Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilorArtrita reumatoidă

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Artrita este o suferință care afectează una sau mai multe articulații provocând umflarea acestora, durere, mobilitate redusă, uneori chiar atrofie musculară.

Cauze fizice

Artrita are drept cauză depunerea în articulații a deșeurilor pe care, din motive metabolice, organismul nu le mai poate elimina. Sistemul imunitar este bolnav şi începe să se autodistrugă.

Cauze spirituale

Persoana suferindă are emoții atât de puternice încât supărarea nu poate fi exprimată. Din această cauză, se disprețuiește pe sine, se simte în permanență vinovat, are o furie pe care o ține în sine de multă vreme. Suportă cu greu o autoritate şi refuză să o recunoască. Păstrează supărarea, ura şi disprețul față de cei care l-au supărat. Critică pe toată lumea, dar în același timp, nu poate exprima liber ceea ce ar vrea să facă. Atitudinea sa este rigidă şi corpul său se comportă la fel. Adoptă o atitudine de sacrificiu personal şi se consideră fără valoare, mai ales în ceea ce excela şi acum cred că nu mai poate realiza. Ar vrea să conducă oricând şi pe oricine, se suprasolicită, dar fără să fie conștient de aceasta. Pentru că se simte permanent vinovat de ceva sau față de cineva, rigiditatea interioară se transpune în rigiditate fizică. Sportivii pot fi afectații din cauza sentimentului de neputință pe care îl au când nu mai pot realiza performanțele trecute.

Refacere, atitudine

 • Îmi accept slăbiciunile şi știu că sunt bun așa cum sunt acum;
 • Mă eliberez de emoțiile şi supărările din trecut;
 • Accept obiceiuri şi oportunități noi;
 • Mă adaptez la noile situații ivite;
 • Chiar dacă nu mai am performanțe, acum am experiență care mă ajută;
 • Îmi propun noi obiective conforme cu obiceiurile şi plăcerile mele;
 • În viață şi în societate, îmi ocup locul care mi se cuvine.

Tratamente naturiste

 • Ceai de lucernă: o linguriță de semințe de lucernă se fierb 5 minute cu o cană de apă. Se beau 3-4 căni pe zi.
 • Macerat din semințe de susan: o linguriță de semințe de susan negru se lasă la macerat peste noapte într-o cană cu apă. Se bea dimineața pe stomacul gol împreună cu semințele.
 • Decoct de păpădie: 2-3 rădăcini de păpădie se fierb timp de o oră într-un litru de apă. Se bea câte o cană pe zi.
 • Oțet de mere cu miere: se bea dimineața o cană cu apă în care s-a adăugat o linguriță de oțet de mere cu miere.
 • Suc proaspăt de cartof: se obține în storcător din 1-2 cartofi cruzi cu coaja bine spălată cu o perie.
 • Apă de cartofi: un cartof cu coajă, bine spălat, se taie felii subțiri şi se pune într-o cană cu 200 ml apă. Se lasă la macerat peste noapte şi se bea dimineața pe stomacul gol.
 • Suc de ananas proaspăt: un pahar de suc băut zilnic între mesele principale.
 • Un pahar de infuzie preparată din frunze de morcov sau pătrunjel amestecate cu câte 100 ml suc proaspăt de morcovi, țelină şi sfeclă roșie. Se bea zilnic înainte cu o oră de masă de prânz.
 • Zeama de la o lămâie sau lime într-un pahar de apă băută dimineaţa la trezire are rolul de a diminua acidul uric.
 • Sucul proaspăt de țelină este un excelent depurativ şi detoxifiant.
 • Este foarte indicată apa potabilă ținută în vase de cupru.
 • Usturoiul consumat zilnic este un foarte bun antiinflamator.
 • Împachetări cu frunze de frasin: 2-3 mâini de frunze de frasin se fierb timp de 5-10 minute în jumătate de litru de apă şi se lasă să se răcească. Frunzele calde strecurate de apă se pun pe locul afectat şi se împachetează cu un fular de lână.
 • Cataplasmă cu flori de fân: florile de fân se pun într-un săculeț puțin mai mare decât locul dureros, se lasă 5-10 minute în apă clocotită, apoi se scurg bine de apă, se presează şi se așază pe locul dureros, se împachetează cu un fular de lână şi se ține până se răcește.
 • Masaj cu ulei de liliac: se toacă 8 flori de liliac alb împreună cu doi pumni de flori de levănțică şi se pun într-o sticlă de 750 ml. Sticla se umple cu ulei de măsline şi se ține la soare timp de 21 de zile. Articulațiile se masează cu uleiul filtrat. Se păstrează la loc întunecos şi răcoros.
 • Masaj cu unt de cocos: 200 g unt de cocos se încălzește şi se amestecă cu 3-4 linguri de camfor. Cu acest amestec se masează articulațiile. (Obs.: La o temperatură mai mare de 25°C untul de cocos devine ulei.)
 • Sunt benefice băile cu sare de mare dizolvată în apa din cada de baie. Se face seara timp de 30 de minute în apă la temperatura de 38°C - 40°C.
 • Uleiul de pește înghițit dimineața şi seara acționează împotriva durerilor articulare.

Asocieri

Zodie: Berbec, Taur, Scorpion/Săgetător, Fecioară;
Planetă: Marte, Venus, Pluto/Mercur, Jupiter;
Chakra: prima - Muladhara, pentru oase/a treia – Manipura, pentru umeri şi brațe;
Culoare: roșu/galben;
Cristale şi pietre: rubin, granat, agate, turmalină neagră, coral roșu/citrin, ambră, ochi de tigru, turmalină galbenă;
Uleiuri esenţiale: paciuli, lemn de cedru, santal/ienupăr, lavandă, bergamotă, rozmarin.

Avertismente, recomandări

Alimentația în artrită trebuie să producă în sânge reacții alcaline. Se recomandă un regim bazat pe vegetale crude sau cel mult fierte. O dată la 2 luni este benefică o cură numai cu legume şi fructe crude timp de câteva zile.

Bananele sunt eficiente datorită conținutului bogat în vitamina B6, de aceea se recomandă ca o dată la 2 luni să se țină o cură de 3-4 zile bazată numai pe 8-9 banane zilnic fără alte alimente.

Pe articulațiile afectate se pun brățări de cupru.

Chiar dacă artrita este mai dureroasă în timpul schimbărilor atmosferice, iar uneori durerile dispar, se recomandă tratament pe tot timpul anului.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".Doctor

Sfaturi diverse

Mărarul, pe lângă un foarte bun condiment, se folosește pentru tratarea pielonefritelor, cistitei, în combaterea pietrei de la rinichi (ceai de semințe de mărar).Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale