Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilorAfta

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Afta este o vezică alb-gălbuie rotundă sau ovală pe mucoasa bucală, înconjurată de o zonă roșiatică. Uneori este situată şi pe faringe sau în zona genitală.

Cauze fizice

Cauza exactă a aftelor nu este cunoscută. De multe ori, afta este urmarea stresului sau a unei afectări a țesutului bucal ca urmare a zgârierii, a unor lucrări dentare sau a unor alimente cu reacție acidă precum citricele, tomatele, vinetele, căpșunile sau a unor produse lactate provenite de la animale bolnave. În cele mai multe cazuri, aftele se datorează hiperacidității stomacului.

Cauze spirituale

Afta poate exprima o nesiguranță a sinelui, îți este greu să exprimi ceea ce crezi şi ce vrei, nu ești sigur că vrei să vorbești despre ceva de teamă că viața ta s-ar putea schimba. Simți că ai vrea să spui ceva, dar nu poți vorbi. Este o revoltă a faptului că nu poți vorbi despre asta atunci când crezi că ceea ce spui nu are importanță, nu interesează pe nimeni, te face prudent şi nu te lasă să acționezi. Simți că ai nevoie de protecție şi prin suferință atragi atenția asupra ta. Ești condus de convingeri rigide şi nu poți adopta idei sau atitudini noi. Ai un spirit mult prea autocritic şi ești prea dependent de familie, posibil din cauza unui părinte autoritar, ceea ce îți blochează creativitatea şi libertatea de exprimare.

Refacere, atitudine

 • Mă eliberez de durerea ascunsă şi de nesiguranță;
 • Mă eliberez de nevoia de protecție;
 • Învăț să fiu receptiv la noutăți;
 • Accept ideile şi concepțiile noi;
 • Învăț să fiu mai flexibil şi mai deschis;
 • Îmi accept emoțiile şi învăț să le exprim;
 • Mă accept așa cum sunt;
 • Îmi recunosc propria valoare;
 • Îi accept pe cei din jur așa cum sunt ei;
 • Recunosc că puterea mea nu se măsoară în felul în care mă văd ceilalți, ci prin felul în care mă controlez eu însumi;
 • Învăț să comunic în scris şi/sau verbal, practic meditația şi povestesc, cânt, dansez pentru a-mi elibera vocea interioară;
 • Gândurile corecte conduc la acțiuni corecte.

Tratamente naturiste

 • Gargară cu decoct din coajă de salcie: o lingură de coajă mărunțită se fierbe 20 minute în 250 ml apă. După ce se ia de pe foc, vasul se acoperă, se lasă să se răcească, se strecoară şi se face gargară cu soluția călduță.
 • Gargară cu decoct din frunze de salvie: patru linguri cu frunze de salvie se fierb maximum un minut într-un litru de apă, vasul se acoperă şi după ce s-a răcit, se strecoară. Cu lichidul obținut se face gargară după fiecare masă. În acest decoct, se poate adăuga şi rădăcină de cerențel. Tratamentul durează 3-4 zile.
 • Gargară cu ceai de mușețel: se face o infuzie din patru linguri de mușețel peste care se toarnă 500 ml apă clocotită, vasul se acoperă şi se lasă să se răcorească. Cu lichidul călduț, strecurat, se face gargară după fiecare masă.
 • Gargară cu ceai de sunătoare: peste o lingură de flori uscate se toarnă 250 ml apă clocotită. Vasul se acoperă şi după 15-20 de minute, se strecoară şi cu lichidul obținut se face gargară după fiecare masă.
 • Gargară cu frunze de morcov: două linguri de frunze de morcov mărunțite se pun în 500 ml apă şi după ce dau în clocot, se acoperă şi se lasă să se răcorească. Cu lichidul strecurat se face gargară după fiecare masă.
 • În fiecare dimineață şi seară se vor mesteca câteva frunze de busuioc fără a fi însă înghițite.
 • Aftele pot fi tamponate cu 1-2 picături de zeamă de lămâie.
 • Locurile afectate se pulverizează cu soluție de propolis 10%, după care se ung cu unguent cu propolis 30%. În rețeaua magazinelor cu produse naturiste se găsește soluție de propolis nealcoolică.

Asocieri

Zodie: Taur, Gemeni, Vărsător;
Planetă: Venus, Mercur, Marte, Uranus;
Chakra: a cincea - Vishudda;
Culoare: albastru, turcoaz, bleu;
Cristale şi pietre: lapislazuli, acvamarin, turcoaze, safire, cuarț, alabastru, turmalină albastră, agate albastre;
Uleiuri esenţiale: lavandă, paciuli.

Avertismente, recomandări

În ceaiurile pentru gargară se poate pune şi 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu.

Se recomandă să se consume alimente alcaline precum morcovii, fasolea păstăi, broccoliul, conopida, sparanghelul, dovleceii, spanacul, cartofii dulci, dovleacul, orezul brun, chia, avocado, zeama de lămâie, afinele, pâinea fără gluten, apa alcalină etc.

A se evita alimentația acidă, produsele lactate, zaharurile şi băuturile carbogazoase. Pentru gargară se vor alterna ceaiurile după mese sau în zile diferite.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".Doctor

Sfaturi diverse

Argila nu este nici legumă, nici fruct. Dar conține numeroase minerale și oligoelemente. Este, ca și ele, înzestrată calitativ în vindecarea numeroaselor maladii.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale