Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Constipația

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Constipația este o tulburare a sistemului digestiv caracterizată prin întârzierea eliminării scaunului mai mult de 48 de ore.

Cauze fizice

Slăbirea forței de contracție a mușchilor abdominali, alimentație deficitară în fructe, legume şi fibre alimentare, obezitatea, sarcini repetate, întârzierea prezentării la toaletă când apare nevoia de scaun, slăbire drastică într-un interval scurt de timp.

Cauze spirituale

Constipația arată posesivitatea pacientului, un atașament puternic față de cineva sau ceva, de idei sau obiceiuri inutile de care nu vrea să scape, deșeuri prin care își manifestă frustrarea şi gelozia. Are dorința de a controla totul, nu se simte în siguranță şi de aceea trebuie să verifice întotdeauna până în cele mai mici detalii. Chiar şi plecarea în vacanță îl face neliniștit şi are impresia că se află permanent în mijlocul unor conflicte cu familia, cu colegii de serviciu, cu cei din jurul său. Se află mereu într-un conflict interior între a face şi a nu face ceva, pentru că îi este teamă de necunoscut şi nu vrea să riște o nereușită. Consideră că ceea ce a reușit până acum nu trebuie schimbat așa că ceea ce este vechi şi verificat trebuie să rămână așa cum este: obiecte personale, obiceiuri, idei. Zgârcenia, lăcomia, egoismul pot fi cauze ale unei constipații atât mentale, cât şi fizice.

Refacere, atitudine

  • Las în urmă trecutul şi frica;
  • Accept să mă confrunt cu situații noi;
  • Accept că viața este generoasă cu mine;
  • Sunt sigur pe mine în tot ce fac;
  • Reușesc să rezolv situații dificile;
  • Cei din jurul meu mă apreciază;
  • Aleg întotdeauna ceea ce este mai bun pentru mine şi pentru cei din jurul meu;
  • Nu îmi mai este frică de necunoscut;
  • Viața mea este frumoasă așa cum este acum.

Tratamente naturiste

  • Ceai de anason şi flori de soc: se prepară separat fiecare ceai din două linguri de plantă la un litru de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, se strecoară şi se amestecă. Se bea pe parcursul unei zile.
  • Infuzie din rădăcină de cicoare: o lingură de rădăcină mărunțită se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute, se strecoară şi se bea dimineața înainte de micul dejun.
  • Infuzie din lemn dulce şi fenicul în părți egale: două lingurițe din acest amestec se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15-20 de minute, apoi se strecoară şi se bea înainte de culcare.
  • Decoct din coajă de crușin: o lingură de coajă mărunțită se opărește cu o cană de apă clocotită şi după 15 minute se fierbe 20 de minute. Se strecoară şi se bea înainte de culcare.
  • Infuzie din frunze de fragi: o lingură de frunze mărunțite se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să se răcească şi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi.
  • Infuzie din frunze de frasin: peste o linguriță de frunze mărunțite se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
  • Infuzie din hamei: peste o lingură de conuri mărunțite se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi, câte o cană după fiecare masă.
  • Decoct din boabe de ovăz: trei linguri de boabe se fierb timp de 5-6 minute în 500 ml apă, se lasă să se răcorească, se strecoară şi se bea fracționat de trei ori pe zi.
  • Infuzie din semințe de țelină: o linguriță de semințe se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă să se răcească 15 minute, se strecoară şi se beau două căni pe zi.
  • Zeamă de varză murată: se beau două căni pe zi dacă nu există contraindicații pentru consumul de sare.
  • Apă cu miere: într-o cană cu apă se dizolvă o lingură de miere şi se bea, cu înghițituri mici (o înghițitură din cinci în cinci minute), seara înainte de culcare, dacă nu există contraindicații pentru zaharuri.
  • Semințele de in se pot consuma ca atare: 1-2 linguri de semințe înghițite seara cu puțină apă sau cu infuzie dintr-o lingură de semințe opărite cu o cană de apă clocotită.
  • Baton de smochine: jumătate de kg de smochine uscate se spală bine, se lasă să înmoaie 15 minute în apă călduță, se scurg bine şi se trec prin mașina de tocat. Pasta obținută se frământă cu 1-2 linguri de făină de in (semințe de in măcinate prin mașina de cafea), se formează batoane care se împachetează în folie alimentară şi se păstrează la frigider. În fiecare dimineață, înainte de micul dejun se mănâncă câte o linguriță de pastă.
  • Marmeladă din fructe de soc preparată fără zahăr sau îndulcită cu miere: se ia de două ori pe zi câte o lingură.

Asocieri

Zodie: Rac, Balanța, Scorpion;
Planetă: Luna, Venus, Pluto;
Chakra: a doua - Svadisthana;
Culoare: portocaliu;
Cristale şi pietre: ambră, piatra lunii, coral, citrin;
Uleiuri esenţiale: portocale, rozmarin, ienupăr, iasomie, trandafir, ylang-ylang.

Avertismente, recomandări

În caz de constipație, se recomandă o alimentație bogată în fructe şi legume, consumate mai ales crude, asortate în mâncăruri cu sau fără carne, dar şi în supe sau ciorbe. De asemenea, sunt indicate laptele bătut, iaurtul îndulcit cu miere, pâinea integrală sau cu tărâțe. Fructele bogate în zaharuri (prune, pere, cireșe, fragi, căpșuni, zmeură, corcodușe, caise etc) se vor mânca cu coajă, cu o oră înainte de masă sau la două ore după masă. Se vor evita brânzeturile proaspete ca brânza de vaci, urda, cașul, pâinea albă, piureul de morcovi, orezul fiert, afinele şi sucul de afine, gutuile, bananele.

Între mese, sunt bune sucurile de fructe şi legume, limonadele, ceaiurile sau apa băute cu înghițituri mici şi rare.

Sunt benefice gimnastica şi masajul pentru întărirea musculaturii abdominale.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Tarancuta

Remedii populare

Expectorante - Se prepară un amestec din plante uscate și mărunțite de Nalbă mare, frunze de Podbal și Şovârf, luate în proporție de 2:1:1. Peste o lingură de amestec se toarnă 400 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze până se răcește și se strecoară. Se administrează câte 100 ml infuzie călduță de 3-4 ori pe zi, după masă. Peste o linguriță de frunze uscate și mărunțite de Pătlagină se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de o oră și se strecoară. Se administrează câte o lingură de infuzie, de 3-4 ori pe zi.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale