Terapii Naturiste

Index al afecţiunilor şi bolilorEczeme

- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -

Manifestare

Zone inflamate, piele uscată, roșie şi crăpată, iritații, vezicule cu lichid, mâncărime.

Cauze fizice

Substanțe iritante, alergeni, mucegaiuri, praf, poluanți, cosmetice, săpunuri, detergenți, produse chimice, anumite alimente, stres, temperaturi extreme, umiditate, conservanți etc

Cauze spirituale

Persoana afectată de eczemă este iritată de un factor emoțional împotriva căruia trebuie să lupte şi trebuie să reziste simţindu-se amenințată. A trasat o barieră rigidă față de ceilalți, are un comportament rece, antisocial, critică pe toată lumea şi este intolerant. Îi este frică de relații intime şi este convins că nu merită ceva mai bun. Simte că are nevoie de contactul cu cei dragi, dar îi este teamă şi pielea lui respinge atingerea. Este frustrat din cauza fricii de a acționa, de a fi respins şi se retrage în sine, se izolează. Îl frământă viitorul, dar se adaptează cu dificultate unor noi condiții de viață şi se simte abandonat. Se simte lipsit de valoare, are o sensibilitate exagerată, își detestă propria persoană şi se străduie să le facă pe plac celorlalți. Ar vrea să primească tandrețe de la cei din jur, dar în același timp, îi respinge. Eczema la un copil arată nevoia acestuia de a fi iubit şi neputința lui în fața autorității adulților.

Refacere, atitudine

 • Sunt conștient de limitele mele;
 • Sunt capabil să intru în contact cu cei din jur;
 • Pot să ofer şi să primesc iubire;
 • Mă iubesc pe mine, dar şi pe cei din jurul meu;
 • Înțeleg valoarea compasiunii şi a iertării;
 • Mă descopăr şi îmi apreciez propria mea valoare;
 • Am încredere în ceea ce îmi oferă viața;
 • Îmi urmez îndemnul inimii şi trăiesc momentul prezent.

Tratamente naturiste

 • Ceai din trei frați pătați: o linguriță de plantă se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Se bea un litru de ceai pe zi, de preferat în timpul dimineții.
 • Ceai din frunze de dud: se toarnă o cană de apă clocotită peste o linguriță de frunze mărunțite, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se bea o cană pe zi.
 • Ceai de crețișoară: o linguriță de plantă se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
 • Remediu indian: o lămâie organică bine spălată se taie felii şi se fierbe timp de 2-3 minute cu un litru de apă. Se strecoară după ce s-a răcorit puțin şi se bea pe parcursul zilei.
 • Ceai dintr-un amestec din părți egale de flori de trifoi roșu, mentă, păpădie, trei frați pătați. O lingură din acest amestec se opărește cu 300 ml apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
 • Ceai dintr-un amestec detoxifiant cu părți egale din trei frați pătați, mușețel, ceai verde, frunze de merișor, semințe de armurariu, semințe de fenicul. 3-4 linguri din acest amestec se opăresc cu un litru de apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară şi se bea pe tot parcursul zilei.
 • Salată detoxifiantă dintr-o țelină mijlocie, două mere, un morcov mare, un castravete mic rase şi stropite cu zeama unei lămâi. Se mănâncă în locul mesei de prânz sau de seară.
 • Apă de argilă: o linguriță de pulbere se pune într-un pahar cu apă rece şi se lasă de seara până dimineața când se bea partea limpede înainte de micul dejun.
 • Grâu încolțit: se pun în blender o lingură de grâu încolțit, o lingură de nuci, un măr curățat, o jumătate de pară, un morcov mic şi puțină apă. Se amestecă toate ingredientele şi se mănâncă imediat. După gust, se poate pune şi o lingură de miere.
 • Decoct din rădăcină de nalbă: se fierbe o lingură de rădăcină mărunțită timp de 10 minute cu o cană de apă şi se lasă să se răcească. Cu lichidul strecurat, se spală zonele afectate şi se lasă să se usuce fără să se șteargă.
 • Infuzie de frunze de nuc: se opărește o lingură de frunze mărunțite cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară. Cu acest lichid, se spală sau se tamponează zonele umede afectate.
 • Unguent cu propolis: se ung porțiunile cu eczemă cu acest unguent, dacă nu sunt zemuinde.
 • Unguent cu spirulină: zonele afectate de eczemă se ung cu această alifie după ce au fost spălate cu decoct din rădăcină de nalbă şi s-au uscat.
 • Cataplasme cu frunze proaspete de pătrunjel zdrobite.
 • Se tamponează pielea cu suc proaspăt de cartofi.
 • Comprese cu tinctură de păpădie diluată cu puțină apă.
 • Tamponarea zonelor afectate cu soluție apoasă de propolis.
 • Băi generale sau locale cu mușețel sau frunze de nuc.

Asocieri

Zodie: Leu, Balanță, Săgetător;
Planetă: Soare, Venus, Saturn;
Chakra: a patra - Anahata;
Culoare: verde şi roz;
Cristale şi pietre: jad, smarald, aventurin, cuarț roz, malahit;
Uleiuri esenţiale: lemn de santal, trandafiri, lemn de cedru.

Avertismente, recomandări

Se vor evita alimentele cu potențial alergen care pot agrava suferința (afumături, mezeluri, ciuperci, fructe de mare, grăsimi, prăjeli etc.) De asemenea, se va evita contactul cu produsele iritante ca detergenții, praful, mucegaiurile, plasticele, diverse chimicale.

Alimentația va fi compusă cu predilecție din fructe şi legume crude sub formă de salate, sucuri sau mărunțite în blender cu puțină apă, în special morcovi, mere, sfeclă, țelină, pere, pătrunjel, salată verde, castraveți.

Alifiile şi unguentele se vor folosi doar în cazul eczemelor uscate. Pe zonele zemuinde nu se vor aplica unguente, pudră de talc, pastă de argilă etc. Se vor spăla sau se vor tampona ușor cu infuzii şi se vor lăsa să se usuce de la sine.

Victoria (Rica) Pădureţ

Bibliografie

www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".Tarancuta

Remedii populare

Reumatism - Vanga recomandă celor suferinzi de această boală, să consume zilnic salată de Ţelină.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale