Termenul de aromoterapie a fost utilizat în tratarea bolilor și afecțiunilor, precum și pentru menținerea sănătății psihice. Aromoterapia constă în utilizarea uleiurilor esențiale distilate de la plante precum mușețelul, camforul, menta, rozmarinul, levănțica și eucaliptul. Astfel de tratamente au fost utilizate încă din vechiul Egipt, Grecia sau Roma antică sau de către alte civilizații. Medicii arabi antici au dezvoltat distilarea uleiurilor aromate prin experiențe alchimice.
Termenul de aromoterapie este originar din Franța. Pentru prima oară l-a utilizat chimistul francez Rene-Maurice Gattefosse, a cărui lucrare "Aromatherapie" a fost publicată în anul 1928. Aromoterapia este mai mult decât o simplă ramură a botanicii. Deoarece lucrează cu energiile subtile ale plantelor aromatice aflate în legătură permanentă cu forța vieții, aromoterapia este asociată cu vechiul concept chinez Yin și Yang.
Aromoterapia se referă la ameliorarea sau vindecarea diferitelor boli cu ajutorul aromelor și/sau a parfumurilor, dar și a unor produse volatile sau odorizante extrase din plante aromatice. Cât de veche este această practică o dezvăluie descoperirile arheologice care aduc la suprafață argumente privind arta mumificării unde se foloseau substanțe cât se poate de naturiste în vederea îmbălsămării faraonilor. Și totuși această veche tradiție a început să fie luată în considerare de oamenii de știință abia la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Fără să ne dăm seama practicăm aromoterapia chiar în propria bucătărie atunci când gătim mâncarea și când folosim legume și zarzavaturi sau condimente precum ceapa, usturoiul, pătrunjelul, mărarul etc.
Esențele aromatice nu produc dependență și nu au efecte secundare dăunătoare și, de aceea, acest tip de practică terapeutică are un interes din ce în ce mai crescut în rezolvarea și ameliorarea bolilor.
Remedii populare
Tuse la copii - Se amestecă 100 gr miere cu 100 gr unt proaspăt și conținutul unui pachețel de vanilie. Se dă copilului, din acest amestec, de trei ori pe zi, câte o linguriță. Dacă se folosește miere de Tei și se adaugă și 2 gălbenușuri proaspete efectul apare după primele 2-3 lingurițe. Atenție: dacă văd copiii cum preparați această rețeta vor mânca totul deodată că le place. Tusea se oprește în câteva ore, dar după 24 de ore vor tuși în continuare. Dați-le numai câte un pic cu lingurița și întindeți tratamentul pe mai multe zile și dacă nu mai tușesc. Este un emolient excelent.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale