  • DV optim: 1,5-3 mg.
  • Funcție nutrițională: activitate enzimală, absorbția fierului, proces de însănătoșire, piele, creșterea părului, dezvoltarea celulelor.
  • Activ împreună cu: zinc, fier, cobalt.
  • Afecțiuni tratate: creștere încetinită, probleme ale pielii și respirației, anemie.

Fierul

  • Vitamina/mineral: fier.
  • RDA sau DV: 10-15 mg.
  • DV optim: 15-30 mg.
  • Funcție nutrițională: hemoglobina, absorbția fierului în celule, oxigenarea mușchilor.
  • Activ împreună cu: C, B-complex, cupru, calciu.

Surse naturale de fier: gălbenușul de ou (două gălbenușuri de ou asigură necesarul de fier pentru o zi întreagă), cerealele integrale, ciupercile. Cantități însemnate de fier, dar ceva mai greu asimilabile, conțin rădăcina de pătrunjel, smochinele, stafidele și caisele uscate, spanacul, urzicile, cartofii fierți în coajă, migdalele și celelalte fructe cu coajă lemnoasă.
Cele mai bogate surse le oferă: ficăţeii de pui (850 g - 7,5 mg), carnea de vită (850 g - 3 mg), carnea de pui (850 g - 1,4 mg), caisele uscate (1/2 pahar - 3,6 mg), stafidele (1/2 pahar - 2,6 mg), fasolea gătită (1/2 pahar - 2,4 mg), mazărea gătită (1/2 pahar - 2,1 mg), spanacul fiert (1/2 pahar - 2,4 mg).

Semnele carenței de fier

Anemie, iritabilitate, slăbiciune, respirație scurtă, dureri de cap (mai ales în zona frunții), oboseală, amețeală, paloare (care nu este însă un simptom obligatoriu). În cazul unei lipse grave de fier, apare o astenie marcată, pierderea luciului și solidității unghiilor, uscăciunea gurii cu apariția unor leziuni, dureri la înghițire, senzație de lipsă de aer, palpitații, tulburări grave de ciclu menstrual.

Recomandări

Fierul transportă oxigenul în organism, mărește rezistența la efort fizic și intelectual, întărește rezistența organismului, previne anemia.

Afecțiuni tratate

Anemie, oboseală, unghii casante, paliditate, mers îngreunat. Perioada de sarcină, perioada de creștere la copii și adolescenți (mărirea bruscă a volumului de sânge duce la epuizarea rezervei de fier din organism), perioada de convalescență, hemoragii diverse (inclusiv cele menstruale), tulburări de asimilaţie, rezistență scăzută la efort, slăbiciune corporală.

Suplimente nutriționale pe bază de fier

Uleiul de cătină, o combinație interesantă de alge marine, ginseng și măceșe, un supliment semisintetic.

Observații importante

  1. În ciuda dietei foarte bogate în carne (carnea roșie este foarte bogată în fier) a omului modern, cazurile de anemie feriprivă sunt tot mai frecvente, afectând 20% din femei, 3% din bărbați, 50% din gravide și aproape 15% din adolescenți. Cauza anemiei nu este însă întotdeauna aportul insuficient de fier, ci deficiențele în asimilaie date de intoxicarea colonului prin consumul de proteine animale, perturbarea echilibrului endocrin prin consumarea de alimente cu aditivi sintetici, abuz medicamentos.
  2. Abuzul de aspirin[, consumul de cafea și ceai negru, administrarea de antiinflamatoare cortizonice duc la tulburări de asimilare a fierului.
  3. Administrarea de suplimente cu vitamina C ajută foarte mult la asimilarea fierului. Vitamina C o găsim în măceșe, afine, coacăze negre, lămâi, grapefruit, ardei iute, majoritatea fructelor proaspete.

Precauții și contraindicații

Un tratament mai lung de o săptămână cu suplimente de fier se face sub supravegherea medicului. Tot mai mulți cercetători avertizează asupra riscurilor pe care le presupune administrarea de suplimente sintetice de fier care au efecte mult mai dăunătoare decât anemia și, ce este mai grav, ireversibile: tulburări hepatice care pot ajunge până la ciroză (rezervele de fier se acumulează mai ales în ficat), o anumită formă de diabet (așa-zis bronzat, din cauza culorii pe care o capătă pielea), tahicardie, risc de artrită (prin depunerea fierului în articulații), risc de sterilitate și impotență.

Fosforul

  • Vitamina/mineral: fosfor.
  • RDA sau DV: 800-1200 mg.
  • DV optim: 800-1200 mg.
  • Funcție nutrițională: îmbunătățirea dezvoltării celulelor și oaselor, hrănire și absorbție a glucidelor, activitate nervoasă și cerebrală.
  • Activ împreună cu: A, D, F, fier, calciu, proteine.
  • Afecțiuni tratate: probleme ale sistemului osos și ale dentiţiei, slăbiciune, oboseală, probleme ale sistemului nervos.

Inositol

  • Vitamina/mineral: inositol, parte din B-complex.
  • RDA sau DV: 60 mg.
  • DV optim: 50-300 mg.
  • Funcție nutrițională: metabolismul lipidelor și al colesterolului, păr, creier, ochi, controlul greutății.
  • Activ împreună cu: B-complex, C, fosfor.
  • Afecțiuni tratate: arteroscleroză, constipație, probleme ale pielii și părului, insomnii, greutate.

Iodul

  • Vitamina/mineral: iod.
  • RDA sau DV: 150 mcg.
  • DV optim: 100-255 mcg.
  • Funcție nutrițională: tiroidă, rata metabolismului.
  • Activ împreună cu: -.
  • Afecțiuni tratate: probleme ale tiroidei, vezica.

Magneziul

  • Vitamina/mineral: magneziu.
  • RDA sau DV: 280-350 mg.
  • DV optim: 300-500 mg.
  • Funcție nutrițională: absorbția calciului și a vitaminei C, sistem nervos puternic, oase, mușchi, inimă, energizare.
  • Activ împreună cu: C, D, B6, calciu, fosfor, proteine.
  • Surse naturale de magneziu: cerealele integrale și fulgii de cereale integrale (porumb, grâu, ovăz, orz, secară), nucile, alunele, smochinele, migdalele, merele, legumele verzi, laptele, ouăle, ciocolata, crustaceele. Cele mai bogate surse le oferă: bananele (una de dimensiune medie - 50 mg), alune de pământ (1/4 pahar - 63 mg), drojdia (2 linguri - 36 mg), germenii de grâu (2 linguri - 40 mg).

Semnele carenței de magneziu

Dureri de cap, amețeli, tremurături, senzație persistentă de lipsă de aer sau de presiune toracică, insomnie, senzație de furnicătură sau amorțeală a membrelor, cârcei, scăderea tensiunii arteriale, fragilitate a unghiilor, a părului și a dinților, palpitații cardiace, reacții alergice frecvente, scădere a rezistenței la infecții, agravare a reumatismului degenerativ, stări depresive sau isterice, lipsa de apetit, oboseală, teamă, aritmie cardiacă, hipoglicemie, sindrom premenstrual. Magneziul ajută la eliberarea caloriilor din mâncare, previne creșterea tensiunii, ne ferește de aritmie, este o componentă esențială a oaselor și țesuturilor.

Afecțiuni tratate

Nervozitate, iritabilitate, slăbirea mușchilor, probleme cardiace, oboseală, depozitare de calciu.

Suplimentele de magneziu sunt la ora actuală larg folosite în practica medicală pentru prevenirea tromboflebitei, a ischemiei cardiace (mai ales cea provocată de cheagurile de sânge), a aterosclerozei, vindecarea stărilor de contractură musculară cronică, împiedicarea formării depozitelor de calciu în țesuturile moi și în rinichi (sub formă de piatră la rinichi), reducerea colesterolului, înlăturarea colicilor abdominale și renale, tratarea insomniilor rebele. Apele minerale bogate în magneziu sunt un excelent remediu în gastrita hiperacidă și în ulcerul gastric, având capacitatea de a tampona sucurile gastrice.

Suplimente nutriționale pe bază de magneziu

Calciu, magneziu și zinc; Lecitone Magnezium și Ephodyne.

Două observații importante

  1. Magneziul se asimilează foarte bine atunci când este asociat cu vitamina B6, motiv pentru care consumarea zilnică de cereale integrale, care sunt bogate în vitaminele din complexul B, este un tratament foarte bun. Cei care iau suplimente de magneziu, naturale sau nu, ar trebui să consume în paralel și tărâțe de grâu: 1-3 linguri pe zi.
  2. Alimentația cu multă carne împiedică asimilarea magneziului, fixând ireversibil magneziul intestinal. De asemenea, consumul de alcool - chiar și în cantități mici - provoacă lipsa de magneziu, deoarece acesta va fi eliminat masiv prin diureză. De altfel, tratamentul alcoolicilor se face și prin suplimentarea magneziului, care le elimină o anumită nervozitate, precum și tremuratul mâinilor, specific abstinenței.

Precauții și contraindicații

Nu se administrează suplimente sintetice și semisintetice pe bază de magneziu persoanelor care suferă de insuficienţă renală sau cistită (crește riscurile formării calculilor). Dacă suferiți de bloc auriculoventricular, consultați medicul înainte de a începe administrarea pilulelor cu magneziu. În timpul tratamentelor cu Tetraciclină, veți lua suplimentul de magneziu numai după trei ore de la administrarea antibioticului.

Manganul

  • Vitamina/mineral: mangan.
  • RDA sau DV: 2-5 mg.
  • DV optim: 10-15 mg.
  • Funcție nutrițională: activează metabolismul și enzimele, formarea oaselor.
  • Activ împreună cu: B1, E, calciu, fosfor.
  • Afecțiuni tratate: disfuncționalități ale glandelor, amețeli, coordonare musculară slabă.

PABA

  • Vitamina/mineral: PABA*, parte din B-complex.
  • RDA sau DV: 10 mg.
  • DV optim: 10-100 mg.
  • Funcție nutrițională: protecție naturală la bronz, piele, păr, metabolismul proteinelor.
  • Activ împreună cu: A, C, D, E, fosfor.
  • Afecțiuni tratate: încărunţire, plăgi ale pielii, oboseală.

Potasiul

  • Vitamina/mineral: potasiu.
  • RDA sau DV: 3000 mg.
  • DV optim: 2000-5000 mg.
  • Funcție nutrițională: presiune osmotică a fluidelor corpului, echilibru acizi-baze, impulsuri nervoase, contracția mușchilor.
  • Activ împreună cu: B, sodiu.

Surse naturale de potasiu

Cartofi, roșii, semințe de floarea-soarelui, boabe de cereale, fructele proaspete - grapefruit, portocale, mere, struguri, banane, lapte, cafea, ceai. Cele mai bogate surse le oferă: cartofii copți (unul de dimensiune medie - 755 mg), avocado (1/2 fruct de dimensiune medie - 604 mg), bananele (200 g - 550 mg), fasolea roșie gătită (2/3 pahar - 340 mg), laptele slab (un pahar - 408 mg), alunele de pământ (nesărate - 740 mg, sărate - 700 mg).

Semnele carenței de potasiu

Oboseală fără motiv, crampe musculare, nervozitate, aritmie cardiacă, hiperexcitabilitate neuro-musculară, stări depresive, stări de vomă, balonări, paralizie, hipotensiune, sete.

Recomandări

Potasiul reglează tensiunea și ritmul inimii.
- probleme renale și cardiace, insomnie, slăbire musculară, hipertensiune
- hipertensiune, tulburări cardiace și vasculare produse de un aport sporit de sare și condimente în alimentație, diabet de tip II, enterita acută, grăbirea refacerii țesuturilor în cazul intervențiilor chirurgicale, arsurilor sau traumatismelor de tot felul.

Suplimente nutriționale pe bază de potasiu

În mod normal, suplimentarea nu este necesară, deoarece alimentele vegetale menționate, care sunt de uz larg, conțin suficient din acest element. Un kilogram de mere, de exemplu, asigură necesarul de potasiu și poate constitui chiar o terapie în sine în afecțiunile menționate mai sus. Deficitul de potasiu apare în zilele noastre doar ca o consecință a consumului ridicat de carne și de alimente rafinate (margarină, ulei, făină albă, dulciuri din comerț etc.) și se poate redresa foarte rapid printr-o simplă dietă vegetariană.

Suplimentul sintetic cel mai frecvent folosit în cazul deficiențelor de potasiu este gluconatul de potasiu sub formă de tablete sau fiole, însă el se administrează doar la recomandarea medicului, în cazurile de deficiență gravă.

Observații importante

  1. Carență de potasiu apare adesea la administrarea de cortizon și derivații săi, de aspirina, de diuretice și laxative de sinteză. De asemenea, s-a constatat scăderea nivelului potasiului în cazul bolilor renale, infecțiilor grave și al scăderii bruște a proteinelor din alimentație.
  2. Deficiență de potasiu mai apare la persoanele care consumă alcool și cafea, precum și în cazul curelor drastice de slăbire, mai ales în cele în care se introduc foarte multe proteine în alimentație.

Seleniul

  • Vitamina/mineral: seleniu.
  • RDA sau DV: 55-70 mcg, peste 900 mcg devine toxic.
  • DV optim: 50-200 mcg.
  • Funcție nutrițională: antioxidant, elasticitatea țesuturilor și a pielii, metabolism ridicat și creștere, fertilitate masculină.
  • Activ împreună cu: E.
  • Afecțiuni tratate: îmbătrânire prematură, arteroscleroză, disfuncționalități ale potenței.

Sodiul

  • Vitamina/mineral: sodiu.
  • RDA sau DV: 1,5-3 mg, peste 10 mg devine toxic.
  • DV optim: 1,5-3 mg.
  • Funcție nutrițională: activitate enzimală, absorbție a fierului, proces de însănătoșire, păr, piele, dezvoltarea celulelor și păstrarea elasticităţii pielii.
  • Activ împreună cu zinc, fier, cobalt.
  • Afecțiuni tratate: creștere târzie, probleme respiratorii și ale pielii, anemie.

Zincul

  • Vitamina/mineral: zinc.
  • RDA sau DV: 12-15 mg, devine toxic peste 150 mg.
  • DV optim: 20-50 mg.
  • Funcție nutrițională: prostată, sinteză DNA și RNA, activitate bună a vit. B-complex și insulinei, cicatrizare rapidă.
  • Activ împreună cu: AS, cupru, calciu, fosfor.
  • Afecțiuni tratate: probleme ale prostatei, cicatrizare întârziată, senilitate, oboseală.

Zincul e necesar pentru formarea oaselor, ajută la digerarea proteinelor și la transformarea în energie a caloriilor din mâncare. Stimulează activitatea intelectuală și îmbunătățește imunitatea organismului.

Cele mai bogate surse sunt: carnea de curcan (850 g;3,7 mg), carnea de porc slabă (850 g-2,6 mg), migdalele (1/4 pahar - 1,2 mg), laptele slab (un pahar - 0,9 mg), germenii de grâu (2 linguri - 1,8 mg), stridiile (6 bucăți de dimensiune medie - 125 mg).



Doctor

Sfaturi diverse

Soia conține substanțe care protejează ficatul de acțiunile degradante ale diferitelor toxine, inclusiv a celor cu proprietăți cancerigene. Prin consumul de soia în alimentație, se micșorează nivelul colesterolului în sânge, ceea ce previne atât scleroza cât și infarctul miocardic. Produsele de soia pot fi folosite în terapia complexă a arterosclerozei și a diabetului.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale