Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilorConjunctivita

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Ochii ustură, apare senzația de arsură oculară ori nisip în ochi, înțepături, mâncărimi.

Cauze fizice

Conjunctivita este produsă de obicei de microbi care îmbolnăvesc în mod special conjunctiva: fumul, praful, corpi străini, gazele toxice etc.

Cauze spirituale

Bolnavul nu vrea să vadă ceea ce nu îi place, este ușor impresionabil şi nu se poate concentra mult timp asupra unei anumite probleme. Nu vrea să înțeleagă şi părerea altora, este permanent iritat şi revoltat de ceva. Consideră că ceea ce se întâmplă în realitate este mizerabil şi nu ar vrea să mai vadă așa ceva. Se închide în lumea lui, simte că se eliberează emoțional şi nu se mai poate bucura de viață.

Refacere, atitudine

 • Conștientizez că refacerea mea depinde numai de mine;
 • Am încredere în intuiția mea şi pot să văd clar ce este în jurul meu;
 • Mă deschid să înțeleg pe cei din jurul meu;
 • Sunt în contact direct cu realitatea;
 • Sunt conștient de tot ce îmi oferă viața;
 • Accept că trecutul nu mai este în actualitate;
 • Accept să-mi creez viața așa cum vreau eu;
 • Am încredere în înțelepciunea mea.

Tratamente naturiste

 • Comprese pe ochi cu infuzie de albăstrele: două lingurițe de flori de albăstrele se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă 30 de minute, apoi se strecoară şi se pun comprese cu pansamente sterile.
 • Comprese pe ochi cu infuzie de gălbenele: două lingurițe de flori se opăresc cu 200 ml apă clocotită, se lasă să infuzeze cca o oră şi se strecoară. O pânză curată/pansament steril se înmoaie în această infuzie, se stoarce bine şi se aplică pe ochi.
 • Comprese reci: o pânză curată înmuiată într-un recipient cu apă cu gheață, stoarsă bine, se pune pe ochi timp de 2-3 minute. Se schimbă cu o altă compresă la fel de rece, alternând timp de 30 de minute. Se repetă procedeul după o oră de pauză pentru alte 30 de minute.
 • Comprese calde-reci: o pânză curată înmuiată în apă fierbinte (nu foarte fierbinte) se stoarce bine şi se pune pe ochi timp de două minute, apoi se scoate şi timp de 30 de secunde se pune o compresă care a fost înmuiată în apă cu gheață şi stoarsă bine. Se repetă alternanța cald-rece timp de 15 minute.
 • Compresă cu decoct din rădăcină de nalbă: două lingurițe de rădăcină de nalbă mărunțită se fierb 10 minute cu o cană de apă, se lasă să se răcească şi se strecoară. Se pun comprese la temperatura camerei.
 • Spălături cu infuzie din semințe de fenicul: o linguriță de semințe se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să se răcească şi se strecoară. Cu acest lichid se spală ambii ochi.
 • Spălături sau comprese cu infuzie dintr-un amestec în cantități egale din frunze de pătlagină, flori de albăstrele şi sulfină.
 • Infuzie din frunze de coacăz negru: o linguriță de frunze se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară şi se beau două căni pe zi.
 • Infuzie dintr-un amestec în cantități egale din albăstrele, mușețel, nalbă-mare, silur, petale de trandafiri de dulceață. Se opărește o linguriță din acest amestec cu o cană de apă clocotită, se lasă să se răcească şi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
 • Comprese cu suc din frunze de pătrunjel.
 • Cataplasme cu cartofi cruzi rași şi așezați într-un tifon steril.

Asocieri

Zodie: Săgetător, Vărsător, Pești;
Planetă: Jupiter, Uranus, Neptun;
Chakra: a șasea - Ajna;
Culoare: indigo;
Cristale şi pietre: ametist, azurit, fluorit, safire;
Uleiuri esenţiale: geranium, lavandă, rozmarin, mentă, ienupăr.

Avertismente, recomandări

Deoarece conjunctivita este o boală contagioasă, sunt necesare o serie de măsuri de igienă personală: se va folosi un prosop separat pentru fiecare ochi care ar trebui schimbat zilnic; mâinile se vor spăla bine de câteva ori pe zi, ochiul sănătos nu va fi atins cu obiectele personale, iar în mediul exterior se vor purta ochelari fumurii pentru a proteja ochii împotriva prafului şi a luminii solare. Nu este permis să se facă baie în lacuri, bazine etc.

Pentru a crește imunitatea pacientului şi a-l ajută să lupte împotriva infecției, se recomandă o dietă predominant vegetală bogată în vitamina A: cătină, afine, morcov, iar înainte de micul dejun se vor bea 200 ml suc de morcovi amestecat cu 100 ml suc de sfeclă roșie.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".Doctor

Sfaturi diverse

Sucul de varză ajută la vindecarea ulcerelor, a constipaţiilor rebele, a erupțiilor și eczemelor; adăugarea de sare preparatelor din varză distruge vitaminele acesteia.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale