Informațiile obținute aici despre substanțe și minerale se referă strict la rolul alimentar, inclusiv ca și componente ale vitaminelor sau contribuția adusă la mineralizarea organismului.
Acidul folic - datorită lui, celulele organismului funcționează corespunzător: se divizează și transmit mai departe, altor celule, informația genetică. Acidul folic, luat înainte de sarcină sau în timpul sarcinii, ferește fătul de probleme serioase în dezvoltare.
Cele mai bogate surse le oferă: drojdia (o lingură - 313 mg), bananele (o banană de dimensiune medie - 33 mg), spanacul gătit (1/2 pahar - 82mg), sfeclă roșie gătită (1/2 pahar - 66 mg), broccoli fiert (1/2 pahar - 44 mg), pâinea graham (o felie - 16 mg), germenii de grâu (2 linguri - 40 mg), fasolea roșie gătită (1/2 pahar - 34 mg).
Lipsa de calciu este cea mai frecventă tulburare minerală a organismului și are manifestări diferite, în funcție de gravitatea sa. La persoanele cu o ușoară lipsă de calciu apare o senzație de amorțeală sau de furnicături în membre (calciul răspunde de transmiterea influxurilor nervoase), contracturi musculare necontrolate (cârcei), dereglări ale ciclului menstrual, osteoporoză, frecvența crescută a cariei dentare, stări de melancolie, apatie. În cazul lipsei severe de calciu apar insomnia, palpitațiile, vindecarea lentă a rănilor, starea de irascibilitate fără motiv aparent, stările depresive, durerile de cap intense, senzația de lipsă de aer nemotivată. La copii apar rahitismul și tulburările de creștere. Se constată, de asemenea, tulburări de dinamică sexuală, scăderea potenței la bărbați și o înclinație marcată spre frigiditate la femei.
Calciul garantează sănătatea oaselor și a dinților, răspunde de coagularea sângelui și de tensiunea corespunzătoare.
Afecțiuni tratate: probleme ale sistemului osos și dentiţiei, musculatura dureroasă, probleme ale sistemului nervos, palpitații, insomnie.
Suplimentarea cantității de calciu este în mod special recomandată persoanelor care suferă de spasmofilie acută sau cronică, osteoporoză, alergie, tulburări de concentrare, astenie, dureri de cap, tulburări de menopauză, hemoragii prelungite, iritabilitate sau nervozitate. Cea mai mare nevoie de un aport sporit de calciu o au copiii în perioada de creștere (mai ales între 10 și 18 ani) și femeile în perioada de graviditate.
- calciu biologic - obținut din extract din ouă de prepeliță și un produs pe bază de alge din Marea Neagră;
- un supliment pe bază de ginseng, la care s-a adăugat calciu și magneziu; Calcium, Magnezium, Zinc.
Evitați să luați mai mult de 2000 mg de calciu/zi din tablete sau fiole sintetice, deoarece riscați producerea unei hipercalcemii traduse prin greață, vărsături, dispariția apetitului, dureri de cap și musculare, uscarea gurii și a nasului, constipație, scăderea ritmului cardiac, calculoză renală, iar pe termen lung, chiar insuficienţă renală. Nu vor folosi suplimente sintetice de calciu persoanele care suferă de calculi renali calcici și persoanele cu insuficientă cardiacă, aflate în tratament cu digitalice. Niciodată nu se va administra calciu neînsoțit de magneziu.
Surse naturale de fier: gălbenușul de ou (două gălbenușuri de ou asigură necesarul de fier pentru o zi întreagă), cerealele integrale, ciupercile. Cantități însemnate de fier, dar ceva mai greu asimilabile, conțin rădăcina de pătrunjel, smochinele, stafidele și caisele uscate, spanacul, urzicile, cartofii fierți în coajă, migdalele și celelalte fructe cu coajă lemnoasă.
Cele mai bogate surse le oferă: ficăţeii de pui (850 g - 7,5 mg), carnea de vită (850 g - 3 mg), carnea de pui (850 g - 1,4 mg), caisele uscate (1/2 pahar - 3,6 mg), stafidele (1/2 pahar - 2,6 mg), fasolea gătită (1/2 pahar - 2,4 mg), mazărea gătită (1/2 pahar - 2,1 mg), spanacul fiert (1/2 pahar - 2,4 mg).
Anemie, iritabilitate, slăbiciune, respirație scurtă, dureri de cap (mai ales în zona frunții), oboseală, amețeală, paloare (care nu este însă un simptom obligatoriu). În cazul unei lipse grave de fier, apare o astenie marcată, pierderea luciului și solidității unghiilor, uscăciunea gurii cu apariția unor leziuni, dureri la înghițire, senzație de lipsă de aer, palpitații, tulburări grave de ciclu menstrual.
Fierul transportă oxigenul în organism, mărește rezistența la efort fizic și intelectual, întărește rezistența organismului, previne anemia.
Anemie, oboseală, unghii casante, paliditate, mers îngreunat. Perioada de sarcină, perioada de creștere la copii și adolescenți (mărirea bruscă a volumului de sânge duce la epuizarea rezervei de fier din organism), perioada de convalescență, hemoragii diverse (inclusiv cele menstruale), tulburări de asimilaţie, rezistență scăzută la efort, slăbiciune corporală.
Uleiul de cătină, o combinație interesantă de alge marine, ginseng și măceșe, un supliment semisintetic.
Un tratament mai lung de o săptămână cu suplimente de fier se face sub supravegherea medicului. Tot mai mulți cercetători avertizează asupra riscurilor pe care le presupune administrarea de suplimente sintetice de fier care au efecte mult mai dăunătoare decât anemia și, ce este mai grav, ireversibile: tulburări hepatice care pot ajunge până la ciroză (rezervele de fier se acumulează mai ales în ficat), o anumită formă de diabet (așa-zis bronzat, din cauza culorii pe care o capătă pielea), tahicardie, risc de artrită (prin depunerea fierului în articulații), risc de sterilitate și impotență.
Dureri de cap, amețeli, tremurături, senzație persistentă de lipsă de aer sau de presiune toracică, insomnie, senzație de furnicătură sau amorțeală a membrelor, cârcei, scăderea tensiunii arteriale, fragilitate a unghiilor, a părului și a dinților, palpitații cardiace, reacții alergice frecvente, scădere a rezistenței la infecții, agravare a reumatismului degenerativ, stări depresive sau isterice, lipsa de apetit, oboseală, teamă, aritmie cardiacă, hipoglicemie, sindrom premenstrual. Magneziul ajută la eliberarea caloriilor din mâncare, previne creșterea tensiunii, ne ferește de aritmie, este o componentă esențială a oaselor și țesuturilor.
Nervozitate, iritabilitate, slăbirea mușchilor, probleme cardiace, oboseală, depozitare de calciu.
Suplimentele de magneziu sunt la ora actuală larg folosite în practica medicală pentru prevenirea tromboflebitei, a ischemiei cardiace (mai ales cea provocată de cheagurile de sânge), a aterosclerozei, vindecarea stărilor de contractură musculară cronică, împiedicarea formării depozitelor de calciu în țesuturile moi și în rinichi (sub formă de piatră la rinichi), reducerea colesterolului, înlăturarea colicilor abdominale și renale, tratarea insomniilor rebele. Apele minerale bogate în magneziu sunt un excelent remediu în gastrita hiperacidă și în ulcerul gastric, având capacitatea de a tampona sucurile gastrice.
Calciu, magneziu și zinc; Lecitone Magnezium și Ephodyne.
Nu se administrează suplimente sintetice și semisintetice pe bază de magneziu persoanelor care suferă de insuficienţă renală sau cistită (crește riscurile formării calculilor). Dacă suferiți de bloc auriculoventricular, consultați medicul înainte de a începe administrarea pilulelor cu magneziu. În timpul tratamentelor cu Tetraciclină, veți lua suplimentul de magneziu numai după trei ore de la administrarea antibioticului.
Cartofi, roșii, semințe de floarea-soarelui, boabe de cereale, fructele proaspete - grapefruit, portocale, mere, struguri, banane, lapte, cafea, ceai. Cele mai bogate surse le oferă: cartofii copți (unul de dimensiune medie - 755 mg), avocado (1/2 fruct de dimensiune medie - 604 mg), bananele (200 g - 550 mg), fasolea roșie gătită (2/3 pahar - 340 mg), laptele slab (un pahar - 408 mg), alunele de pământ (nesărate - 740 mg, sărate - 700 mg).
Oboseală fără motiv, crampe musculare, nervozitate, aritmie cardiacă, hiperexcitabilitate neuro-musculară, stări depresive, stări de vomă, balonări, paralizie, hipotensiune, sete.
Potasiul reglează tensiunea și ritmul inimii.
- probleme renale și cardiace, insomnie, slăbire musculară, hipertensiune
- hipertensiune, tulburări cardiace și vasculare produse de un aport sporit de sare și condimente în alimentație, diabet de tip II, enterita acută, grăbirea refacerii țesuturilor în cazul intervențiilor chirurgicale, arsurilor sau traumatismelor de tot felul.
În mod normal, suplimentarea nu este necesară, deoarece alimentele vegetale menționate, care sunt de uz larg, conțin suficient din acest element. Un kilogram de mere, de exemplu, asigură necesarul de potasiu și poate constitui chiar o terapie în sine în afecțiunile menționate mai sus. Deficitul de potasiu apare în zilele noastre doar ca o consecință a consumului ridicat de carne și de alimente rafinate (margarină, ulei, făină albă, dulciuri din comerț etc.) și se poate redresa foarte rapid printr-o simplă dietă vegetariană.
Suplimentul sintetic cel mai frecvent folosit în cazul deficiențelor de potasiu este gluconatul de potasiu sub formă de tablete sau fiole, însă el se administrează doar la recomandarea medicului, în cazurile de deficiență gravă.
Zincul e necesar pentru formarea oaselor, ajută la digerarea proteinelor și la transformarea în energie a caloriilor din mâncare. Stimulează activitatea intelectuală și îmbunătățește imunitatea organismului.
Cele mai bogate surse sunt: carnea de curcan (850 g;3,7 mg), carnea de porc slabă (850 g-2,6 mg), migdalele (1/4 pahar - 1,2 mg), laptele slab (un pahar - 0,9 mg), germenii de grâu (2 linguri - 1,8 mg), stridiile (6 bucăți de dimensiune medie - 125 mg).
Sfaturi diverse
Necesarul de iod pentru un adult este de la cca. 100 miligrame pe zi pentru femei și până la 130 miligrame pe zi pentru bărbați. În condiții fiziologice speciale - sarcina, alăptarea pruncului - nevoia de iod a organismului se ridică la 125-500 miligrame pe zi. Iodul se găsește în algele crescute în apa mării, în apa potabilă și ciuperci (cultivate sau crescute în flora spontană). Copiii născuți din mame care nu au primit în timpul sarcinii cantități suficiente de iod pot suferi de întârzieri în dezvoltarea fizică și mentală.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale