Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Ciroza

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Ciroza este o sclerozare a ficatului, o suferință cronică cu evoluție progresivă caracterizată prin distrugerea unor celule active şi înlocuirea acestora cu țesut fibros.

Cauze fizice

De regulă, cauza cirozei este abuzul de alcool, dar pot fi şi alte cauze, ca urmarea unei hepatite B sau C, intoxicații medicamentoase, unei acumulări de metale grele sau a factorilor toxici.

Cauze spirituale

Ciroza este boala sentimentelor negative, a depresiei şi frustrărilor. Bolnavul trăiește într-o nemulțumire permanentă, mai ales legată de neîmplinirile din trecut. Critică în permanență pe ceilalți, este gelos şi agresiv, simte constrângere în tot ceea ce face. Este stăpânit mereu de furie şi se învinovățește singur de presupusele sale nereușite, se autocenzurează în plăceri şi este nesigur de acțiunile sale. Neîncrederea în sine îl face să se înece în alcool şi să se autodistrugă. Nu îi place serviciul pe care îl are şi crede că nu e în stare să facă altceva. De multe ori face excese în diverse situații şi își otrăvește singur viața.

Refacere, atitudine

  • Sunt conștient că nu sunt vinovat de toate nereușitele mele;
  • Mă iert şi îi iert pe cei din jurul meu;
  • Sunt liber să fac ceea ce vreau;
  • Mă deschid să simt iubirea şi să trăiesc în ACUM;
  • Simt că viața mea este armonioasă şi sunt fericit;
  • Muncesc cu plăcere şi fără efort;
  • Îmi folosesc puterea mea personală pentru a-mi umple viața;
  • Îmi regăsesc libertatea şi încrederea în mine;
  • Învăț din greșelile trecutului şi accept să mă schimb.

Tratamente naturiste

  • Ceai de rostopască: o linguriță de plantă se infuzează 10 minute cu o cană de apă clocotită, se strecoară şi se bea cu înghițituri mici pe parcursul unei zile. Nu se depășește cantitatea şi după trei săptămâni, se face o pauză de o săptămână.
  • Ceai de anghinare: două lingurițe de plantă se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă acoperit 30 de minute, apoi se strecoară şi se bea fracționat cu 15 minute înaintea meselor principale.
  • Infuzie de armurariu: peste o linguriță de fructe mărunțite se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă acoperit 15 minute, apoi se strecoară şi se bea o cană dimineața înainte de micul dejun, altă cană pe parcursul zilei.
  • Ceai combinat din rădăcină de păpădie, frunze de rostopască şi rozmarin în cantități egale. O linguriță din acest amestec se opărește cu o cană de apă clocotită şi se bea pe parcursul zilei.
  • Ceai de secară: o linguriță de boabe bine spălate se fierbe timp de 15 minute într-o cană de apă, se acoperă 10 minute, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi. Are rol în refacerea ficatului şi combate constipația.
  • Ceai din două linguri de fructe de cătină mărunțite și opărite cu jumătate de litru apă clocotită. Se lasă să se răcorească, se strecoară şi se bea pe parcursul unei zile.
  • Ceai de cicoare: o linguriță de rădăcină mărunțită se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să se răcorească şi se bea pe parcursul unei zile.
  • Miere cu lămâie: un kg de lămâi cu coajă, dar fără sâmburi se mărunțesc la blender sau prin mașina de tocat şi se pun într-un kg de miere. Se lasă la macerat într-o cameră întunecoasă 10-12 zile, apoi se consumă câte 1-2 linguri înainte de mese.
  • Amestec din 100 g polen, 50 ml tinctură de propolis 30%, 100 g boabe de cătină trecute prin blender sau prin mașina de tocat, 10 g lăptișor de matcă se amestecă bine cu o lingură de lemn sau plastic într-un borcan de 850 ml, se umple borcanul cu miere (de preferat polifloră), se amestecă din nou şi se lasă să macereze 7 zile într-un loc întunecos şi răcoros, amestecând periodic. Se mănâncă câte o lingură în fiecare dimineață înainte de micul dejun. Se păstrează în frigider. Dacă boabele de cătină sunt uscate, se vor pune întâi să se înmoaie în apă plată sau ceai de mușețel, apoi se vor mărunți scurse de lichid.
  • Decoct din rădăcină de urzică, rădăcină de dud, rădăcină de pir, frunze de rostopască în cantități egale. Se pun 4-5 lingurițe din acest amestec în 3 litri de apă şi se fierb până rămâne un litru. După ce s-a răcit, se strecoară şi se păstrează într-o sticlă la frigider. Se beau câte două linguri înainte cu 30 de minute de mesele principale.
  • Tinctură de ceapă: 200 g de ceapă tăiată mărunt se pun într-un litru de țuică naturală de prune sau tescovină de struguri şi se lasă la macerat într-un vas de sticlă timp de două săptămâni, agitând zilnic vasul. Se strecoară şi se beau două linguri în fiecare dimineață pe stomacul gol, apoi se stă întins pe partea dreaptă timp de jumătate de oră.
  • Tinctură de mesteacăn: în jumătate de litru de alcool de 45° se pun la macerat 3-4 linguri de muguri de mesteacăn timp de 10 zile, se strecoară, se pune câte o linguriță în puțină apă şi se bea înainte de mesele principale.
  • Se masează ușor zona din jurul ombilicului cu ulei în care s-au pus câteva picături dintr-un ulei esențial recomandat. Masajul se face prin rotații largi, de 36 de ori în sensul acelor de ceas, de 36 de ori în sens invers.
  • Se recomandă împachetări călduțe cu argilă pe zona ficatului.
  • Sunt benefice cataplasme cu foi de varză strivite pe zona ficatului.

Asocieri

Zodie: Leu, Fecioară, Săgetător;
Planetă: Soare, Mercur, Jupiter;
Chakra: a treia - Manipura;
Culoare: galben;
Cristale şi pietre: citrin, ambră, ochi de tigru, topaz galben, turmalină galbenă;
Uleiuri esenţiale: lavandă, bergamotă, rozmarin, ylang-ylang.

Avertismente, recomandări

Regimul alimentar este esențial şi se stabilește în funcție de faza de evoluție a bolii, dar strict nesărat, cu proteine asigurate, mai ales din cereale şi legume şi cu aport de vitamina C.

Lipidele vor fi asigurate în principal din uleiuri vegetale presate la rece, iar hidrații de carbon se vor obține din pâine şi paste făinoase de casă fără sare, orez, griș, legume şi fructe proaspete.

Se exclud carnea de vacă, miel, porc, vânat, mezeluri, afumături, conserve, margarină, ciocolata, cacao, cafea, tutun, alcool, muștar, suc de fructe din comerț, condimente iritante, băuturi carbogazoase, inclusiv apă minerală. Mesele vor fi mai dese, dar în cantități reduse şi echilibrate nutrițional.

Se recomandă ca o zi pe săptămână să se mănânce numai fructe, de preferat galbene.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Tarancuta

Remedii populare

Leac contra durerilor de gât - Se fierbe o linguriță de semințe de Ridichi și o lingură de miere într-o jumătate de ceașcă de oțet. Adăugați apă până ce tăria otetului devine suportabilă și faceți gargară de mai multe ori pe zi. Semințele de Ridichi conțin uleiuri eterice, bogate în sulf, și acționează ca un antibiotic natural.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale