Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Astm

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Astmul se manifestă prin senzația lipsei de aer, de sufocare, cu respirație dureroasă şi expirație prelungită, mai ales noaptea sau dimineața devreme.

Cauze fizice

Astmul poate fi de natură alergică, neurogenă sau infecțioasă. Căile respiratorii se îngustează în prezența factorilor iritanți provocând dispnee. Principalele toxine care provoacă astm sunt clorura de sodiu (sarea de bucătărie) şi produsele ingestiei de alimente făinoase.

Cauze spirituale

Persoana nu reușește să elimine gândurile negative, astfel că intră ușor în panică. Îi este teamă că nu este în stare să realizeze ceva şi vrea să se ascundă pentru a fi în siguranță. Scade capacitatea de respirație, expiră foarte puțin aer şi simte că se sufocă. Se simte apăsat de cei din jurul său şi îi este teamă să-şi asume responsabilități. Pentru că se simte sufocat de o persoană sau o anumită situație, crede că nu are libertate de mișcare, că este obligat să facă ceea ce nu vrea sau nu îi place. Ca un bebeluș speriat, se agață de câte o persoană sau un obiect şi nu mai vrea să-i dea drumul. Iubirea sufocantă a părinților sau autoritatea unui tată sever îl provoacă să dispară. Îi este frică şi i se taie respirația așa că vrând să atragă atenția, face lucruri care nu îi plac şi ajunge să se sufoce din cauza programului şi a obligațiilor. Nu reușește să se desprindă de o imagine sau o situație. În timpul unei crize de astm, persoana ar vrea să își urle disperarea, să-şi exteriorizeze furia, este negru de supărare, dar nu poate vorbi despre asta. Respirația reprezintă libertatea de a acționa, capacitatea de a fi independent în viață, de a acționa singur.

Refacere, atitudine

  • Accept să conștientizez şi să vorbesc despre ceea ce mă sufocă;
  • Îmi schimb gândirea şi devin generos;
  • Sunt conștient şi responsabil pentru viața mea;
  • Sunt conștient de calitățile şi de posibilitățile mele;
  • Mă iubesc şi am încredere în mine;
  • Totul este bine, sunt mulțumit şi respir normal şi echilibrat;
  • Fiecare respirație mă susține în viață şi în siguranță;
  • Sunt mai încrezător, mai expansiv şi îmi ocup locul în univers.

Tratamente naturiste

  • Se folosesc plante medicinale cu efect calmant, antialergic, antiseptic, expectorant, sedativ general, vasodilatatoare sub formă de ceaiuri şi băi.
  • Ceai de mușețel: se prepară infuzie dintr-o linguriță de flori uscate la 250 ml apă clocotită. Se beau 1-2 căni pe zi.
  • Ceai de cimbru sau cimbrișor: peste o linguriță de plantă uscată se toarnă 250 ml apă clocotită şi după ce s-a infuzat 10-15 minute, se strecoară şi se beau 1-2 căni pe zi. Este foarte bun pentru calmarea tusei în timpul crizei astmatice.
  • Ceai de isop: peste o linguriță de plantă uscată se toarnă 250 ml apă clocotită, se lasă acoperit 15 minute, apoi se strecoară şi se beau 1-2 căni pe zi.
  • Ceai de pătlagină: peste o linguriță de frunze uscate şi mărunțite se toarnă 250 ml apă clocotită şi după ce s-a infuzat 10-15 minute, se strecoară şi după preferință, se poate îndulci cu miere de albine. Se beau 1-2 căni pe zi, mai ales în accesele de tuse.
  • Tinctură de valeriană: 10-15 picături în 100 ml apă. Se bea pentru calmarea stărilor de nervozitate.
  • Ceai din amestec din muguri de pin, frunze de pătlagină, flori de nalbă în cantități egale: o linguriță din amestec infuzat în 250 ml apă clocotită. Se bea în crizele de tuse.
  • Ceai antialergic din 50 g trei frați pătați, 40 g frunze de pătlagină, 10 g coada șoricelului, 5 g lavandă. Se amestecă toate ingredientele şi se prepară o infuzie dintr-o lingură de plante cu 250 ml apă clocotită.
  • Ceai calmant de seară: 20 g cimbru/cimbrișor, 20 g roiniță, 5 g lavandă, 5 g eucalipt. Infuzia se prepară dintr-o linguriță din acest amestec la o cană de apă clocotită. Se bea după masa de seară. În amestecul de plante, se pot adaugă şi 20 g frunze de mentă.
  • Ceai calmant din 50 g lumânărică, 50 g pătlagină, 50 g podbal, 30 g tătăneasă, 20 g mușchi de piatră. Se prepară o infuzie dintr-o lingură din amestecul de plante într-o cană de apă clocotită.
  • Suc de aloe: câte o lingură dimineața, înainte de micul dejun.
  • Suc de orz verde: de trei ori pe zi câte 50 ml.
  • Mantaua spaniolă: o cămașă lungă de in sau cânepă se înmoaie în fiertură caldă de paie de ovăz sau floare de fân. Se îmbracă bolnavul, se învelește bine cu o pătură de lână şi se stă culcat să se încălzească bine corpul.
  • Într-un litru de lapte de capră se fierbe la foc mic, timp de 10 minute, o mână de flori şi frunze de pătrunjel. Se bea cald câte 150-200 ml de 4-5 ori pe zi.
  • 200 g usturoi presat se amestecă cu zeamă de la 12 lămâi, se pune într-un borcan închis ermetic şi se păstrează trei săptămâni într-un loc întunecat. Se agită zilnic. După macerare, se ia câte o lingură din amestec în jumătate de pahar de apă seara înainte de culcare. Efectul benefic se va observa după cca două săptămâni.
  • De două ori pe zi, se pun comprese pe torace cu frunze strivite de varză proaspătă.
  • Amestec din 350 g frunze de aloe, 500 g miere, 20 g propolis: frunzele de aloe curățate de partea exterioară se toacă bine şi se amestecă cu mierea de albine şi propolisul dat pe răzătoare. Compoziția se păstrează la loc răcoros şi întunecat, de preferat în borcan din sticlă închisă la culoare. Timp de o săptămână, se iau câte două lingurițe de două ori pe zi dimineața şi la prânz, cu două ore înainte de masă, apoi câte o linguriță până la terminarea cantității preparate.
  • În crize, se miroase o ceapă tăiată.

Asocieri

Zodie: Săgetător, Fecioară;
Planetă: Jupiter, Mercur, Uranus;
Chakra: a treia - Manipura;
Culoare: galben;
Cristale şi pietre: citrin, ambră, ochi de tigru, turmalină galbenă, topaz galben;
Uleiuri esenţiale: eucalipt, ienupăr, lavandă, rozmarin.

Avertismente, recomandări

  • Este interzisă sarea adăugată în mâncare.
  • Se elimină din alimentație ciocolata, lactatele, ouăle și peștele.
  • Este benefică o cură cu sucuri de fructe şi legume.

    Obs.: Cercetătorii japonezi au remarcat că o treime dintre îmbolnăvirile de astm ale copiilor sau agravarea simptomelor celor bolnavi au avut drept cauză gândacii, atât cei vii, cât şi cei morți (excrementele acestora).

    Victoria (Rica) Pădureţ

    Bibliografie

    www.alternative-naturiste.ro
    sanatateverde.blpgdpot.com
    www.esanatos.ro
    www.etratamentnaturiste.ro
    www.ekilibrum.ro
    www.leacuri.net
    www.doxologia.ro
    www.i-medic.ro
    www.revista-tratamente-naturiste.ro
    www.sfatulbatranilor.ro
    www.terapiinaturiste.ro
    Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



  • Tarancuta

    Remedii populare

    Tuse la copii - Se amestecă 100 gr miere cu 100 gr unt proaspăt și conținutul unui pachețel de vanilie. Se dă copilului, din acest amestec, de trei ori pe zi, câte o linguriță. Dacă se folosește miere de Tei și se adaugă și 2 gălbenușuri proaspete efectul apare după primele 2-3 lingurițe. Atenție: dacă văd copiii cum preparați această rețeta vor mânca totul deodată că le place. Tusea se oprește în câteva ore, dar după 24 de ore vor tuși în continuare. Dați-le numai câte un pic cu lingurița și întindeți tratamentul pe mai multe zile și dacă nu mai tușesc. Este un emolient excelent.

    

    Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

    tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale