Terapii Naturiste

Canicula

După ce toată iarnă ne-am dorit căldură, iată că a venit vara și deja începem să ne dorim o temperatură mai coborâtă. Există un interval de temperatură ce poate să ne asigure o stare de confort, un interval în care ne simțim bine și organismul nostru funcționează la parametri corecți.

Canicula

Canicula face ravagii în perioada de vară și este bine să știm cum să-i facem față. Iată mai jos câteva sfaturi:

  • Prima regulă pe care o știe toată lumea este hidratarea corpului: consumați cât mai multă apă. Prin transpirație, corpul pierde multă apă, care este necesară bunei funcționări a unor organe importante, cum ar fi rinichii și ficatul. Chiar dacă se spune că este bine să beți cel puțîn 2,5 litri de apă pe zi, în asemenea perioade nicio exagerare nu strică, puteți să beți liniștiți chiar și 4 litri de apă pe zi.
  • Evitați consumul de cafea și băuturi alcoolice deoarece pot contribui la deshidratarea corpului și la creșterea temperaturii sale. Dintre băuturile alcoolice în mod clar evitați băuturile spirtoase; eventual berea rece, băută cu măsură, poate să ajute.
  • Evitați să consumați mâncăruri grase, preparate grele, cel mai bine este să consumați fructe și legume, mâncăruri ușor digerabile. Mâncărurile grele, pe lângă multe alte dezavantaje, sunt consumatoare de energie și în acest fel cresc temperatura corpului.
  • Fiți cât mai calmi, nu vă agitați, pentru a nu vă crește termperatura corpului în mod intenționat. De asemenea, este de preferat să nu faceți sport pe caniculă; dacă este absolut necesar pentru că urmăriți vreo performanță, atunci faceți sport în sală, la o temperatură normală.
  • Stați cât mai puțin pe afară. Dacă este necesar să ieșiți, atunci căutați cât mai mult umbra, purtați o pălărie de soare și haine cât mai deschise la culoare. Persoanele în vârstă, copiii și bolnavii ar fi bine să evite expunerea la soare.
  • Evitați folosirea cremelor grase și vâscoase, deoarece adună praf și pielea nu mai respiră normal. De fapt cel mai bine ar fi ca pielea să fie lăsată cât mai natural, eventual creme cu factor de protecție.
  • Prin transpirație se pierde mult calciu și potasiu, ar fi bine să supliniti această pierdere prin suplimente alimentare. O pastilă efervescentă de calciu și magneziu pe zi are o contribuție excelentă pentru menținerea unei stări de confort.
  • Este recomandată mâncarea rece. Mâncarea caldă și ceaiul cald îl folosesc tibetanii pentru a-și aduce un plus de căldură corpului. Nu suntem de părere că mâncarea caldă ar face bine pe timp de caniculă, deoarece se bazează pe un șoc oferit organismului, cu speranțe că va avea un efect invers, dar nu se știe fiecare organism cum reacționează, așa că pe timp de caniculă cea mai potrivită mâncare este cea rece sau mai bine la temperatura mediului ambiant.
  • Faceți dușuri reci, dar nu foarte reci, apoi puteți să va uscați în fața unui ventilator, dar în niciun caz la aerul condiționat.
  • Există metode de răcire instantanee, dar nu vă recomandăm să puneți gheață direct pe piele, pentru a nu suferi un șoc prin pierderea bruscă de căldură. Într-unul din filmele sale Marilyn Monroe își ținea lenjeria în congelator. Fiecare cu ideile sale...

Prof. Firicel CiarnăuTarancuta

Remedii populare

Expectorante - Se prepară un amestec din plante uscate și mărunțite de Nalbă mare, frunze de Podbal și Şovârf, luate în proporție de 2:1:1. Peste o lingură de amestec se toarnă 400 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze până se răcește și se strecoară. Se administrează câte 100 ml infuzie călduță de 3-4 ori pe zi, după masă. Peste o linguriță de frunze uscate și mărunțite de Pătlagină se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de o oră și se strecoară. Se administrează câte o lingură de infuzie, de 3-4 ori pe zi.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale