Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Arsuri la stomac (Pirozis)

Manifestare

Arsurile la stomac se manifestă ca o tulburare gastrointestinală printr-o senzație de arsură în interiorul pieptului, uneori simțită chiar până în gât.

Cauze fizice

Arsurile la stomac pot avea drept cauză stresul, refluxul esofagian, prezența bacteriei Helicobacter pylori sau o alimentație copioasă care provoacă aciditate gastrică.

Cauze spirituale

Arsura la stomac arată că persoana se simte controlată de evenimentele exterioare, nu se poate elibera de acest control şi de aceea este stăpânită de o furie interioară dominatoare. Îi este frică să se afirme conștient şi să-şi exprime dorințele. Persoana se simte în permanentă într-o stare de nesiguranță şi frustrare, preferând să își înghită nemulțumirile. În acest caz, stomacul este nevoit să își elibereze emoțiile şi are probleme în a digera furia şi agresivitatea.

Refacere, atitudine

Persoana suferindă trebuie să se deschidă spre ceea ce îi oferă viața. Astfel, va trebui să-şi spună în permanență:

  • Accept situațiile şi sunt receptiv la ceea se întâmplă în jurul meu;
  • Îmi accept sentimentele şi le exprim liber;
  • Accept cu calm evenimentele pe care le trăiesc;
  • Sunt convins că viața mea este bună şi mă simt împlinit;
  • Totul este pozitiv în viața mea şi stomacul meu se simte bine.

Tratamente naturiste

Pentru a dilua şi a spăla acidul din stomac se recomandă ceaiurile de plante. Chiar şi o cană cu apă ajută la diminuarea acidității din stomac.

  • Ceai de mușețel: într-un litru de apă clocotită se pun 3-4 linguri de flori de mușețel, vasul se acoperă pentru 20 minute, apoi se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
  • Ceai de gălbenele: peste o lingură cu flori uscate de gălbenele se toarnă 250 ml apă clocotită, se acoperă pentru 15 minute, se strecoară şi se beau 3 căni pe zi.
  • Ceai din frunze uscate de zmeur: peste o linguriță de frunze uscate se toarnă 250 ml apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute şi se bea pe parcursul unei zile.
  • Ceai din ghimbir: peste o linguriță de rădăcină de ghimbir ras se toarnă 250 ml apă clocotită şi după 15 minute se strecoară şi se beau până la 3 căni zilnic.
  • Ceai de coada șoricelului cu țintaură: peste o linguriță de flori uscate se toarnă 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat, apoi se strecoară, se adaugă o lingură de bitter suedez şi se bea pe parcursul unei zile împărțit în trei porții cu cca jumătate de oră înainte de mese.
  • Ceai de fenicul: peste o linguriță de semințe de fenicul se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară şi se bea după masă.
  • Ceai de busuioc: peste 30 g plantă mărunțită se toarnă un litru de apă clocotită, se lasă la infuzat şi se beau 3 căni pe zi, după masă.
  • Macerat la rece din rădăcină de lemn dulce: peste 2 lingurițe de rădăcină rasă se toarnă o cană de apă la temperatura camerei, se lasă 12 ore după care se strecoară şi se bea o cană pe zi timp de 3-4 săptămâni.
  • Apa de argilă este un bun calmant: un sfert de linguriță de argilă albă lăsată la macerat într-o cană de apă timp de câteva ore, apoi se bea cu o oră înainte de masă. Se recomandă apa strecurată, fără argilă.
  • Imediat ce se simte senzația de arsură, se bea cu înghițituri mici un pahar de suc de morcovi proaspăt stors.
  • Când apare senzația de arsură, se pot mesteca câteva boabe de ienupăr sau semințe de anason.
  • Suc de cartofi trecuți prin storcător: se bea 100 ml suc numai proaspăt stors, înainte de micul dejun sau de masa de prânz.
  • Suc de varză dulce trecută prin storcător: se bea 100 ml suc proaspăt stors înainte de masă de prânz.
  • Sucul de cartofi sau sucul de varză albă se pot amesteca cu 300 ml suc de morcovi şi se bea cu înghițituri mici, cu o oră înaintea micului dejun.
  • Sucul de aloe vera este un bun pansament gastric, câte o lingură înainte de micul dejun.
  • Se poate ronțăi puțin cărbune din lemn de tei care are un foarte bun efect calmant.
  • Se mănâncă zilnic maximum 10 migdale, mestecate bine (nu se folosesc în criză).
  • Un măr copt sau fiert poate atenua arsurile.
  • O banană este un bun ameliorator al acidității.
  • Câteva frunze verzi de pătlagină măcinate bine cu dinții formează un bun remediu în cazul arsurilor gastrice.
  • Bicarbonatul de sodiu neutralizează acidul din stomac: se dizolvă o linguriță de bicarbonat într-o cană cu apă şi se bea cu înghițituri mici. Tratamentul este eficient, dar nu se face pe timp îndelungat.
  • Tinctură de propolis, 20 de picături într-o cană de lapte băut înainte de micul dejun.

Asocieri

Zodie: Fecioară, Săgetător;
Planetă: Mercur, Jupiter, Marte;
Chakra: a treia – Manipura;
Culoare: galben;
Cristale şi pietre: citrin, ambră, ochi de tigru, turmalină galbenă, topaz galben;
Uleiuri esenţiale: ienupăr, lavandă, bergamotă, rozmarin.

Avertismente, recomandări

Se vor evita alimentele care cresc aciditatea gastrică:

  • Roșiile, sosul de roșii, chili, pizza cu roșii etc;
  • Prăjelile şi rântașurile;
  • Pateuri, gogoși, sărățele, produse de patiserie;
  • Grăsimile, mezelurile şi afumăturile;
  • Carne de porc, de rată, de vânat;
  • Mâncărurile şi condimentele picante;
  • Cacao şi ciocolată;
  • Cafeaua şi ceaiul negru sau verde;
  • Băuturile alcoolice sau acidulate;
  • Tutunul;
  • Pâine proaspătă;
  • Lichidele fierbinți, de la gheață sau băuturi acidulate;
  • Mezelurile, carnea conservată;
  • Legumele crude iritante: ceapă, usturoi, praz, ridichi etc;
  • Citricele, în afară de zeama de lămâie care poate fi băută cu apă.

Se recomandă ca persoana suferindă să aibă 5-6 mese pe zi, în cantități mici în loc de 2-3 mese copioase. După masă, să nu se culce imediat, ci să stea în poziție verticală cel puțin o oră. Alimentele să fie bine mestecate pentru ca enzimele să poată facilita digestia.

Nu se bea apă în timpul mesei. Se va evita pâinea, se va consumă eventual pâine prăjită în cuptor în cantitate mică, pentru că favorizează producerea acidului gastric.

Victoria (Rica) Paduret

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - Sanatate si vindecare folosind stilul de viata edenic si remedii naturale

Tarancuta

Remedii populare

Leac analgezic si antiinflamator pentru boli ale gatului - Se prepara un amestec din scoarta de stejar si flori de tei, luate in proportie de 2:1. Peste doua linguri de amestec se toarna 200 ml apa clocotita, se lasa sa se infuzeze timp de 15 minute si se strecoara. Se administreaza cate 100 ml infuzie, de doua ori pe zi.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale