Terapii Naturiste
Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog

Alun

Factorul curativ: fructe, frunze tinere.

Afectiuni pentru care se recomanda: anemie, anemie posthemoragica, crestere, diabet, fragilitate capilara, pietre la rinichi, sarcina, boli pulmonare.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Alun, (lat. Corylus avellana L.).

Scurta descriere:
Alunul romanesc este un arbust, o tufa ceva mai mare, care creste mai ales la marginea palcurilor de padure, acolo unde este lumina din belsug si pamant afanat. Mai exista o specie de alun, turceasca, mai productiva, dar ale carei fructe nu au virtutile tamaduitoare si vitalitatea alunului autohton.

Calitati curative si actiune farmaceutica:
Fructele alunului sunt o adevarata mina de energie, avand o valoare calorica si nutritiva foarte apropiata de cea a carnii, dar fiind mai digerabile si avand o toxicitate mult mai mica. In plus, aluna este foarte bogata in vitamine (A, B1, B2, C) si in minerale (fier, fosfor, potasiu, calciu). Ca medicament, alunele au valoare terapeutica atunci cand sunt consumate crude, neprajite, fiind indicate pentru: anemie, anemie posthemoragica, crestere, diabet, fragilitate capilara, pietre la rinichi, sarcina, boli pulmonare.

Recomandari:

- pentru consum, in afectiuni precum anemie, anemie posthemoragica, crestere, diabet, fragilitatea capilara, pietre la rinichi.
Sarcina - 20 de alune mancate dimineata si aceeasi cantitate seara constituie un intaritor remarcabil pentru femeile gravide. Este recomandata o portie de 150-200 g de alune pe zi.
- ulei din fructe pentru eliminarea teniilor, impotriva infectiilor cailor respiratoare Prin presare la rece, se poate obtine uleiul de alune, care nu se conserva foarte mult timp, dar care are efecte tamaduitoare foarte puternice. O lingurita de ulei luata seara si una dimineata, timp de 15 zile, duce la eliminarea teniei. Luat zilnic, uleiul de alune protejeaza gatul impotriva infectiilor, fiind folosit cu mult succes si contra hipertensiunii arteriale: doza este aceeasi.
- faina din fructe ca energizant Este un vitalizant de exceptie. Pentru copii, mai ales, aceasta forma de administrare a alunelor este foarte indicata.

Preparare

Faina
Prin zdrobirea alunelor crude in piua sau macinarea lor cu rasnita, se obtine o "faina" foarte gustoasa care poate fi amestecata cu miere si busuioc.
Pentru consum
Doua lingurite de frunze de alun maruntite si 50-100 g de alune crude consumate zilnic.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Alun

© Editura Fidelia
27.02.2007

Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog


FitoterapieTarancuta

Remedii populare

Traumatisme - Se fierbe indelung 1/2 kg fasole alba uscata. Boabele rasfierte se strivesc si se aplica pe locul bolnav bandajandu-se pe deasupra cu o panza de bumbac. Bolnavul va dormi peste noapte cu acest pansament. Se vor evita ranile deschise.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale