Terapii Naturiste
Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog

Morcov

Factorul curativ: frunze
Afectiuni pentru care se recomanda: detoxifiant; retentie de apa in tesuturi; colita de putrefactie; intoxicatii cu metale grele.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Morcov (lat. Daucus carota).
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Foarte putin cunoscute ca aliment, frunzele morcovului au remarcabile proprietati vitaminizante (contin vitamina C si vitamine din complexul B) si remineralizante (contin magneziu, calciu, fier).
Consumate crude, au un aport remarcabil de clorofila - substanta cu proprietati detoxifiante, stimulent al proceselor de regenerare si cicatrizare remarcabil.

Recomandari:

- suc din frunze impotriva retentiei de apa in tesuturi
Se consuma suc de frunze de morcov dimineata si seara, cate o jumatate de pahar. O cura dureaza o saptamana, iar la nevoie se poate relua fara o perioada de pauza.
Impotriva colitei de putrefactie
Se bea dimineata si seara cate un pahar de suc de frunze de morcov. Suplimentar, se consuma o jumatate de kilogram de radacina de morcov crud (nefiert) pe parcursul unei zile. Tratamentul se face timp de sapte zile la rand, timp in care vor fi eliminate din alimentatie carnea si preparatele din carne, pestele, ouale.
- pentru consum in caz de demineralizare la copii si convalescenti
Frunzele de morcov se usuca in aer liber, la umbra, in strat subtire. Se maruntesc apoi in piua si se adauga in supe (5-6 linguri la litru), unde se fierb vreme de cateva minute. Supele in care se pun aceste frunze uscate de morcov sunt foarte digeste si bogate in minerale usor asimilabile.
Impotriva intoxicatii cu metale grele Se consuma la fiecare masa salata verde, asezonata din belsug cu frunze fragede de morcov taiate fin. O cura dureaza o luna, timp in care se consuma trei salate pe zi (la mesele principale).

Preparare

Suc de morcovi
Contine protovitamina A (betacaroten), foarte importanta pentru piele. Adaugati intotdeauna in suc o lingurita de smantana sau ulei de floarea-soarelui. Pentru o portie de suc de morcovi e nevoie de 9-10 morcovi mijlocii. Nu cumparati legume prea mari, tesutul lor este lemnos.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Morcov

© Editura Fidelia
27.02.2007

Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog
Doctor

Sfaturi diverse

Zincul se gaseste in cantitati mari, in prostata, pancreas, oase, rinichi, ficat, piele, muschi, hematii (globulele rosii). El este procurat in organism din alimentele vegetale si animale. Cel mai importante sunt: ouale, laptele, boabele de cereale, semintele de dovleac, drojdia de bere, etc. Fructele si legumele contin mai putin zinc. Acest mineral, odata patruns in organism, participa la desfasurarea numeroaselor procese fiziologice, prezenta sa, in acest caz, fiind obligatorie. Zincul patrunde in constitutia enzimelor care favorizeaza digestia, absorbtia si sinteza intestinelor, oxidarea alcoolului, formarea si degradarea depozitelor de glucoza, maturizarea osoasa, functionarea sistemului vascular.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale