Terapii Naturiste

Sfecla rosie

Factorul curativ: radacina si frunze
Afectiuni pentru care se recomanda: anemie, leucemie, cancer, gripa si viroze, boli hepatice.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Sfecla rosie (Beta vulgaris).
Scurta descriere:
Planta din familia Chenopodiaceae, cultivata pentru frunzele si radacina sa. Raspandita astazi pe toate continentele, leguma al carei suc are culoarea sangelui, este printre putinele plante care au ca loc de origine Europa. Candva, ea crestea spontan pe tarmurile Mediteranei si ale Atlanticului; acum, este cultivata pe toate meridianele, pentru calitatile sale nutritive si terapeutice exceptionale. Celebritatea ca medicament si-o datoreaza efectelor sale foarte puternice in tratamentul leucemiei si anemiei, afectiuni in care este de neegalat. Frunzele sale sunt folosite in medicina populara pentru tratarea ranilor si a plagilor greu vindecabile, iar radacina pentru intremarea convalescentilor, oprirea dezvoltarii tumorilor, echilibrarea tensiunii si a sistemului nervos. Este una din legumele cel mai bine studiate de catre medicina moderna, care i-a confirmat puterea vindecatoare in mai multe afectiuni. Calitati curative si actiune farmaceutica: 100g de sfecla – 37 kcal
Contine hidrocarburi, amidon, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C, B1, B5, B6, PP, E, acid folic, provitamina A. Consumul de sfecla poate avea o influenta benefica asupra starii dintilor si oaselor noastre. Aceasta deoarece sfecla contine calciu, a carui lipsa in organism duce la carii, scolioza, osteoporoza si anomalii in cresterea copiilor.

Recomandari:

Anemie - Sucul de sfecla rosie stimuleaza puternic formarea de globule rosii, mai ales atunci cand este consumat pe stomacul gol. Se consuma impreuna cu sucul de morcovi: un sfert de pahar de suc de sfecla si trei sferturi de suc de morcovi, de doua ori pe zi, dimineata si la pranz.
Leucemie - Se tine o cura de 49 de zile, in care se consuma doar vegetale (deci fara carne, lactate, margarina etc.) netrecute prin foc. In primele trei zile ale curei, se consuma doar suc de sfecla rosie: 250 ml de suc pe zi, care se bea cu lingurita, inghititura cu inghititura, trecandu-l pe sub limba. Zilnic, pana la completa vindecare, se va consuma acest suc, in cantitatea si in modul descris anterior.
Cancer - S-a demonstrat ca sfecla rosie opreste multiplicarea celulelor canceroase din sange, prind astfel dezvoltarea tumorilor, indiferent de localizare. Se face un cocktail din zece linguri suc de sfecla rosie, 20 de linguri suc de morcovi si un pahar suc de mere, din care se administreaza patru pahare pe zi, vreme de minimum 60 de zile.
Gripa, viroze, in general - Inca nu se cunoaste exact mecanismul prin care substantele din sfecla rosie actioneaza, dar cert este ca aceasta leguma ajuta corpul sa se apere de majoritatea bolilor produse de virusi. In perioadele critice ale bolilor virale, nu se consuma nici un fel de aliment solid sau bogat in calorii, ci doar sucuri si extracte lichide de plante. Doza minima de suc de sfecla este de 150 ml pe zi, care se bea ca atare sau diluat cu un suc mai gustos (de mere, de pilda).
Boli hepatice - efecte drenoare asupra ficatului, favorizand in acelasi timp regenerarea celulei hepatice si ajutand la combaterea infectiilor localizate aici.

Preparare

Suc
Se fierbe sfecla, se curata si se stoarce manual sau cu storcatorul de fructe. Nu se adauga zahar sau miere.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Sfecla rosie

© Editura Fidelia
27.02.2007Tarancuta

Remedii populare

Propolisul în afecțiunile respiratorii - Se cumpără de la piață un bastonaș de propolis solid, din care se ia o fărâmă cât o gămălie de chibrit, care se lipește în adâncitura dintre masele, seara, la culcare. Propolisul se dizolvă lent, este preluat de salivă și astfel se face ungerea întregii zone afectate.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale