Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Ateroscleroza

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Ateroscleroza se manifestă prin artere rigidizate şi îngroșate, ceea ce conduce la hipertensiune, picioare umflate, dureri în timpul mersului, infarct de miocard, accidente vasculare cerebrale, anevrisme, formarea de cheaguri de sânge.

Cauze fizice

Cauza aterosclerozei este depunerea lipidelor pe pereții interiori ai arterelor sub formă de ateroame, ceea ce scade elasticitatea pereților vaselor, diametrul acestora se micșorează, îngreunând circulația şi micșorând astfel aportul de sânge în celelalte organe ale corpului.

Cauze spirituale

Persoana este inflexibilă, tensionată, conservatoare în convingeri, refuză schimbările. Privește lucrurile numai din punctul lui de vedere şi nu acceptă alte păreri. Este intransigent, lipsit de înțelegere față de cei din jur. Nu își exteriorizează emoțiile de teamă să nu fie greșit înțeles sau să fie luat în derâdere. Probabil că în copilărie i-au fost transmise principii şi o morală rigide, iar acum nu reușește să trăiască după propriile sale principii, rămânând blocat în această stare în care, aparent, se simte ca acasă. Această rigiditate îl împiedică să se dezvolte, își limitează singur posibilitățile de evoluție, astfel că şi arterele sale sunt limitate. Se închide în sine şi nu vrea să comunice cu cei din jur, nu își ascultă intuiția, are un puternic spirit autocritic şi nu se implică în relații de teamă să nu fie refuzat. Toată frustrarea, durerea, lipsa afecțiunii şi a compasiunii, sentimentul de vină, regretele, rușinea s-au acumulat în artere.

Refacere, atitudine

  • Conștientizez faptul că am nevoie de schimbare, corpul simte nevoia de schimbare;
  • Trebuie să am o mai mare deschidere față de ceea ce mi se întâmplă;
  • Mă deschid interior şi sunt mai înțelegător cu mine însumi;
  • Devin mai flexibil față de cei din jurul meu;
  • Accept să-mi exprim emoțiile fără teamă sau rușine;
  • Relațiile cu cei din jur mă fac fericit;
  • Accept să mă bucur de iubire;
  • Mă iert pe mine şi pe ceilalți pentru toate greșelile şi judecățile greșite.

Tratamente naturiste

  • Infuzie din frunze de mesteacăn o lingură de frunze la o cană de apă clocotită. După ce se strecoară, se lasă să se răcească, se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu şi se bea câte o înghițitură pe parcursul unei zile.
  • Macerat de vâsc: într-o cană cu apă rece se pune o linguriță de vâsc şi se lasă de seara până dimineața când se încălzește puțin, se strecoară şi se bea pe parcursul unei zile. Nu se recomandă mai mult de 30 de zile pentru că vâscul poate fi toxic.
  • Într-un borcan de 800 ml se pun 100 g polen, 5 g lăptișor de matcă, 25 ml tinctură de propolis, se umple borcanul cu miere, de preferat de pădure, se amestecă bine şi se lasă 2-3 zile, amestecând de câteva ori cu o lingură de lemn. Se ia câte o lingură în fiecare dimineață.
  • Infuzie de anghinare: o lingură de plantă opărită cu ½ litru de apă, după 10 minute se strecoară. Înainte cu 30 minute de micul dejun se bea o cană de lichid, restul înaintea celorlalte două mese principale.
  • Infuzie din măceșe, frunze de coacăz negru, flori şi frunze de păducel amestecate în cantități egale. Se toarnă apă clocotită peste 1-2 lingurițe din acest amestec şi după ce se infuzează 15 minute, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
  • Infuzie dintr-o lingură de fructe de păducel opărite cu o cană de apă clocotită. După 15 minute, se strecoară şi se bea pe parcursul zilei.
  • Infuzie din muguri de plop negru şi salvie în părți egale: o linguriță la o cană de apă clocotită. Strecurat, se beau 1-2 căni pe zi.
  • Tinctură din rădăcină de păpădie, rădăcină de brusture şi rădăcină de urzică în cantități egale. Într-un borcan de 800 ml, se pune ½ pahar cu amestec mărunțit sau pulbere din cele trei rădăcini şi se toarnă două pahare de alcool rafinat şi ½ pahar cu apă. Borcanul se închide ermetic şi se lasă să macereze timp de două săptămâni, agitând zilnic. Se strecoară prin tifon dublu şi se păstrează în sticle închise la culoare. Înainte de fiecare masă principală, se bea câte un pahar cu apă în care s-a pus o linguriță din tinctură. După trei săptămâni, se face o pauză de cel puțin o săptămână.
  • Tinctură din petale proaspete de trandafir de dulceață: câte o linguriță într-un pahar cu apă de 3 ori pe zi, timp de 30 de zile cu 7 zile pauză.
  • Tinctură din trifoi roșu de câmp: se pun într-un borcan 200 g plantă, se toarnă 250 ml alcool de 40°. După 10 zile se strecoară, iar frunzele şi florile se storc. Se consumă câte o lingură într-un pahar cu apă după masă şi înainte de culcare timp de 4 săptămâni.
  • Decoct din fructe de cătină: o linguriță de fructe se opăresc cu o cană de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.
  • Decoct dintr-o lingură de fructe de coacăz negru fierte 5 minute în 250 ml apă. Se beau două căni pe zi.
  • Decoct dintr-o lingură de măceșe fierte 5 minute în 250 ml apă, se beau două căni pe zi.
  • Decoct dintr-un amestec dintr-o lingură de arnică, 4 linguri de coada șoricelului şi 4 linguri de sunătoare: peste o lingură din acest amestec se toarnă o cană de apă rece şi după 2 ore, se fierbe 3-4 minute. După cca 15 minute, se strecoară şi se bea pe parcursul unei zile.
  • Cu jumătate de oră înainte de fiecare masă principală se înghite cu apă o lingură cu boabe de muștar galben nemestecate.
  • Macerat de usturoi cu lămâie: se pun într-un borcan de un litru o căpățână de usturoi zdrobit cu zeamă şi coaja unei lămâi. Se acoperă cu un litru de apă clocotită, se închide borcanul şi se lasă la macerat timp de două zile. Se ia câte o lingură de trei ori pe zi.
  • Consum zilnic de ulei de somon sau capsule cu Omega-3.
  • Ulei din semințe de in preparat la rece, câte o lingură în salate.
  • Câte o linguriță de drojdie de bere proaspătă la fiecare masă.

Asocieri

Zodie: Leu, Balanță, Săgetător;
Planetă: Soare, Venus, Saturn;
Chakra: a patra - Anahata;
Culoare: verde;
Cristale şi pietre: smarald, jad, opal, malachit, aventurin;
Uleiuri esenţiale: trandafir, salvie, lemn de santal, lemn de cedru.

Avertismente, recomandări

Factorii favorizanți ai aterosclerozei sunt fumatul, alimentația bogată în grăsimi, alcoolul, obezitatea, stresul, sedentarismul, diabetul, hipertensiunea arterială, consumul de anticoncepționale, hipercolesterolemie.

Se recomandă să se consume zilnic 5-6 căței de usturoi. Dacă nu se suportă mirosul, cățeii curățați se vor înghiți dimineața cu un pahar cu apă sau cu un ceai, după preferință.

Se va evita consumul de carne, de grăsimi animale, mezeluri, conserve, afumături, produse lactate grase, alcool, tutun, cafea, ceai negru sau verde. Este interzis consumul de sare.

Alimentația va cuprinde pește, nuci, migdale, semințe de floarea soarelui, salate de crudități, ceapă, usturoi, legume şi zarzavaturi, ulei presat la rece, miere, cereale integrale și fructe.

Să se folosească alternativ ulei de măsline, porumb, floarea soarelui și in fără să fie gătite.

Se va face zilnic mișcare, cel puțin jumătate de oră de mers pe jos sau cu bicicleta.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Tarancuta

Remedii populare

Boli de rinichi - Se fierb în 5 litri de apă o rădăcină de Mur. După ce apa a scăzut la jumătate se lasă să se răcească, se strecoară și se va bea din ea câte 100 gr de 3 ori pe zi.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale