Factorul curativ: fructul
Afectiuni pentru care se recomanda:
Lipsit de aciditate, sucul de mere este printre putinele sucuri de fructe ce pot fi amestecate cu sucurile de legume (care sunt alcaline). El este un tonic al sistemului nervos si muscular, fiind considerat un excelent reintineritor al tesuturilor. Stimuleaza digestia, iar atunci cand este mai acrisor, invioreaza apetitul. Este protector al stomacului, antiseptic intestinal, stimulent si decongestiv hepatic. Curata sangele, elimina constipatiile usoare, este depurativ. Este indicat in infectiile intestinale, mai ales in colibaciloze, fiind in acelasi timp foarte folositor in bolile de rinichi, in reumatism si guta. Constituie un adevarat medicament de intretinere pentru aparatul cardiovascular: actioneaza favorabil in hipertensiunea arteriala, micsoreaza concentratia de colesterol din sange, previne ateroscleroza si infarctul. Este recomandat si in obezitate si sedentarism. Combate cu succes multe din neplacerile pe care le aduce dupa sine varsta inaintata. Mai este indicat in: astenie fizica si intelectuala, convalescenta, sarcina, anemie, litiaza urinara urica, obezitate.
Frumusete:
Sucul de mere ajuta la tonifierea si la mentinerea tineretii si elasticitatii pielii. Se face un masaj general cu suc proaspat de mere, insistand pe zona obrajilor, sanilor, abdomenului.
Denumirea uzuala: Mar (lat.Malus pumila).
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Are proprietati expectorante si decongestive asupra aparatului respirator, inlesnind eliminarea secretiilor bronsice.
Bolnavii cardiaci ar trebui sa faca in fiecare an o cura de 12 zile minimum cu acest suc (care este cu atat mai eficient, cu cat merele sunt mai de curand culese).
- suc din fructe - tonic al sistemului nervos si muscular, fiind considerat un excelent reintineritor al tesuturilor; stimuleaza digestia; curata sangele
Este un adevarat rege in acest domeniu, el fiind suport pentru majoritatea sucurilor de fructe si a combinatiilor lor.
- otet din fructe - tonic
Suc
Sucul se prepara din mere necojite, spalate bine, taiate in bucati si stoarse in centrifuga sau rase si presate intr-un tifon. Doua-trei lingurite de suc de lamaie adaugate la un pahar de zeama de mere radicalizeaza efectul curei.
Este un regulator excelent al tranzitului intestinal, avand, pe langa o benefica functie de eliminare a toxinelor, si un rapid efect de eliminare a kilogramelor.
Otet
Resturile rezultate din prepararea sucurilor pot fi folosite si ele. Spre exemplu, din resturile aflate in storcator dupa obtinerea sucului de mere, putem face un foarte folositor otet de mere cu miere, daca le punem intr-un borcan si adaugam 20-30 g drojdie de bere proaspata, o lamaie, un pahar de miere de albine, apa de izvor. Lasam sa fermenteze 2-3 saptamani, amestecand mereu, il punem in alt borcan, adaugam putina miere (sau zahar) si il lasam sa fermenteze in continuare. Dupa 30 de zile, il punem in sticle.
Fructele si legumele destinate prepararii sucurilor sa fie de buna calitate (sa nu fie deshidratate, stricate, intrate in fermentatie etc.) si ajunse la maturitate. Trebuie indepartat orice factor nociv: praf, oua de paraziti, pamant etc. Sa se faca o spalare atenta si indelungata sub jet de apa sau in mai multe ape.
La prepararea sucurilor se vor evita vasele de aluminiu.
Pastrarea legumelor si fructelor pentru a putea extrage zilnic sucuri proaspete se face tinandu-le in cutia speciala de legume si fructe a frigiderului sau in spatii racoroase, curate si bine aerisite.
In ceea ce priveste utilizarea lor, sucurile pot fi consumate ca atare, indulcite cu miere - daca este cazul - singure sau in combinatii diferite, in functie de scopul propus sau de afectiunea a carei ameliorare sau vindecare se urmareste.
© Editura Fidelia
27.02.2007
Sfaturi diverse
Cobaltul este, de asemenea, un oligoelement esențial. Este răspândit în întregul organism. În cantități mai mari se află în ficat, rinichi, cord și vasele sangvine. În organism, calea cea mai normală de pătrundere este alimentația. Cel mai important în acest proces este consumul de lapte crud, proaspăt muls. Se întâlnește în spanac, varză și alge. Alături de fier și cupru, cobaltul intervine direct în procesul de formare a hematiilor. Un rol important în menținerea integrității sistemului nervos și, îndeosebi, a celui vegetativ-simpatic. Intervine direct în procesul de creștere al organismului. Lipsa cobaltului în organism favorizează apariția anemiei pernicioase. Alimentația vie, echilibrată și variată, menține o sănătate perfectă, fără nici un fel de medicamente, la copii, adulți și vârstnici.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale