Terapii Naturiste

Ghimpe

Factorul curativ: partea aeriana (tulpina inflorita).
Afectiuni pentru care se recomanda: adenom de prostata, cancerul de prostata; litiaza renala (pana la marimea unui bob), microlitiaza biliara; hipertiroidie.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Ghimpe (lat. Xanthium spinosum), denumiri alternative: holera.
Scurta descriere:
Este o planta ierboasa, inalta de pana la un metru, cu tulpina bogat ramificata si plina de ghimpi, ceea ce explica si denumirea sa populara. Creste in zonele de campie, dar mai ales in cele de deal, putand fi intalnita insa si in regiunile muntoase joase. Se distinge prin extraordinara sa rezistenta la seceta, la intemperii, la poluare si la orice factor de mediu agresiv, ceea ce explica arealul sau gigantic, incluzand sudul si nordul Africii, centrul si sudul Europei, o mare parte din Asia, precum si America de Sud. Este o planta cu adevarat enigmatica, a carei compozitie chimica nu a fost nici pana in prezent elucidata, dar care in terapie s-a dovedit extrem de activa, in boli din cele mai diverse, de la cele infectioase la cancer si afectiuni degenerative.
Culegerea si uscarea
De la ghimpe se foloseste iarba, adica tulpina inflorita, care se recolteaza de la sfarsitul lui iunie si pana in septembrie-octombrie. Pentru recoltarea si manipularea ulterioara a plantei, manusile de protectie sunt absolut necesare, altfel riscati ca zeci de ghimpi sa va intre adanc in piele, de unde sunt destul de greu de scos. Tulpina se taie la cativa centrimetri deasupra solului, dupa care se toaca putin, pentru a putea fi pusa in sac. Uscarea se face la umbra, in strat de grosime medie, dintr-un kilogram de planta proaspata obtinandu-se doua-trei sute de grame de produs uscat.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Acid cafeic, acid clorogenic, flavone, fitosteroli, saponine, tanin, ulei volatil. Antiinflamator; anticongestiv; dezinfectant; cicatrizant.

Recomandari:

- tinctura din tulpina de ghimpe impotriva adenomenului de prostata, litiazei renale
Adenom de prostata
- Se ia cate o lingurita, diluata in jumatate de pahar de apa, de patru ori pe zi. Poate fi combinata cu cea de pufulita, in proportii egale. Se ia cate o lingurita de patru ori pe zi, pe stomacul gol. De regula, primele rezultate apar in primele zece zile, iar dupa o luna de tratament, senzatia de jena la urinare, mictiunile nocturne si celelalte probleme specifice acestei afectiuni dispar. Prima etapa de tratament este bine sa fie de trei luni, in care se administreaza neintrerupt aceasta combinatie de tincturi. Apoi, se vor face cate zece zile de tratament pe luna, pentru a mentine rezultatele. Efectele cele mai bune si stabile se obtin daca se tine si un regim echilibrat.
Litiaza renala - se combina tinctura de pufulita cu tinctura de ghimpe, in proportii egale, si se iau 2 lingurite din acest amestec, diluate intr-un pahar de apa, de doua ori pe zi. Pentru a se obtine rezultate stabile, fiind necesare minimum sase saptamani de tratament.
- decoct din tulpina de ghimpe impotriva adenomului de prostata
Un gram la o cana - se bea inainte de mese cu 1/2 ora, 2 cani pe zi in primele 6 luni de cura, apoi cate o singura cana pe zi. Cura dureaza 6-18 luni in afectiuni de prostata, 3-5 luni in cistopielite si cure de intretinere toata viata in litiaze renale. Se recomanda asocierea cu un diuretic.
- pulbere din tulpina de ghimpe impotriva hipertiroidiei
Hipertiroidie - se iau trei lingurite de pulbere de ghimpe pe zi, in cure de cate trei saptamani, cu 10 zile de pauza. Iarba de ghimpe este un reglator natural al activitatii tiroidiene, fiind folosit in mod traditional in medicina popoarelor din sudul Europei si pentru tratarea nodulilor si a cancerului la tiroida.
- infuzie din tulpina de ghimpe impotriva cancerului de prostata, microlitiazei biliare.
Adjuvant in cancerul de prostata - se face o infuzie (dupa reteta prezentata la pufulita) din ghimpe si pufulita in proportii egale, din care se va bea cate un litru pe zi. Combinat cu un regim vegetarian bazat in special pe cruditati, acest remediu poate face minuni, fiind recomandat si barbatilor care sufera de cancer al organelor genitale (inclusiv al testiculelor), al rinichilor si al cailor urinare.
Microlitiaza biliara - se prepara un litru de infuzie de ghimpe dupa reteta precizata anterior, la care se adauga doua lingurite de iarba de anghinare (Cinara scolymus). Se bea, pe nemancate, intreaga cantitate de preparat pe parcursul unei zile, administrandu-se 10 zile la rand.

Preparare

Tinctura
- se obtine intocmai ca si cea de pufulita, cu precizarea ca timpul de macerare este ceva mai lung: 14-15 zile, fata de 10 zile la pufulita.
Pulberea si infuzia
- se prepara si se administreaza la fel ca la pufulita.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

E contraindicat consumul de condimente, fructe acre, lactate fermentate si alcool.


Ghimpe

© Editura Fidelia
27.02.2007Tarancuta

Remedii populare

Somn agitat la copii - Dis de dimineață se așterne o pânză albă curată, pe iarba pajiştii. După ce s-a îmbibat bine cu roua dimineții se va înveli copilul cu ea și va fi lăsat să doarmă, până ce pânza se va usca pe corp.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale