Terapii Naturiste

Coada calului

Factorul curativ: tulpinile sterile
Afectiuni pentru care se recomanda: anemie, convalescenta; guta, reumatism; ulcer gastric; bronsite.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Coada calului (lat. Equisetum Arvense), denumiri alternative: barba ursului, barba sasului, bradisor, bradulet, coada manzului, codaie, parul porcului.
Scurta descriere:
Planta perena ierboasa, erecta, cu tulpini de doua feluri, fertile, de culoare bruna, terminale cu un spic si sterile, verzi, costate, cu ramificatii verticale.
Calitati curative si actiune farmaceutica: Acid silicic, saponine, flavonoide, saruri de potasiu, urme de ulei volatil, principiu amar, vitamina C.
Diuretic, seclorurant, remineralizant, hemostatic, neutralizant gastric, expectorant, antieczematos, antisudorific.

Recomandari:

- tinctura din tulpina impotriva hiperhidroza plantara
Se pot trata picioarele care transpira (hiperhidroza plantara), prin frectii. Se mai pot face bai la picioare cu ceai din aceeasi planta. Este recomandata baia vitala, timp de 25 minute, o baie de abur a picioarelor, urmata de dus rece, sau baie alternanta de picioare.
Pentru persoanele care suporta, se face baie rece la picioare timp de 15 minute, de 2 ori pe zi, in solutie de apa cu otet de mere in parti egale. Tinctura suedeza are efecte benefice, daca se tin talpile picioarelor intr-un vas cu tinctura in cantitate necesara sa asigure un contact intim cu toata suprafata piciorului, timp de 15 minute. Ciorapii si incaltamintea se pudreaza cu oxid de zinc.
Alimentatie recomandata:
Pe timpul tratamentului se tine o dieta cu sucuri de fructe si zarzavaturi, timp de 2 luni. Dimineata se face o clisma cu 2 litri infuzie calduta de musetel, se bea zilnic de 3x50 ml suc de orz verde sau seva de mesteacan. Se face o cura cu boabe de ienupar.
- ceai de coada calului impotriva anemiei, in perioada de convalescenta; impotriva artritelor, hipermenoreei, enterocolitelor, colicilor gastrice Se recomanda sa se bea zilnic, dimineata pe stomacul gol, 1 ceasca cu ceai; sau se beau 3 ceaiuri pe zi, intre mese.
- decoct din tulpina impotriva afectiunilor cardiace, anemiilor, pentru prevenirea cariilor dentare si fortifierea unghiilor
- pulbere din tulpina ca remineralizant: 1 varf de cutit pe zi.

Preparare

Tinctura
- 10 gr de planta se lasa la macerat cu 50 ml timp de 14 zile, la soare sau alta sursa de caldura, agitand zilnic.
Ceai - decoct
- 1 lingurita de planta maruntita la la o cana de apa (250 ml) apa rece; se fierbe 15 minute
- foarte concentrat: 100 g la 1 litru de apa
Macerat
- se macereaza tulpinile la rece, in rachiu natural de fructe
Pulbere
Se macina tulpinile uscate.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

In caz de supradozare apar dureri de rinichi, in zona de jos a spatelui. Trebuie folosita cu moderatie de catre bolnavii cu hipertensiune, cu boli de inima si de rinichi.


Coada calului

© Editura Fidelia
27.02.2007Doctor

Sfaturi diverse

Zerul este un produs foarte valoros. Conține lactalbumină, lactoză, săruri minerale, enzime, vitamine. Poate fi folosit tranzitoriu, după dietă hidrică la copii cu tulburări acute de nutriție. Este colagog, diuretic, stimulează activitățile intestinelor. De două ori pe zi, se recomandă consumul unei cești de zer îndulcit cu puțină miere. Sugarilor li se administrează 2-3 lingurițe înainte de alăptare. Indicat în anemii, dispepsii, gută (cură de zer de la 500 ml până la un litru pe zi). Trebuie să fie proaspăt și foarte curat. Sub formă de comprese (uz extern) este foarte eficient împotriva degerăturilor.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale