Terapii Naturiste

Frasin

Factorul curativ: frunzele, florile, semintele, mugurii.
Afectiuni pentru care se recomanda: Intern - colecistite, angiocolite, ulcer gastric si duodenal, dismenoree, metroragii, enterocolite; extern - plagi greu vindecabile; hemoroizi; arsuri; eczeme; acnee; leucoree.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Frasin (lat. Fraxinus excelsior), denumiri alternative: frasanul.
Scurta descriere:
Arbore viguros, inalt pana la 35 m, cu frunze penat compuse si fructe simple.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Tanin, glicozizi flavonici si cumarinici, acizi organici, vitamina C.
Diuretic cu eliminare de acid uric; depurativ; laxativ usor; coleretic - colagog; cicatrizant si antiinflamator hemoroidal.
Mugurii de frasin trateaza bolile de ficat si rinichi, iar semintele de frasin au proprietati afrodisiace. Ele se folosesc inclusiv in caz de sterilitate masculina.

Recomandari:

- gemoderivat din muguri impotriva diferitelor afectiuni
Mugurii de frasin se folosesc pentru tratarea bolilor care afecteaza caile biliare, caile urinare, ochii si aparatul osteo-articular. Au un efect benefic si in metabolismul lipidelor din organism. Mugurii mai sunt un bun remediu impotriva gutei, a febrei, a colesterolului mare. Semintele au dat rezultate in tratamentul tulburarilor de libido masculin, impotentei, asteniei sexuale, insuficientei testiculare, sterilitatii masculine.
Bolile in care se recomanda extractul din muguri de frasin sunt guta acuta si cronica, artrita gutoasa, hipercolesterolemie, dischinezie biliara si colecistita, congestie hepatica si biliara, celulita, insuficienta renala usoara cu oligurie. De asemenea, are efecte pozitive in obezitate cu retentie de apa, fibromatoza uterina, nevroza anxioasa, retinopatii.
Gemoderivatul din muguri de frasin se administreaza inainte de mesele principale, dizolvat in putina apa: 50 de picaturi, de 1-2 ori pe zi. Pe durata tratamentului trebuie urmarit nivelul uremiei si al colesterolemiei.
- infuzie din flori impotriva dismenoreei si metroragiilor: se fac spalaturi vaginale

Preparare

Gemoderivat
Mugurii de frasin sunt lasati la macerat pentru a se produce gemoderivatul.
Infuzie
O lingura de flori de frasin la o cana de apa. Se pun frunzele in apa clocotinda, se da un clocot, apoi se da deoparte si se acopera cu un capac. Pentru spalaturile vaginale, se pun 10 gr de flori la 100 ml de apa clocotita, se lasa 30 de minute, dupa care se strecoara si se fac spalaturile.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Frasin

© Editura Fidelia
27.02.2007Tarancuta

Remedii populare

Boli de rinichi - Se amestecă bine lut de oale cu oțet din Mere. Preparatul se unge pe o pânză care se aplică seara pe locul bolnav.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale