Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilorAnorexie

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Anorexia este o tulburare de alimentație – lipsa poftei de mâncare – care se manifestă prin obiceiuri alimentare ciudate, obsesia în ceea ce privește alimentele, anemie, slăbiciune excesivă, amețeli, amenoree, deshidratare, oboseală, schimbări de dispoziție.

Cauze fizice

Anorexia poate apărea din cauza unei funcționări deficiente a stomacului şi a secreției scăzute a sucului gastric, dar de obicei, mai ales la adolescenți, are origine psihică, persoana fiind convinsă că este grasă şi urâtă.

Cauze spirituale

Anorexia este o respingere a propriei imagini, o respingere a vieții, astfel că trupul nu mai trebuie să fie hrănit. Persoana este dezgustată de felul în care arată corpul său așa că nu îl mai hrănește. Urăște mâncarea, apa şi tot ce o reprezintă. Îi este frică de reacția celor din jur așa că vrea să scape de viață şi se respinge pe sine autodistrugându-se. Dacă are o mamă autoritară care o şi pedepsește, atunci se va pedepsi pe sine însăși. Îi este rușine de felul în care arată şi ar vrea să treacă neobservată, chiar să-şi omoare imaginea. Prin respingerea mâncării, vrea să-şi umple golul interior cu iubirea de care duce lipsă, de aceea vrea să atragă atenția celor din jur. Dorința de independență se manifestă prin respingerea mâncării, numai așa putându-și controla viața. Se simte închisă într-o cutie în care se izolează de lume. Crede că are responsabilități necorespunzătoare şi îi este rușine de părinți că nu le poate îndeplini.

Refacere, atitudine

 • Pot face ceea ce vreau;
 • Îmi eliberez ușor emoțiile nerezolvate;
 • Sunt conștient de puterea mea interioară;
 • Îmi deschid înțelegerea interioară;
 • Mă eliberez din izolare;
 • Învăț să îmi iubesc corpul;
 • Sunt deschis la frumusețea din jurul meu;
 • Fac sport, alerg, patinez, înot, merg la munte;
 • Sunt mândru de ceea ce sunt;
 • Îmi aleg opțiunile fără să țin cont de părerile altora;
 • Golul din mine este plin de lumină şi iubire;
 • Voi fi fericită mereu;
 • Viața merită trăită şi îmi creează întotdeauna situații plăcute;
 • Am tot ce-mi trebuie ca să mă simt bine mereu.

Tratamente naturiste

 • Decoct de gențiană: un sfert de linguriță de rădăcină măcinată/tocată mărunt fiartă 5 minute cu o cană de apă, se lasă să se răcească, se împarte în trei pârți şi se bea înainte de fiecare masă principală.
 • Tinctură de gențiană: câte 10 picături în 100 ml apă înainte de fiecare masă. Se prepară din 100 g rădăcină de gențiană mărunțită şi 250 ml alcool rafinat. Se poate folosi după cca o săptămâna de macerare.
 • Sirop de gențiană: 50 g rădăcină mărunțită se opăresc cu 250 ml apă clocotită, se lasă 5-6 ore să se macereze, apoi se strecoară şi se măsoară cantitatea de lichid. Se amestecă cu o cantitate egală de zahăr şi se fierbe să se lege ca un sirop care curge. Se beau câte 2-3 lingurițe înainte de fiecare masă.
 • Vin de gențiană: 100 g rădăcină de gențiană mărunțită se macerează timp de 24 de ore în 50 ml alcool dublu rafinat, apoi se toarnă un litru de vin natural de ţară şi se mai lasă încă o săptămână, agitând vasul de câteva ori pe zi. Se strecoară printr-un tifon des/pânză de in şi se ia câte o lingură înainte de fiecare masă.
 • Decoct din lichen de munte: o linguriță de licheni se fierbe 5 minute cu o cană de apă, se lasă să se răcească, se strecoară şi se împarte în 3-4 cantități egale. Se bea câte o porție înainte de fiecare masă.
 • Tinctură de licheni: 50 g plantă se macerează timp de o săptămână în 250 ml alcool rafinat, apoi se strecoară şi se iau câte 10 picături în 100 ml de apă înainte de fiecare masă.
 • Infuzie de isop, o linguriță de plantă la o cană de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.
 • Decoct din semințe de fenicul: o linguriță de semințe se fierb 5 minute cu o cană de apă, se lasă să se răcească, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi. Se poate amesteca cu oricare dintre ceaiurile recomandate.
 • Decoct din semințe de coriandru: se fierbe o jumătate de linguriță de boabe cu o cană de apă timp de 3-4 minute, se lasă să se răcorească, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi. Se poate amesteca cu oricare dintre ceaiurile recomandate.
 • Tinctură de hamei: 50 g rădăcină mărunțită se lasă o săptămână la macerat în 250 ml alcool dublu rafinat (70°-90°), apoi se strecoară. Se iau câte 10 picături în 100 ml apă înainte de fiecare masă.
 • Infuzie de pelin: o jumătate de linguriță de plantă se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute şi se strecoară. Se pot bea 2-3 căni pe zi cu o oră înainte de fiecare masă.
 • Decoct de hrean: o linguriță de rădăcină rasă se fierbe 4-5 minute în cca jumătate de litru de apă, se lasă să se răcorească, se strecoară, se împarte în 3-4 pârți egale şi se bea câte o cantitate înainte cu jumătate de oră de fiecare masă.
 • Infuzie de coada șoricelului preparată dintr-o linguriță de plantă opărită cu o cană de apă clocotită. După ce s-a infuzat timp de 15 minute, se strecoară. Se bea câte o cană înainte de mesele principale.
 • Infuzie dintr-un amestec din cantități egale de rădăcină de gențiană şi obligeană, măceșe, pelin, semințe de fenicul. O lingură din acest amestec se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să se răcească, se strecoară şi se bea câte o cană cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă.
 • Suc de portocale, câte 150 ml înainte de fiecare masă. Se poate bea simplu sau amestecat cu apă.
 • Zeamă de lămâie: o jumătate de lămâie stoarsă într-un pahar cu apă înainte de mesele principale. Este benefic să se adauge şi o jumătate de linguriță de pudră de ghimbir.
 • Suc de roșii amestecat cu suc de țelină: se bea un pahar cu cca o oră înainte de masa de prânz.
 • Aromaterapie cu ulei esențial de bergamotă pentru reglarea poftei de mâncare.
 • Aromaterapie cu ulei esențial de lavandă pentru calmarea sistemului nervos.

Asocieri

Zodie: Leu, Săgetător, Fecioară, Pești, Vărsător;
Planetă: Soare, Jupiter, Mercur, Neptun, Uranus;
Chakra: a treia - Manipura pentru sistemul digestiv; a șasea - Ajna pentru sistemul nervos;
Culoare: galben, indigo;
Cristale şi pietre: citrin, ambră, ochi de tigru, ametist, azurit, fluorit;
Uleiuri esenţiale: ienupăr, lavandă, bergamotă, rozmarin, geranium, mușețel.

Avertismente, recomandări

Anorexia este o boală severă care cauzează suferințe psihice şi emoționale, conducând la depresie, anxietate, izolarea în sine, oboseală și dereglări hormonale.

Este indicată o cură cu fructe timp de 3-4 zile compusă din mere, pere, struguri, portocale, ananas, pepene galben, grepfrut etc.

Usturoiul este un excelent stimulent gastric, se recomandă să se mănânce sau să se înghită 3-4 căței zilnic.

Se recomandă o baie matinală călduță a întregului corp, urmată de expunere la razele mai blânde ale soarelui de dimineață.

Este benefic masajul abdominal ușor cu ulei de mușețel, trandafir sau iasomie.

Este foarte importantă implicarea şi susținerea familiei şi a prietenilor. Dacă este cazul, se va urma şi consiliere psihologică.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".Doctor

Sfaturi diverse

Orezul dispune de proteine superioare în comparație cu alte cereale. Are avantajul asimilării aproape în întregime: 100 g orez aduc cca. 350 calorii. Este unul din alimentele cu conținut foarte scăzut de sodiu, indicat în bolile cardio-renale. Pentru cei aflați în perioada de trecere spre hrană vie, e bine să rețină faptul că proporția de orez (fiert la foc domol) este de o cană la 3-4 căni de apă în clocot.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale