Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilor



Depresia

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

O persoană cu depresie are un sentiment general de tristețe şi neîncredere. Suferă de insomnie şi refuză să mai participe la activitățile cotidiene, nu se poate concentra asupra unui subiect, are o memorie labilă, îi este dificil să ia hotărâri şi se simte permanent confuz.

Cauze fizice

Depresia este în general produsă de stres, având drept cauză situații de viață neplăcute: divorț, decesul unei persoane dragi, eșecul sentimental sau profesional, o muncă plictisitoare sau cu prea multe responsabilități etc.

Cauze spirituale

Persoana care suferă de depresie este hipersensibilă emoțional, are o stare permanentă de oboseală, disperare şi neputință. Gândurile îi sunt negative, vede peste tot numai nerealizări, se descurajează imediat ce ar încerca să facă ceva. Își reproșează mereu câte ceva şi se învinovățește de tot ce se întâmplă. Refuză orice responsabilitate pentru că îi este frică de eșec. Trăiește într-o permanentă confuzie: ar vrea să fie singur, dar se plânge de singurătate, ar vrea să fie cel mai bun, dar se resemnează imediat că nu va reuși etc. Predomină senzațiile de vid, absurditate, lipsa conștiinței de sine şi a propriei valori, a sentimentului de inutilitate.

Refacere, atitudine

  • Mă eliberez de gândurile negre;
  • Am încredere în mine şi în capacitățile mele;
  • Mă simt relaxat şi sunt gata de acțiune;
  • Îmi fac planuri de viitor şi le duc la îndeplinire;
  • Integrez tot ce îmi aduce viața şi mă simt bine;
  • Sunt responsabil pentru tot ce fac;
  • Sunt mulțumit pentru tot ce am realizat şi pentru tot ce am acum;
  • Sunt mereu vesel şi îndrăgesc pe cei din jurul meu;
  • Îmi exprim liber sentimentele.

Tratamente naturiste

  • Ceai de sunătoare: o linguriță de flori se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară şi se bea după masă. În perioada în care se folosește sunătoarea, se va întrerupe medicația anticoagulantă şi anticoncepțională.
  • Ceai din amestec de verbină, ginseng şi ovăz sălbatic: peste o lingură din acest amestec se toarnă 300 ml apă clocotită, se lasă să infuzeze 20 de minute, apoi se strecoară şi se bea în timpul după amiezii.
  • Ceai din coajă de portocală: se spală bine o portocală, iar coaja se pune în jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă să se infuzeze 10 minute, iar lichidul se bea pe parcursul unei zile. În apa fierbinte se poate pune şi puțină scorțișoară.
  • Ceai cu nucșoară: într-o cană cu apă clocotită se pune o jumătate de linguriță de nucșoară rasă şi după 10 minute, se strecoară. Se pot bea două căni pe zi.
  • Ceai de trandafiri: o lingură de petale de trandafiri se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute, se strecoară şi se vor bea două căni pe zi.
  • Ceai din amestec antidepresiv din cantități egale de cimbrișor, levănțică, rozmarin, flori de portocal şi mușețel. O lingură din acest amestec se opărește cu o cană de apă clocotită, se infuzează 15 minute, apoi se strecoară şi se bea o cană după masa de seară.
  • Ceai din angelică: o lingură din planta întreagă mărunțită se opărește cu o cană de apă clocotită şi după 15 minute de infuzare, se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi înainte de mesele principale.
  • Tinctură din amestec de valeriană, păducel, sunătoare, lavandă și tei. Din acest amestec se pune o linguriță într-un pahar cu apă şi se bea înainte de masa de seară.
  • Amestec în blender dintr-o portocală decojită, fără sâmburi, o mână de frunze proaspete de spanac şi o lingură de miere.
  • Baie cu apă caldă în care se pun câte 2-3 picături de ulei esențial de bergamotă, lavandă, trandafiri.
  • Expunerea la lumină atenuează starea depresivă.
  • Aromaterapia cu uleiuri esenţiale de bergamotă, lavandă, mentă, rozmarin are un bun efect calmant.

Asocieri

Zodie: Săgetător, Vărsător, Pești;
Planetă: Mercur, Jupiter, Uranus, Neptun;
Chakra: a șasea - Ajna;
Culoare: indigo;
Cristale şi pietre: ametist, azurit, fluorit, cristal de cuarț;
Uleiuri esenţiale: geranium, lavandă, rozmarin, mentă, ienupăr, bergamotă.

Avertismente, recomandări

O persoană depresivă trebuie în general să fie ajutată de cei apropiați, dar dacă depresia nu este atât de profundă, se poate ajuta şi singur. Înainte de culcare, este bună o baie caldă la picioare care o va ajuta să doarmă.

Exercițiile fizice au un rol bine determinat, creând impresia că bolnavul şi-a îndeplinit o sarcină şi că este stăpân pe propriile acțiuni. Sunt recomandate mai ales sporturile de echipă, pentru că mintea va fi ocupată cu acțiunea de pe teren.

Alimentația trebuie să fie hrănitoare, bogată în calciu şi magneziu ca de exemplu produsele lactate, peștele, fructele de mare, carnea de pasăre, bananele, merele, curmalele, nucile, pâinea integrală etc. La masa de seară, se va evita să se consume condimente, paste făinoase, cartofi prăjiți, ouă, maioneză, carne. De asemenea, din alimentație trebuie excluse alcoolul, cafeaua, excitantele.

Băile calde aromate, dușurile alternante rece-cald, plimbările în pădure, în parc, în aer liber în general sunt benefice în a atenua starea depresivă. Camera de dormit trebuie să fie curată, bine aerisită, liniștită. Ora de culcare ar trebui să nu depășească ora 22.00. Terapia prin râs dă rezultate excelente. În cazurile mai grave, este bine să se apeleze la ajutorul unui psihoterapeut.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".



Tarancuta

Remedii populare

Expectorante - Se prepară un amestec din plante uscate și mărunțite de Nalbă mare, frunze de Podbal și Şovârf, luate în proporție de 2:1:1. Peste o lingură de amestec se toarnă 400 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze până se răcește și se strecoară. Se administrează câte 100 ml infuzie călduță de 3-4 ori pe zi, după masă. Peste o linguriță de frunze uscate și mărunțite de Pătlagină se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de o oră și se strecoară. Se administrează câte o lingură de infuzie, de 3-4 ori pe zi.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale