Terapii Naturiste
Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog

Dafin

Factorul curativ: frunze
Afectiuni pentru care se recomanda: impotriva betiei, intoxicatiilor, otravirii; impotriva digestiei grele (atonie digestiva); impotriva gripei, bronsitei.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Dafinul (lat. Laurus nobilis), denumiri alternative: laur.
Scurta descriere:
In Grecia Antica era pretuita pentru mireasma intensa si delicata a frunzelor sale. A fost introdus in alimentatie, mai intai ca un fel de medicament adaugat la hrana zilnica, pentru a creste puterea de digestie si a evita intoxicatiile. Si-a intrat in drepturi o data cu aparitia zacustilor si a celorlalte conserve de toamna, in a caror pastrare si aromatizare este neinlocuit.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Aromatizant. Detoxifiant, laxativ.

Recomandari:

- infuzie din frunze impotriva betiei, intoxicatiilor, otravirii
Reteta 1: Se bea dintr-o data intreaga cantitate preparata, efectul de eliminare fiind foarte prompt. Este un vomitiv si antitoxic redutabil.
Reteta 2: Raguseala, pierderea vocii, infectii ale gingiei
Se lasa la racit, dupa care se fac gargara si clatiri ale gurii cu acest preparat. Tratamentul este mai eficient daca este repetat de trei ori pe zi.
- frunze pentru consum impotriva digestiei grele (atonie digestiva)
Se face tratament vreme de o luna cu cate trei frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, cate una dimineata, la pranz si seara. Efectul de intarire a digestiei este remarcabil.
- macerat din frunze impotriva gripei, bronsitei Se bea pe stomacul gol, in mai multe reprize (in loc de apa). Acest preparat scade febra, elimina durerile de cap si ne ajuta sa ne refacem rapid.

Preparare

Infuzie
Reteta 1: Se pun 20-30 de frunze de dafin oparite cu o cana de apa si lasate la infuzat 20 de minute.
Reteta 2: Se pun 10 frunze de dafin intr-o cana de apa clocotita.
Pentru consum
Se pun in mancaruri 1-2 frunze de dafin.
Macerat
Se pun 4 frunze de dafin si coaja de la o portocala intr-un litru de apa. Se lasa la macerat 4 ore, dupa care se filtreaza totul.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Deoarece in doze mari este vomitiv, dafinul trebuie pus in cantitati mici in mancare. Exista persoane care nu suporta (nici cantitati mici de dafin. In cazul lor, mancarea va fi pregatita fara dafin.


Dafin

© Editura Fidelia
27.02.2007

Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalogDoctor

Sfaturi diverse

Zerul este un produs foarte valoros. Contine lactalbumina, lactoza, saruri minerale, enzime, vitamine. Poate fi folosit tranzitoriu, dupa dieta hidrica la copii cu tulburari acute de nutritie. Este colagog, diuretic, stimuleaza activitatile intestinelor. De doua ori pe zi, se recomanda consumul unei cesti de zer indulcit cu putina miere. Sugarilor li se administreaza 2-3 lingurite inainte de alaptare. Indicat in anemii, dispepsii, guta (cura de zer de la 500 ml pana la un litru pe zi). Trebuie sa fie proaspat si foarte curat. Sub forma de comprese (uz extern) este foarte eficient impotriva degeraturilor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale