Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilorColica renală

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Colica renală se manifestă printr-o durere puternică în zona lombară şi cu iradiere spre încheietura piciorului, putând fi însoțită de stări de vomă, frisoane, tulburări de micțiune etc.

Cauze fizice

Colica renală indică existența calculilor renali - piatră la rinichi - şi faptul că aceștia se mișcă de la locul lor. Natura chimică a calculilor renali este legată de obiceiurile alimentare ale pacientului.

Cauze spirituale

Individul se simte debusolat şi tulburat. Nu știe ce anume este blocat în relațiile sale, dar este timid, exagerat de sensibil şi se autoînvinovățește în permanență. Se socializează cu dificultate, evită contactul cu alte persoane, se adaptează greu unor noi situații, îi este teamă de schimbări şi nu acceptă să facă compromisuri. Are impresia că este mereu înșelat şi că își pierde locul său în viață. Este necăjit, îl supără tot ce vede şi aude, trăiește o permanentă stare de iritare.

Refacere, atitudine

 • Mă simt echilibrat şi sunt sănătos;
 • Îmi afirm părerile şi cerințele mele în fața tuturor;
 • Sunt mereu primul în a-mi exercita drepturile;
 • Consider că totul este un dar pentru mine;
 • Accept că totul se schimbă în bine pentru mine;
 • Accept că fiecare are părerile sale şi modul său de viață;
 • Viața mea este frumoasă.

Tratamente naturiste

 • Ceai de coada calului: o linguriță de plantă se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să se răcească, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
 • Ceai din frunze de coacăz negru: o linguriță de frunze se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
 • Decoct din coajă de alun: două lingurițe de coajă mărunțită se fierb 10 minute cu o cană de apă, se lasă să se răcorească, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
 • Decoct din rădăcină de brusture: două lingurițe de rădăcină mărunțită se fierb 10 minute cu o cană de apă, se lasă să se răcorească, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
 • Ceai din mătase de porumb: o linguriță de mătase se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, se strecoară şi se beau două căni pe zi: una dimineața înainte de micul dejun, a doua dup-amiază.
 • Decoct din cozi de cireșe: două lingurițe de cozi de cireșe mărunțite se fierb cu 300 ml apă timp de 10 minute, se lasă să se răcească 15 minute, apoi se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi la o temperatură moderată.
 • Ceai din frunze de merișor: o linguriță de frunze se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 30 de minute, apoi se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
 • Decoct din rizomi de pir: o linguriță de rădăcină mărunțită se fierbe 10 minute cu o cană de apă, se lasă să se răcorească şi se strecoară. Se pot bea 3-4 căni pe zi.
 • Ceai diuretic-calmant dintr-un amestec din trei linguri mătase de porumb, trei linguri conuri de hamei, două linguri rădăcină de pir, o lingură de levănțică, o lingură de valeriană. O lingură din acest amestec bine omogenizat se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 30 de minute, apoi se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
 • Ceai din frunze de mesteacăn: o linguriță de frunze se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, se strecoară şi se amestecă cu un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu. Se pot bea 2-3 căni pe zi.
 • Ceai din muguri de plop: o linguriță de muguri se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute şi se strecoară. Se pot bea 3-4 căni pe zi.
 • Ceai de ghimpe: o linguriță de ghimpe se infuzează într-o cană de apă clocotită şi după 10 minute se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. În această perioadă, nu se consumă condimente picante, alcool, murături, mezeluri și fructe acre.
 • Decoct din frunze de pătrunjel: o legătură de pătrunjel se fierbe într-un litru de apă până se reduce la jumătate. Se lasă să se răcească, se strecoară şi lichidul se păstrează la frigider. Se beau în fiecare dimineață câte 100 ml înainte de micul dejun. Se încălzește puțin înainte de a fi băut.
 • Decoct de ceapă: o ceapă medie mărunțită se fierbe 15 minute cu 300 ml apă, se strecoară, lichidul se amestecă cu miere după gust şi se bea cald înainte de culcare.
 • Ceai din măceșe: peste o linguriță de măceșe se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 20-30 de minute, apoi se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi. Este foarte eficient şi în amestec cu o linguriță de valeriană.
 • Tinctură din muguri de plop: se beau câte 40 de picături într-o cană de apă dimineața şi seara.
 • Tinctură de tămâie: 10 g tămâie se lasă la macerat timp de 7-10 zile în 100 ml alcool de 90°, apoi se poate folosi. La orele 8 şi 11 se ia câte o linguriță de tinctură într-un pahar de apă.
 • Tinctură de lemn dulce: 30 de picături se pun într-un pahar cu apă şi se beau trei pahare pe zi înaintea meselor principale.
 • Fructele de ienupăr se pot folosi fie sub formă de tinctură, fie sub formă de decoct sau chiar de vin de ienupăr, dar trebuie avut în vedere că poate produce sau agrava leziunile rinichiului.
 • Comprese calde aplicate pe zona lombară: pânză caldă, pernă electrică, sticle cu apă caldă.
 • Compresele calde cu plantele rezultate în urmă strecurării infuziilor şi decocturilor: plantele se împachetează într-o pânză curată şi se aplică pe regiunea lombară;
 • Băi calde - 38°-40°C - timp de jumătate de oră, păstrând temperatura prin adăugarea de apă fierbinte. După baie, se recomandă repausul la pat.
 • Baie caldă/fierbinte cu ace de brad/pin.
 • Dușuri fierbinți pe zona lombară.
 • Baie caldă în care s-au pus câteva picături din uleiurile esenţiale recomandate.

Asocieri

Zodie: Rac, Balanță, Scorpion;
Planetă: Luna, Venus, Pluto;
Chakra: a doua - Svadisthana;
Culoare: portocaliu;
Cristale şi pietre: ambră, citrin, topaz, piatră lunii, coral, calcit portocaliu;
Uleiuri esenţiale: portocale, mandarine rozmarin, ienupăr, lemn de santal, iasomie, trandafiri, ylang-ylang.

Avertismente, recomandări

Pentru a preveni recidivele, se recomandă renunțarea definitivă la fumat, iar din alimentație să se excludă produsele care favorizează formarea calculilor (cacao, cafea, spanac, măcriș, lobodă etc.) Totodată, se va asigura o diureză de cel puțin 2 litri de lichid pe zi, însă în timpul crizei dureroase nu se vor bea multe lichide pentru a nu crea tensiune suplimentară la nivelul bazinetului, accentuând durerea.

Se recomandă să nu se consume permanent ceai dintr-o singură plantă, ci se vor alterna de la o zi la alta: o zi coada calului, a doua zi coacăz negru etc. Este important ca pe parcursul întregii vieți să se consume ceaiuri cât mai variate. Persoanele cu viață sedentară vor trebui să facă cât mai multă mișcare.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".Tarancuta

Remedii populare

Leac pentru agitație nervoasă și iritabilitate mărită - Se prepară un amestec din plante uscate și mărunțite de Mentă, rădăcini de Valeriană și conuri de Hamei, luate în proporție de 2:1:1 (două linguri din prima plantă și câte una din celelalte). Peste o lingură de amestec se toarnă 400 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze până se răcește și se strecoară. Se administrează câte 200 ml de infuzie, de două ori pe zi.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale