Terapii Naturiste

Macris

Factorul curativ: partea aeriana, radacina
Afectiuni pentru care se recomanda: hepatita virala de tip A, B, C; sechele posthepatice; tulburari hepatice aparute pe fond de oboseala; petele pe piele aparute din cauza unor dezechilibre interne; acnee.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Macris (lat. Rumex acetosa).
Scurta descriere:
Macrisul este o planta care atinge un metru si are frunzele alungite, asemeni unor sageti. Partea aeriana are un gust acrisor placut si racoritor, motiv pentru care era frecvent folosita in alimentatie. Radacina e pivotanta, cu un gust amarui-dulceag.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Radacina e utilizata in medicina populara in tratarea afectiunilor pielii. In prezent, radacina de macris este o adevarata revelatie in tratarea bolilor de ficat, in special a hepatitelor virale extrem de agresive (A, B, C), precum si a intoxicatiilor de tot felul.

Recomandari:

- pulbere de frunze pentru bolile de ficat, dezintoxicarea organismului
Planta se ia pe stomacul gol, se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. In bolile de ficat si in bolile produse de intoxicarea organismului (care sunt principala specialitate a acestei plante), pulberea de macris este foarte eficienta in combinatie cu cea a plantelor amare: anghinare, tintaura, gentiana, pelin etc.
Amestec de pulberi de radacina de macris, iarba de anghinare (Cinara scolymus), seminte de armurariu (Silbyum marianum) si iarba de sunatoare (Hypericum perforatum), in proportii egale, cate o lingurita de pulbere pe stomacul gol, de patru ori pe zi. Dupa cateva saptamani vor aparea rezultate pozitive: revine pofta de mancare si o rezistenta ceva mai mare la efort, pielea incepe sa revina la culoarea normala, iar tonusul psihic creste spectaculos. Tratamentul se poate face periodic, cate 3 luni/cura.
Pulbere asociata cu pulberea de radacina de macris cu cea de iarba de anghinare, in proportii egale, si se administreaza de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Tratamentul este de minimum doua saptamani in afectiunile usoare si de doua-trei luni in cele severe. Adjuvant in bolile tumorale maligne si benigne - se ia radacina de macris sub forma de pulbere: cate o lingurita, de patru ori pe zi. Anumite substante continute de acesta au efecte imunostimulente, mobilizand organismul sa elimine pe cale naturala formatiunile tumorale. Mai mult, radacina de macris este un stimulent bland si eficient al digestiei, ajuta la mentinerea tonusului fizic si psihic - elemente extrem de importante in tratamentul bolii canceroase. Patru lingurite de pulbere de radacina de macris se combina cu patru lingurite de miere. Se consuma acest preparat pe parcursul unei zile, pe stomacul gol. Cura dureaza minimum doua luni si este recomandata impotriva acneei.
- decoct de radacina impotriva hepatitei virale Preparatul obtinut se consuma in 2-3 reprize, pe parcursul unei zile.
Se beau zilnic, pe stomacul gol, 2-3 cani de decoct de radacina de macris. Este un remediu de medicina populara romaneasca si a carui eficienta este explicata stiintific prin efectul sau extrem de benefic asupra ficatului si prin calitatea sa de detoxifiant. O cura pentru rezolvarea acestui gen de probleme dureaza minimum o luna, iar eficienta remediului creste, daca se adauga si o lingurita de iarba de trei-frati-patati (Viola tricolor) la o cana de preparat.

Preparare

Pulberea
Pulberea este forma de administrare cea mai eficienta si cu actiunea cea mai rapida. Se obtine prin pisarea radacinilor de macris in piua, urmata de macinarea lor cu rasnita electrica de cafea. Se obtine o pulbere din care se administreaza cate o jumatate de lingurita, de patru ori pe zi.
Decoctul
Doua lingurite de radacina de macris maruntita se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar planta ramasa se fierbe cu inca o jumatate de cana de apa 1-2 minute, dupa care se lasa la racit; se combina cele doua extracte.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Macris

© Editura Fidelia
27.02.2007Doctor

Sfaturi diverse

Manganul se găsește în țelină, pătrunjel, păstârnac, praz, spanac, lobodă, vinete, andive, cicoare sălbatică, fructe, cum ar fi merele, perele, cireșele, vişinele, castanele, măslinele, lămâile, toate acestea preparate la rece, fără foc. Întârzierea creșterii se manifestă prin lipsa manganului în corp, scăderea rezistenței osoase, apariția malformațiilor scheletice, alterarea sistemului de reproducere, convulsii, paralizie, modificarea metabolismului glucidic și lipidic. Poate apare, de asemenea, la copii orbirea sau surditatea. La persoanele adulte pot apare zgomote în urechi sau pierderea totală a auzului.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale